Мали Зворник, 06.11.2018. године 

Провера спремности Специјалне бригаде Копнене војске Србије обављена је јуче на Зворничком језеру, у селу Сакар код Малог Зворника, у оквиру припрема за војну вежбу „Век победника 1918-2018“, која ће, поводом стогодишњице од завршетка Првог светског рата, од 8. до 11. новембра, бити изведена на 10 локација у Србији. Приказ војне вежбе у Малом Зворнику предвиђен је у суботу, 10. новембра, у 13.00 часова. 

У сусрет једној од највећих, здружених тактичких војних вежби у историји Војске Србије, провера спремности јединице извршена је симулацијом диверзантског напада на елементе борбеног распореда непријатеља, уз употребу маневарске муниције, пиротехничких средства, оклопних и других војних возила и опреме. 

Проби вежбе на Зворничком језеру присуствовао је министар одбране Републике Србије Александар Вулин, који је том приликом оценио да је војна вежба “Век победника” сигурно једна од најзахтевнијих вежби које је Војска Србије икада радила, истичући да је чак и за време ЈНА тешко наћи примере тако великих и сложених операција које изводи једна војска. 

“Овде смо могли да се уверимо у спремност Специјалне бригаде и да видимо начин на који се решавају најсложеније претње. У овом тренутку вежба се на још девет различитих локација. Све припреме за тај најважнији дан, за 10. новембар, иду по плану. Техника је исправна, људи су спремни, морал је на највишем нивоу. Ова вежба је показатељ да је Војска Србије у стању да на сваком делу своје територије обезбеди поштовање закона, обезбеди мир, стабилност, сачува наш територијални интегритет и не само на нашем простору”, нагласио је министар Вулин, додајући да је овако снажна и организована Војска Србије гарант да ће читав регион бити миран и стабилан и да смо у стању да одговоримо баш на сваку претњу. 

Он је истакао да се овом приликом могло видети да су припадници Војске Србије добро оспособљени и спремни за све. 

“Оно чиме смо посебно задовољни јесте да се све ово ради у миру. А у миру живимо захваљујући политици државног руководства, које на првом месту води рачуна да су мир и стабилност наша највећа вредност”, рекао је Вулин. 

Припаднике Специјалне бригаде и Речне флотиле на Зворничком језеру Министар одбране Александар Вулин обишао је у пратњи команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића и начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове генерал-мајора Илије Тодорова. 

У име команде Копнене војске, генерал Симовић је захвалио председнику општине Мали Зворник Зорану Јевтићу и свим грађанима на гостопримству. 

“Специјална бригада је део Копнене војске Србије и та јединица је намењена да штити и брани државу Србију и обезбеди мир свим грађанима Србије без обзира на националну, верску и политичку припадност”, нагласио је генерал Симовић. 

Командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан изразио је посебну захвалност државном и војном руководству што је указала част Специјалној бригади да, у оквиру вежбе и обележавања тако важног јубилеја, прикаже на Зворничком језеру оспособљеност за решавање најсложенијих диверзантских задатака. 

“Овде смо приказали врхунску тактичку оспособљеност, ватрену оспособљеност и ефикасност и ефекте дејстава извиђачко-диверзантских група”, рекао је генерал Талијан. 

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић истакао је да је велика част што су становници овог краја били у прилици да виде део капацитета Војске Србије. Он је позвао мештане, као и представнике медија, да у суботу, 10. новембра, у Сакару пропрате главни догађај, приказ војне вежбе „Век победника 1918-2018“. 

У оквиру вежбе „Век победника 1918-2018“, око 8.000 припадника Војске Србије, на више од 600 борбених система и 24 ваздухоплова, показаће каквим све знањима и вештинама владају старешине и војници Војске Србије, изводећи координирано на 10 локација планске, вежбовне и борбене активности. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-11-06_vojna_vezba{/gallery}