У месној заједници Доња Трешница у току су техничке процедуре за пуштање у рад новоизграђеног вододовода, којим ће дугорочно бити решен проблем водоснабдевања у овом селу.

Из Општинске управе и Јавног комуналног предузећа „Дрина“ у Малом Зворнику саопштено је да је стављање у функцију новог водовода предвиђено до краја августа.

Поводом коментара грађана на друштвеним мрежама у вези недостатка воде у Доњој Трешници и прекида који се, услед кварова и сушног периода, повремено јављају у селима на подручју општине, а у којима локалну самоуправу позивају на одговорност због такве ситуације, председник општине, Зоран Јевтић, рекао је да је општина Мали Зворник обезбедила достављање воде цистерном у свим селима у којима се догоде прекиди у снабдевању.

Он је потврдио да ће нови водовод у Доњој Трешници бити укључен до краја августа, по завршетку испирања цевовода и резервоара, које мора да буде обављено неколико пута до тада.
Процедура укључује и хлорисање воде, испитивање заптивености система, као и контролу квалитета воде од стране Завода за јавно здравље из Шапца.

Јевтић је позвао грађане који у негативном смислу коментаришу водоснабдевање у општини да престану да шире неистине, јер локална самоуправа чини све што може да током сушног периода обезбеди уредно водоснабдевање на територији читаве општине.

Он је навео да поменуте коментаре на друштвеним мрежама шире управо они грађани који су ометали радове на обнови и изградњи водовода у Доњој Трешници и Доњој Борини, недавањем неопходних сагласности да кроз њихова имања буду поставњене водоводне цеви, те да су због таквих људи процедуре око реализације пројекта реконструкције водовода у поменутим селима одлагане и до 2 године, као и да у Доњој Трешници још увек постоје имовинско – правни процеси са грађанима који успоравају рад на побољшању водоснабдевања у том селу.

Истовремено он је упутио извињење суграђанима који трпе због неодговорних појединаца услед кашњења пуштања новог вововодног система у рад.

Јевтић је навео и то да су у Великој Реци поједини одборници опозиције такође одбили да дају сагласност да водовод прође кроз њихова имања, што, како је рекао, знатно отежава процедуре пројектовања и изградње водовода у том селу.

Директор ЈКП „Дрина“, Драган Чикарић, рекао је да се водоснабдевање на територији општине које је под надзором ЈКП „Дрина“ одвија уредно, са повременим краћим прекидима у испоруци воде због отклањања кварова на мрежи.

Он је навео да у сушном периоду неретко долази и до смањења капацитета изворишта и да је таква појава у летњим месецима најизраженија у месној заједници Цулине, те да ЈКП „Дрина“ у таквим ситуацијама редовно врши допуњавање система водом.

Ово предузеће обезбеђује водом из цистерни све делове општине који пријаве недостатак воде, укључујући и оне који нису прикључени на водоводну мрежу, којом управља ЈКП „Дрина“, а локална самоуправа финансира све трошкове оваквог начина испоруке воде.

Чикарић и Јевтић апеловали су на грађане да пошују одлуку општине о забрани нерационалне потрошње воде за време сушног периода за заливање башти, пуњење базена, прање плочника и сличне потребе и најавили да ће контрола рационалне потрошње воде бити појачана током периода високих температура ваздуха.

Директор Чикарић оценио је да је у протеклих 5 година општина Мали Зворник урадила много на побољшању водоснабдевања у општини и да интензивно наставља даље са радовима у овој области.

Он је навео да је захваљујући реконструкцији и изградњи водовода у Брасини и Доњој Борини 95 % домаћинстава у овим селима прикључено на систем водоснабдевања којим управља ЈКП „Дрина“ и најавио да предстоји рад на ширењу мреже водовода и побољшању водоснабдевања у Радаљу.

Ускоро следи јавна набавка фирме која ће израдити План детаљне регулације водоснабдевања у другој висинској зони у Радаљу, а након тога припрема пројектно – техничке документације и процедура извођења радова.

Чикарић је оценио да су изградњом новог водовода у Доњој Трешници створени услови за наставак радова и побољшање водоснабдевања и у околним селима, у Амајићу, Будишићу, Читлуку, Цулинама и Великој Реци, подсетивши да предстоји наставак активности на изградњи водовода Цулине – Велика Река, као и пуштање у рад секундарне мреже у Амајићу, које такође касни због решавања имовинских спорова са грађанима.

Љиљана Ристановић