13.02.2018. године

Општина Мали Зворник, уз подршку Владе Републике Србије, интензивно ради на довођењу нових инвеститора и покретању локалне привреде. 

Ради договора о отварању фабрике за производњу текстила у Малом Зворнику, председник општине Зоран Јевтић састао се у понедељак, по други пут овог месеца, са представницима турске компаније „Maydenim Tekstil“, заинтересоване за улагање у овој општини. Приликом сусрета они су поново обишли простор и хале некадашњег Дрвно индустријског предузећа „Ново Гучево“ у Доњем Насељу, где би фабрика за око пола године могла да почне са радом и у првој фази запосли око 300 радника. 

На састанку, који је након тога уследио у згради Општинске управе у Малом Зворнику, разговарано је о свим важним питањима везаним за отварање фабрике, техничким условима, капацитетима у погледу радне снаге, на подручју општине и шире, броју потребних радника и траженој стручној спреми, условима које држава и општина нуде инвеститору по питању пореских и других олакшица и осталим сличним темама. 

Том приликом речено је да је инвеститору за почетак потребан простор од око 3000 м2, са објектом за производни погон, у којем би, уколико дође до договора и сарадње између општине и инвеститора, у септембру посао могло да добије 300 радника са подручја општине Мали Зворник, различитог степена образовања, док би у следећој години, у склопу погона, уследила изградња перионице и пријем нових 200 радника. 

Поводом могућег отварања новог производног погона у Малом Зворнику, председник општине Зоран Јевтић изјавио је да ће свим наведеним активностима претходити потписивање меморандума о сарадњи, између Општине Мали Зворник, државе Србије и инвеститора, којим ће прецизно бити дефинисане обавезе потписника, те да је планирано да се то догоди до краја фебруара текуће године. 

„Уколико до краја месеца потпишемо меморандум о сарадњи, то ће значити да смо постигли договор и да крећемо у процедуру стварања услова за долазак инвеститора и отварање фабрике, што ће за све грађане општине бити велика и важна вест, јер се ради о озбиљном послодавцу, који одмах намерава да запосли 300 радника, и још 200 следеће године“, рекао је Јевтић. 

Он је додао да ће послодавцу у том случају, осим радника са средњом и нижом стручном спремом, бити потребни и високообразовани радници, не само текстилне струке, већ и технолози, економисти и друга факултетски образована лица, и то око 15 радника, од укупно предвиђеног броја за запослење у првој фази. 

Јевтић је истакао да су у разговорима сагледани укупни капацитети општине Мали Зворник у погледу радне снаге и да ће приоритет при запошљавању бити лица која у њој живе, али да је било речи и о понуди радне снаге у околним општинама, укључујући и суседни Зворник (РС), због тежње послодавца за запослењем већег броја радника у будућности. 

Што се тиче простора неопходног за рад фабрике, Јевтић је рекао да је општина спремна да откупи део земљишта и халу некадашње пилане у Доњем Насељу и прилагоди их потребама инвеститора. 

Према његовим речима, уколико откуп наведене парцеле из неког разлога не буде могућ, општина ће потражити друга решења, а једно од могућих је куповина другог земљишта у индустријској зони и изградња одговарајуће хале. 

План Општине Мали Зворник у 2018. години је да индустријску зону у Доњем Насељу прошири на неколико хектара и стави је у функцију привредног развоја општине. За те намене у буџету за текућу годину одвојено је 70 милиона динара, док ће за уређење и опремање тог простора средства бити затражена од државе. 

„У циљу проширења подручја у које намеравамо да доведемо још инвеститора, у току је процедура откупа 1,2 ха земљишта у индустријској зони.  Идеја је да до краја године, осим овог, створимо услове за долазак бар још једног инвеститора у Мали Зворник, у области металске или дрвнопрерађивачке делатности, што би, са отварањем производње столарије у Брасини, значило довођење укупно три инвеститора за годину дана“, рекао је Јевтић, напомињући да је у контакт са текстилном компанијом из Турске ступио преко Министарства трговине и туризма, на челу са министром Расимом Љајићем, уз пуну подршку председника Републике Србије Александра Вучића. 

Састанку са представницима турске фирме „Maydenim Tekstil“ у Малом Зворнику и овог пута присуствовао је Александар Вићентић, помоћник председника општине Крупањ, као и председник те општине Иван Исаиловић. Вићентић, који је као координатор учествовао у отварању сличне фабрике у Лебану, рекао је да у Србији тренутно послује око 50 турских компанија. Говорећи о ефикасности коју држава показује у раду са инвеститорима, он је истакао да је у Лебану остварен својеврстан рекорд у том смислу. Према његовим речима, процедура отварања тамошње текстилне фабрике, од добијања писма о намерама до покретања производње, трајала је свега 6 месеци. Он је изразио очекивање да ће та процедура у Малом Зворнику бити завршена можда и у краћем року. 

Говорећи о предностима улагања у општини Мали Зворник, он је истакао чињеницу да, као неразвијена, ова општина има право на различите врсте државне помоћи и подршке инвеститорима. Осим тога, као веома важан детаљ за инвеститоре, он је истакао енергичност и спремност локалне власти у Малом Зворнику на сарадњу и њену решеност да општину изведе из реда најнеразвијенијих у Србији. 

Презентујући компанију „Maydenim Tekstil“, један од њених представника, реако је да је реч о фирми која послује на глобалном нивоу, а да се потреба за отварањем погона у Малом Зворнику указала услед повећаног обима посла и ширења компаније на тржишту. 

Уколико почне са радом, фирма „Маyденим Текстил“ у Малом Зворнику, производиће различите врсте текстила за израду финалних производа, по чему би за сада би била јединствена у Србији. 

Љиљана Ристановић

Промо материјал компаније „Maydenim Tekstil“

{gallery}/2018/2018-02-12_maydenim{/gallery}