18. септембра 2017. године

Свечаном седницом Скупштине општине у Малом Зворнику у понедељак је обележен 17. септембар, Дан општине Мали Зворник, 62. годишњица њеног постојања и 73. година од ослобођења територије данашње општине од немачке окупације. 

Тим поводом, грађанима који су дали допринос развоју општине у 2017. години, на свечаности су додељене повеље и плакете, док је најзначајније општинско признање, звање почасног грађанина, општина Мали Зворник доделила председнику Републике Србије Александру Вучићу. 

Признање председнику државе додељено је на име разумевања проблема локалне самоуправе у Малом Зворнику и спремности да, у оквиру својих надлежности, учествује у њиховом решавању, као и на име изузетног залагања за интересе грађана ове општине. 

Како је саопштено на седници, додељено признање Вучићу ће бити уручено накнадно, приликом његове посете овом месту. 

Главни резултати рада у Малом Зворнику у протеклој години, остварени уз помоћ државе и подршку председника Александра Вучића, јесу завршетак обнове државног пута кроз општину и санације великог клизишта у центру места, изградња пет мостова на рекама, порушених у мајским полавама 2014. године, као и реконструкција школских и других важних објеката, наведено је у петнаестоминутном филму о најзначајнијим улагањима у општини у периоду између септембра прошле и текуће године и плановима за наредни период, приказаном на седници. 

Као изузетно важни послови, који у Малом Зворнику треба да уследе уз помоћ државе, наведени су изградња топлане на биомасу и обнова моста краља Александра Првог Карађорђевића на Дрини, који Србију преко Малог Зворника повезује са Републиком Српском. 

Према речима председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, за овај пројекат, код највишег државног руководства, залагао се Дарко Глишић, председник општине Уб, који је заслужан и за бројне друге инфраструктурне пројекте, који ће бити или су реализованни у протеклој години у Малом Зворнику. На име тога, њему је на свечаности поводом Дана општине додељена повеља за 2017. годину, као вид захвалности за све што је учинио за грађане ове општине. 

Говорећи на седници, Глишић је најпре честитао Дан општине грађанима и руководству, пожелевши да им свака следећа година буде боља и успешнија од претходне, а затим, у име свих добитника, захвалио општини на додели овогодишњих признања. 

Он је подсетио присутне на изјаву председника Србије Александра Вућића, дату претхоног дана у Вуковом Тршићу, да ће држава у наредном периоду уложити озбиљна новчана средства у развој општина у Подрињу, како би створила услове за привлачење инвестиција, значајније покретање привреде и отварање нових радних места, напомињући да се председник Вучић труди да, када нешто обећа, то реализује у најкраћем могућем року. Глишић је рекао да долази време великих могућности за општину Мали Зворник, која треба да их пригрли и искористи шансе које јој се пружају. 

На крају свог обраћања, он се одрекао новчаног дела признања које му је додељено, поклонивши га Центру за социјални рад у Малом Зворнику. 

Новчаног дела признања одрекао се и Милован Самарџић, успешни привредник из Малог Зворника, који је повељу добио на име сарадње, подршке и хуманости, коју је показао за време мајских непогода 2014. године. 

Добитник повеље општине Мали Зворник за текућу годину је и Ратомир Миросављевић, протојереј ставрофор, за очување парохије у Великој Реци, Доњој Трешници и Вољевцима и обнову неколико верских објеката у овим селима. 

Добитнитници плакета су: млади, талентовани сликар Дејан Крстић из Малог Зворника, за допринос уметности и на име подршке општине његовом даљем стваралаштву, и спортски радник Љубодраг Спасеновић из Доње Борине, за допринос развоју фудбала у Доњој Борини и Брасини и опоравку боринског фудбалског клуба. 

Додели признања претходило је свечано потписивање меморандума о сарадњи између општина Мали Зворник и Трговиште, који ће, након прошлогодишњег братимљења две општине, омогућити додатно учвршћивање и проширење њихових пријатељских односа и сарадње у области привреде, образовања, културе, спорта, здравствене заштите, заштите животне средине, локалне самоуправе и другим сегментима. 

Председник општине Трговиште Ненад Крстић рекао је да очекује да ће се, након потписивања документа о сарадњи са општином Мали Зворник, дугогодишњи пријатељски односи руководства две општине наставити интензивније и пренети на сараднике. Он је појаснио да документ омогућава повезивање општина у различитим сферама, а да је то за почетак у области културе, кроз симболично учешће Културно – уметничког друштва “Перваз” из Трговишта у програму обележавања Дана општине Мали Зворник. 

Чланови овог друштва на сцени Дома културе наступили су у првом делу културно – уметничког програма свечане седнице, изводећи игре из пчињског краја, док су након њих наступили “Ветерани фолклора Малог Зворника”, изводећи игре из Подриња и Шумадије. 

Овогодишња свечана седница Скупштине општине у Малом Зворнику, уприличена поводом 17. септембра – Дана општине, остаће упамћена по великом броју гостију, међу којима су били представници министарстава, установа, јавних предузећа, верских и других организација, привредних субјеката, војске, полиције, општина из Србије и Републике Српске, као и бројни новинари. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-09-18_dan_opstine/{/gallery}