05. јануар 2018. године

У кабинету председника општине Мали Зворник данас је уприличен традиционални новогодишњи пријем за представнике медија, који је, осим новинара готово свих локалних и регионалних новинских, радио и телевизијских кућа са обе стране реке Дрине, окупио и дописнике неколико националних листова, уреднике редакција, директоре и власнике медија у окружењу. Том приликом председник општине Зоран Јевтић гостима је пожелео срећну и успешну нову годину и честитао предстојеће божићне празнике. Осим за честитање, сусрет са представницима медија Јевтић је искористио да подсети јавност на најзначајније пројекте реализоване у протеклој години и предочи план рада општинског руководства у 2018. години, у којој је, као најзначајније активности, навео проширење индустријске зоне у Малом Зворнику, рад на привлачењу инвестиција и запошљавању. 

Отварајући скуп, који је за представнике медија кабинет председника општине у Малом Зворнику организовао трећи пут заредом, Јевтић је похвалио досадашњу сарадњу општине са запосленима у информисању и пожелео да се она истим интензитетом настави у 2018. години, закључивши да долазак новинара у великом броју на пријем пуно говори о резултатима постигнутим у области јавности рада локалне управе у Малом Зворнику и пажњи коју општина посвећује односима са јавношћу. 

Он је новинарима саопштио да је за област информисања у буџету за 2018. годину предвиђено око 5 милиона динара, или око 1 % укупног годишњег буџета општине, уз напомену да је у питању износ који није мењан у односу на протеклу годину, критикујући при том предлог опозиције у Скупштини општине која се, приликом усвајања овогодишњег буџета, залагала за то да се средства за медије смање у корист неких других давања. 

„На иницијативу одборничке групе Српске напредне странке, у буџету општине по први пут ове године предвиђена су средства за подршку брачним паровима без деце, за подвргавање парова процесу вантелесне оплодње. За ову намену определили смо износ од 2 милиона динара, са намером да га ребалансом увећамо, у случају значајнијег интересовања грађана, а једна опозициона странка у скупштини амандманом је тражила да се буџет за медије умањи у корист додатних средстава за вантелесну оплодњу, објаснио је Јевтић. 

Он је додао да је владајућа већина одбила овај предлог, уз закључак да ће, уколико се укаже потреба и буде већег интересовања грађана за коришћењем наведених средстава скупштина одмах реаговати и ребалансом увећати давања за вантелесну оплодњу. 

Председник општине Мали Зворник подсетио је да је буџет ове општине за 2018. годину планиран у износу од око 420 милиона динара. Према његовим речима буџет је развојно орјентисан, с циљем наставка реализације започетих капиталних инвестиција, рада на привлачењу инвестиција и отварању нових радних места. 

Јевтић је изразио наду да ће томе умногоме допринети побољшана путна инфраструктура на подручју општине. Као најзначајнији резултат у овој области он је навео обнову државног пута, реализовану у протекле три године, уз подршку Владе Републике Србије и председника државе Александра Вучића, подсетивши да је у 2017. години завршена реконструкција деонице државног пута у месној заједници Доње Насеље, у дужини од 1,8 км, чиме је обнова државног пута кроз општину обављена у целости. 

Следећи корак, према Јевтићевим речима, биће проширење и уређење индустријске зоне у Доњем Насељу, на неколико хектара. 

„Када смо дошли на власт, општина је располагала са свега 40 ари земљишта у индустријској зони. У међувремену откупили смо још 26 ари, а у наредном периоду планирамо озбиљно проширење и уређење индустријске зоне на неколико хектара, са пратећом инфраструктуром, како бисмо привукли озбиљне инвеститоре“, рекао је Јевтић, истичући да је за уређење овог простора у буџету одвојено 50 милиона динара. Према његовим речима, за ову намену биће усмерено и 10 милиона динара добијених недавно од републике, на име решавања проблема текуће ликвидности, те да од државе очекује и подршку у погледу повезивања општине са потенцијалним инвеститорима. 

Председник општине Мали Зворник објаснио је да је намера руководства да сваки неискоришћен, а погодан, јавни простор откупи, уреди и стави у функцију привредног развоја општине. Захваљујући оваквој политици, у погону општинске хале у Брасини половином фебруара текуће године почеће производња ПВЦ столарије, коју покреће турска компанија „Yavuz“. Јевтић је подсетио да ће у овом погону за почетак посао добити 16 радника са подручја општине, а до краја године још толико, те да је жеља инвеститора да развија посао и да број запослених у фабрици временом нарасте на 100.

Он је као добар пример такве политике навео и пословни простор некадашње фирме „Срболек“, у центру Малог Зворника, који је општина такође откупила, уредила и дала у закуп фирми која на подручју општине запошљава око 100 радника. 

У циљу привредног развоја општине али и заштите њених интереса, Јевтић је најавио да ће у наредном периоду бити актуелизовано питање давања у закуп земљишта откупљеног од ЈП „Србијашуме“, које експлоатише приватно предузеће „Равнаја“. Образлажући ову најаву, он је рекао да је због запослених веома важно да експлоатација и прерада кречњака у Малом Зворнику функционишу, али да ће, уколико не постигне договор о ренти са наведеним предузећем, ради заштите својих интереса, општина бити приморана да распише јавни позив за поновно давање у закуп наведеног земљишта. 

Према Јевтићевим речима, у 2018. години у плану је и реализација неколико капиталних пројекта у области комуналне делатности, где спада завршетак санације водоводне мреже у Доњој Борини, финализација радова на изградњи водовода у Доњој Трешници, те изградња топлане на биомасу. 

„У Доњој Борини, недалеко од основне школе, изградили смо мању црпну станицу за препумпавање воде са градског изворишта „Шипад“ на резервоар „Гај“ у овом селу, чиме смо за око 40 домаћинстава обезбедили здраву пијаћу воду. У оквиру овог пројекта изградили смо и 1250 м припадајућег цевовода, што је укупно коштало 7,5 милиона динара“, рекао је Јевтић, појаснивши да друга фаза радова, у коју ће општина у 2018. години уложити 10 милиона динара, подразумева израду пројектно – техничке документације за реконструкцију дела водоводне линије Гај-Клисар-Дунавац у Доњој Борини и Гај-Каменица у Брасини и радове на реконструкцији, чиме ће бити омогућено уредно снабдевање за преостале кориснике у наведеној зони. 

Изградња водовода у Доњој Трешници такође је у завршној фази и могла би да буде окончана врло брзо, по завршетку процедура неколико преосталих јавних набаки мањег обима и извођења радова. 

Говорећи о водоснабдевању он је подсетио да су средства у буџету опредељена и за куповину нове цистерне за воду, за којом одавно постоји потреба и која ће служити искључиво за снабдевање водом у случају ванредних потреба. 

Јевтић је рекао и то да је изградња топлане на биомасу у Малом Зворнику извесна у 2018. години у оквиру пројекта Министарства енергетике Републике Србије, које је ову општину уврстило међу 10 изабраних општина у Србији, у којима ће путем кредита бити грађени наведени објекти. 

 Међу капиталним пројектима планираним за 2018. годину, он је навео и изградњу фекалне канализације у месној заједници Сакар, која је планирана преко пројекта ИПА, у оквиру прекограничне сарадње са општином Зворник, изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у Доњем Насељу, те реконструкцију тзв. Старог моста на Дрини, за коју се нада да ће бити и завршена у 2018. години. 

На свечаном новогодишњем пријему за новинаре Јевтић је говорио и о другим важним сегментима, у којима локална самоуправа намерава да оствари позитивне помаке, истакавши као посебно значајне подстицајне мере општине у пољопривреди, улагања у подстицај наталитета и побољшање услова становања за останак становништва на селу. 

Речи је било и о плановима у туризму, припреми пројектне документације за уређење културно – историјских објеката, у циљу унапређења туристичке понуде, те наставку кампање за промоцију општине Мали Зворник као изузетно атрактивне туристичке дестинације. 

На крају свог излагања он је позвао грађане који желе да се баве овом уносном привредном делатношћу да заједнички са општином раде на стварању услова за квалитетан боравак туриста у Малом Зворнику, који у основи подразумева регистрацију и категоризацију смештајних капацитета. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-01-05_prijem_za_novinare/{/gallery}