Општина Мали Зворник добила је из буџета Републике Србије 1.300.000 динара за ангажовање геронтодомаћица за помоћ старим лицима, у оквиру пројекта „Помоћ у кући“.

Уговор о додели средстава локалној самоуправи министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, потписао је са председником општине, Зораном Јевтићем, у среду, 26. априла.

„Новац се наменски трансферише јединицама локалне самоуправе за потребе одређених услуга социјалне заштите као што су геронтодомаћице и геронтодомаћини, услуге личних пратилаца и перосоналних асистента. То су само неке од услуга, а није за сваку јединицу у питању иста услуга, већ је питање где и која услуга лиценцирана и ко коју услугу може да организује, односно њено пружање да организује корисницима, грађанима који живе на територији тих градова и општина“, рекао је Селаковић.

Он је додао да је уверен да ће овај износ побољшати функционисање система социјалне заштите на локалном нивоу, што остаје један од кључних приоритета, јер се на такав начин задовољавају потребе најширег броја грађана.

Председник општине Мали Зворник захвалио је министру Селаковићу и Републици Србији на донацији, из које ће бити омогућен наставак финансирања подршке старим лицима на територији ове локалне самоуправе.

Он је навео да је за услуге социјалне заштите у буџету општине опредељено 3.000.000 динара, од чега половина за ангажовање геронтодомаћица, а друга половина за реализацију услуга личног пратиоца детета.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије је ове године за финансирање услуга социјалне заштите из надлежности јединица локалних самоуправа извојило 600 милиона динара.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић