Мали Зворник, 22.07.2018. године

Верници и свештенство Српске православне цркве (СПЦ) у Малом Зворнику, у суботу, 21. јула, прославили су крсну славу општине, Светог великомученика Прокопија, заштитника места. Након јутрње молитве у цркви Сабора свих Срба светитеља и литије кроз центар града, код чесме испред храма Часног крста у стени обављено је освећење воде и ломљење славског колача. На том месту, у поподневним сатима, свештенство шабачке епархије освештало је крст, куполу и звоно, које ће бити намештено на цркву у стени или „Нови Острог“, како верници другачије називају ову богомољу, одакле ће убудуће звонити и позивати вернике на молитву. 

Уређење храма, откривеног у стени, недалеко од моста краља Александра И Карађорђевића, пре око 14 година, покренуо је и водио свештеник малозворнички Милета Товаровић, који је на освећењу рекао да је изливање звона и обнова цркве, посвећене Светом Василију Острошком, омогућено добровољним прилозима верника са обе обале реке Дрине и уз подршку општине Мали Зворник. 

Захваљујући прилозима прикупљаним неколико година, уређена је унутрашњост цркве, која је у стени укопана у облику крста, урађена фасада на стени, са мозаицима Острога, Светог Василија и још шест светитеља и набављено звоно, на којем су исписана имена свих приложника, који су својим даром помогли његово изливање. 

Товаровић је истакао да ће храм „Нови Острог“, када радови буду завршени, 80 одсто личити на храм Василија Острошког у Црној Гори. 

„Бог нам је дао ово место да градимо храм, да ово место, које је Бог обдарио природним извором у близини храма, посветимо Василију Острошком, да будемо његови савременици и да овај мали храм молитвом буде велики“, рекао је свештеник Товаровић. 

Обраћајући се верницима окупљеним испред храма, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић рекао је да је обнова цркве у стени, која је, верује се, грађена 30-их година прошлог века, у време изградње Подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику, изузетно важна за општину и да, осим духовне димензије коју има, веома доприноси богатој туристичкој понуди општине. 

Јевтић је истакао да овај верски објекат доприноси очувању националног идентитета Срба и да се на примеру уређења цркве у стени у Малом Зворнику, за које су неколико година издвајана средства из општинског буџета, на делу види добра сарадња локалне самоуправе, државе и Српске православне цркве (СПЦ), напомињићи да су у овој општини актуелна још два велика пројекта, у вези са комлпексом културног наслеђа из доба Карађорђевића, која ће бити реализована уз подршку Републике Србије. 

“Влада Србије одобрила је 600.000 евра за санацију моста краља Александра Првог Крађорђевића, недалеко од цркве у стени, који преко Дрине повезује Мали Зворник и Зворник, а добили смо од ресорног министарства и 32 милиона динара за реконструкцију објекта “Подземни град Карађорђевића”“, подсетио је Јевтић. 

Архијерејски заменик епсикопа шабачког Лаврентија Мирко Вилотић рекао је да је црква у стени у Малом Зворнику јединствени храм у српској цркви.

„Храм је у знаку крста који је укопан у земљу дужине 33 и ширине 33 метра, те исте толике висине, у знак година живота које је Христ провео на земљи“, рекао је Вилотић, напомињући да је рађен по узору на манастир Острог, због чега се и зове “Мали Острог”, “Нови Острог” или “Острошка стена“, рекао је Вилотић.

Он је нагласио да ће освештана звона позивати нашу савест да буде будна и опомињати нас да смо хришћани и да нас звона позивају у овај храм, док је освештани крст симбол победе Христове над грехом и смрћу.

Поводом крсне славе Малог Зворника, Св. Прокопија, и освећења знамења и звона цркве Часног крста, богомољу у стени нешто раније у суботу обишао је епископ шабачки владика Лаврентије.

Осим свештенства СПЦ, верника и општинског руководства, обележавању крсне славе општине Мали Зворник присуствовали су и званичници Србије и Републике Српске, помоћник директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије Марко Николић, министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић, као и представник амбасаде Руске Федерације у Србији.

На платоу испред цркве Часног крста у Малом Зворнику, у суботу поподне, у оквиру обележавања крсне славе општине, пре освећења крста и звоника, изведен је пригодан културно-уметнички програм, током којег су наступила културно – уметничка друштва из Малог Зворника, Лознице и Модриче (РС), и то чланови Удружења  “Ветерани фолклора Малог Зворника”, КУД “Караџић” Лозница и чланови Српског црквено – певачког друштва “Ихтис” из Модриче (РС) . 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-07-22_osvecenje_zvona_i_krsta{/gallery}