Риболовна спортско – туристичка манифестација „Скобаљијада и Гурманијада“ одржана је протеклог викенда по 11. пут на реци Дрини у Малом Зворнику.

Догађај је окупио бројне риболовце и гурмане из Србије и Републике Српске.

У лову Скобаља надметало се 95 такмичара, док је на „Гурманијади“, у припремању рибље чорбе, гулаша на ловачки начин и војничког пасуља, снаге одмерило 15 екипа.

Отварајући манифестацију, председник општине Зоран Јевтић рекао је да је „Скобаљијада и Гурманијада“ догађај којим почиње летња туристичка сезона у Малом Зворнику и да он представља увод у четвородневну манифестацију „Дрина је смисао живота“, која предстоји крајем јула.

„Поштовање епидемијских мера, добра имунизација и то што је Мали Зворник међу водећим местима у Србији по броју вакцинисаних омогућили су да се дружимо поред дивне Дрине. Надамо се да ће ситуација бити таква да одржимо манифестацију ‘’Дрина је смисао живота’’ и у склопу ње Сомовијаду и регату на Зворничком језеру. Нама је туризам веома важан, у току су радови на уређењу друге трећине Подземног града, али и археолошком налазишту Орловине. Желимо да Мали Зворник буде мали само у називу, а велики на туристичкој мапи Србије“, рекао је Јевтић.

Манифестацију је званично отворила Ивана Николић, народна посланица из Уба, општине која је збратимљена са општином Мали Зворник.

Уследио је богат културно – забавни програм у организацији малозворничке библиотеке „17. септембар“, наступ фолклорне секције и оркестра библиотеке и Удружења „Мина и Андреј“, дружење малишна са аниматором и кловном, изложба слика, изложба књига, спортске игре, као и креативна дечја радионица писања и цртања на тему „Дрина је у срцу“.

Највише успеха на ‘’Скобаљијади’’ имао је риболовац Давор Јанушић из Зворника (РС – БиХ), са 13.895 грам поена, други је његов Сејо Вехидић (2.065), такође из Зворника, а трећи Милан Димитријевић (1.415) из Љубовије.

На Гурманијади у категорији пасуља победила је екипа ‘’Kотлић фром Комирић’’ из Kомирића, друга је екипа „Чича Глиша“ из Брасине, а трећа лознички ‘’Kурајбери’’.

Најбољу рибљу чорбу припремила је екипа „Дрински вајат Мишић“ из Доње Борине, друга је ‘’Дринска штука’’ из Лознице, а трећа ‘’Сидро’’ из Зворника (РС – БиХ).

Најукуснији гулаш спремила је „Подгорка“ из Осечине, другопласирана је екипа ‘’Незаборав’’ из Доње Трешњице, а трећа „Пријевор“ из Чачка.

Успешне такмичаре општина Мали Зворник, организатор и покровитељ манифестације, наградила је вредном риболовачком опремом и прибором за кување.

Манифестација је завршена у касним поподневним сатима, уз позив организатора учесницима и гостима да поново дођу у Мали Зворник.

Љиљана Ристановић