Мали Зворник, 28.04.2020. године

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић и директор Јавног комуналног предузећа „Дрина“ Драган Чикарић обишли су у понедељак, 27. априла, систем водоснабдевања у Великој Реци, поводом притужби појединих становника ове месне заједнице везаних за недостатак воде. 

Због овог проблема радници ЈКП „Дрина“ били су и претходног дана на терену у Великој Реци и покушавали да утврде разлоге несташице воде у селу. 

Према речима председника општине, јуче им се придружио и комунални инспектор, који ће и наредних дана, до коначног решавања ситуације, са радницима ЈКП „Дрина“ обилазити систем водоснабдевања у Великој Реци. 

Јевтић је навео да је приликом обиласка у понедељак базен био пун воде, што је, како је навео, у најмању руку чудно, с обзиром да је два дана раније био празан, а да у међувремену није било падавина. 

Он је рекао да се због свега тога јавила сумња да има нелегалних прикључивања на систем и да је то најверованије разлог значајних губитака воде, што ће екипе на терену проверити, постављањем одговарајућих водомера на кључним местима. 

„Све указује на то да је било испуштања воде из система и прикључивања мимо званичних водомера, а да су вентили уклоњени приликом сазнања да ће екипе комуналног предузећа изаћи на терен да изврше контролу. О чему се тачно ради и који су ралози великих губитака воде из система покушаћемо да утврдимо наредних дана, различитим мерењима“, рекао је Јевтић и додао да у овој ситуацији, када се израчуна, просечна дневна потрошња воде по домаћинству у Великој Реци износи од 3000 до 5000 литара. 

Председник општине Мали Зворник истакао је да локална самоуправа интензивно ради на побољшању система водоснабдевања у Великој Реци, али да, ни након изградње новог водовода, не може дозволити нелегалне прикључке корисника на мрежу. 

Он је навео да је завршено пројектовање трасе водовода Цулине – Велика Река, који ће бити повезан са новоизграђеним водоводом Доња Трешница – Амајић – Цулине и умногоме побољшати капацитет водоснабдевања у овом селу. 

Процењена вредност инвестиције је 85.000.000 динара, а средства за њену реализацију општина Мали Зворник покушаће да обезбеди преко Канцеларије за јавна улагања Републике Србије. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2020/2020-04-28_vodovod_velika_reka{/gallery}