30.11.2017. године

Шта је неопходно за израду квалитетног пословног плана и како да га самостално израде предузетници са подручја општине Мали Зворник и они који се спремају да то постану имали су прилику да науче у оквиру тродневног семинара, који је протекле седмице организовало локално удружење предузетника. Осим о изради бизнис планова, полазници обуке могли су да сазнају више и о маркетингу, као веома важном сегменту пословања, те начинима и техникама продаје. Едукација је одржана у оквиру пројекта „Подстицај и подршка развоју предузетништва на територији општине Мали Зворник“, финансираног од стране локалне управе. 

„Радионица је окупила 25 учесника, међу којима и ученике четвртог разреда средње економске  школе“, каже Иван Селенић, координатор пројекта. Он је појаснио да су полазници током првог дана, након теоријског дела, били у прилици да, на основу сопствених пословних идеја, креирају мале бизнис планове. Следећег дана, у оквиру едукације о маркетингу, бавили су се питањима везаним за истраживање тржишта и оглашавање, док су у завршници семинара, кроз практичан рад и примере, учили о начинима и техникама продаје. 

Предавач на тренингу био је Млађан Црквењаш, дипломирани економиста и стручњак у области менаџмента и маркетинга, са богатим искуством у предавањима заснованим на принципима и моделима друштвеног образовања, која подразумевају групни рад, интереактивне начине учења и индувидуални рад, уз подстицање одговорности и креативности учесника.

Према речима Сузане Реповић, из локалне Канцеларије за локални економсли развој, која је пружила пуну подршку реализацији пројекта, спроведена едукација била је веома корисна за све учеснике. 

“Реализацијом обуке, предузетницима са подручја малозворничке општине пружена је прилика да сазнају више о савременим токовима пословних иницијатива и савладају вештину креирања, аплицирања и спровођења пројеката и пословних идеја”, рекла је Реповић, додајући да сматра да таквих обука треба да буде више.  

Пројекат „Подстицај и подршка развоју предузетништва на територији општине Мали Зворник“, осим едукације предузетника, имао је за циљ и њихово повезивање и умрежавање, ради подстицања размене искустава и идеја и остваривања позитивних резултата у раду. 

Љиљана Ристановић

 {gallery}/2017/2017-12-01_preduzetnistvo/{/gallery}