27.04.2017. године

Државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС) Бојан Стевић отворио је данас у Малом Зворнику први Сајам запошљавања, одржан у сарадњи Националне службе за запошљавање и Општине Мали Зворник. На сајму је учествовало 26 послодаваца из Малог Зворника и Лознице, који су исказали потребу за запослењем 50 радника, претежно обућара штепара, кувара, конобара, трговаца, столара, заваривача и возача.

Отварајући сајам, Стевић је изразио очекивање да ће манифестација у будућности заживети у пуном капацитету и да ће сваки следећи пут окупљати већи број привредника. Он је оценио да је 50 понуђених радних места значајан број у данашњем тешком времену. Истичући да ће се у Малом Зворнику до краја године створити услови за отварање 100 радних места, у оквиру инвестиције за покретање погона за производњу обуће у Брасини, коју су подржали Влада Србије и Министарство привреде, Стевић је рекао да на томе не треба стати.

„У циљу стварања услова за запошљавање, у сарадњи са Привредном комором Србије све постојеће локације у Малом Зворнику треба понудити потенцијалним инвеститорима, којих је у Србији сваким даном све више и више, јер су препознали напоре Владе Србије, на челу са премијером Вучићем, да у Србији направи добру привредну зону за страна и домаћа улагања“, рекао је Стевић.

Као један од начина за квалитетно и дугорочно решавање проблема незапослености у Малом Зворнику он је навео увођење дуалног образовања у Средњој школи и понудио подршку у покретању и спровођењу такве иницијативе.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић на отварању првог Сајма запошљавања у Малом Зворнику рекао је да је општина у текућој години у буџету определила 20 милиона динара за различите видове подстицања запошљавања и да је спремна да уколико буде потребе ребалансом буџета у току године определи још средстава на име подстицаја за запошљавање.

„У 2016. години преко субвенција за запошљавање које дајемо послодавцима омогућили смо запослење 98 лица са евиденције незапослених. Ове године определили смо 10 милиона динара за отварање 50 радних места и још 10 милиона динара за ангажовање тешко запошљивих категорија, одрађивање приправничког стажа и друге програме запошљавања“, рекао је Јевтић, истичући да је за њега свако новоотворено радно место велики успех. Он је изразио наду да ће Сајам запошљавања уродити плодом и да ће се један број људи захваљујући манифестацији запослити.

Након отварања Сајма запошљавања, у Општини Мали Зворник уследио је састанак државног секретара МДУЛС Бојана Стевића са општинским руководством и разговор на актуелне теме везане за реформу и унапређење рада електронске управе, преквалификацију запослених у ИТ сектору и рационализацију броја запослених у локалној управи.

Поводом разговора о овим темама, Стевић је новинарима рекао да је у складу са планом рационализације у текућој години у јавном сектору у Малом Зворнику потребно редуковати одређен број радних места, кроз програм отпремнине, односно прерасподеле послова, што ће бити утврђено у наредном периоду. Он је истакао да је крајњи циљ предвиђених мера рационализације и реформи, унапређење рада државне управе и локалне самоуправе, кроз укидање непотребних радних места и модернизацију рада електронске управе и целокупне администрације. 

Љиљана Ристановић

 {gallery}/2017/2017-04-27_sajam_zaposljavanja/{/gallery}