Мали Зворник, 31.10.2018. године 

Одборници Скупштине општине Мали Зворник на седници у уторак, 30. октобра, усвојили су предлог одлуке о трећим изменама и допунама одлуке о буџету за 2018. годину. 

Најновији ребаланс председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић образложио је наводећи да су укупни приходи и примања локалног буџета, као и расходи у општинској каси, овом одлуком планирани у износу од 794.819.000,00 динара, те да се промене на приходној страни буџета односе на трансфер средстава од републике у корист општине, у укупном износу од 256.840.000,00, што је за 4.340.000,00 динара више у односу на претходни план.

Према његовим речима, основ за измену плана прихода у буџету општине представља Уговор о додели бесповратних средстава за реализацију пројекта „Женско иновационо стваралаштво и предузетништво Мали Зворник 2018“, потписан недавно са кабинетом министра без портфеља у Влади Републике Србије Ненада Поповића, у износу од 2.340.000,00 динара, Уговор са Министарством привреде Републике Србије о суфинансирању израде пројектно – техничке документације за изградњу водовода Цулине – Велика Река, у износу од 1.440.000,00 динара, те Уговор о финансијској подршци Владе Швајцарске програму реформе пореза на имовину у општини Мали Зворник, у износу од 900.000,00 динара. 

Јевтић је навео да су добијена средства веома значајна за општину Мали Зворник, јер ће допринети развоју локалне заједнице у различитим областима.

Као посебно значајну, навео је донацију намењену за унапређење женског предузетништва, напомињући да је у току јавни позив објављен од стране локалне управе по којем ће предузетницама на подручју општине следећег месеца бити вршена додела бесповратних средстава из добијеног фонда.

Председник Јевтић истакао је да је захваљујући суфинансирању од стране Министарства привреде Републике Србије у току пројектовање водовода Цулине – Велика Река, у дужини од 8,5 км, чијом ће изградњом у овим селима бити решен дугогодишњи проблем недостатка воде у летњем периоду.

Коментаришући приход добијен у оквиру програма реформе пореза на имовину, подржаног од стране Владе Швајцарске, Јевтић је истакао да су ефекти пописа имовине, који се на подручју општине Мали Зворник одвија од 01. јуна текуће године, већ видљиви и да је захваљујући спровођењу овог програма знатно повећан обухват наплате пореза на имовину.              

Председник општине рекао је и то да се локална управа труди да испрати све актуелне домаће и иностране конкурсе и учествује на њима, кад год је то могуће, како би у буџет прибавила додатна средства, јер су, како је навео, његови изворни приходи врло скромни и недовољни за значајнија улагања, осим за финансирање редовних трошкова.

Планом расхода који је утврђен трећим ребалансом овогодишњег буџета општине Мали Зворник, средства за изградњу зграда и објеката, планирана у износу од 136.730.000,00 динара, увећана су за 21.300.000,00 динара, намењених за адаптацију, реконструкцију и санацију објеката општине у индустријској зони у Доњем Насељу, где фабрика „Mydenim tekstil“ из Турске на пролеће треба да отвори погон за производњу текстила и у наредне две године у њему запосли 500 радника.

Према Јевтићевим речима, један од главних услова за отварање погона за производњу текстила, према стандардима ЕУ, је изградња сектора за прање производа, која изискује наведено улагање и одлаже почетак рада фабрике на неколико месеци, до марта, односно маја 2019. године.

Он је навео да је за изградњу поменутог објекта неопходно још једно улагање, од 21.600.000,00 динара, за које ће средства обезбедити Република Србија, те да је поводом тога у скоријем року извесно одржавање нове седнице Скупштине општине Мали Зворник, на чијем дневном реду ће бити четврти ребаланс буџета. 

Како је објаснио, наведена улагања не представљају нову обавезу општине према инвеститору, јер су предвиђена Меморандумом о сарадњи локалне управе са турском компанијом на отварању погона, потписаним пре неколико месеци у Малом Зворнику. Измене се тичу само периода улагања у изградњу поменутог објекта, која ће општина због указане потребе извршити у текућој години уместо 2020. године, као што је првобитно планирано.

Председник општине Мали Зворник подсетио је одборнике да је из републичког буџета за уређење и опремање индустријске зоне у Доњем Насељу у задње две године опредељено укупно 85 милиона динара и као важну чињеницу истакао то да улагањем у сређивање наведеног простора држава не даје инвеститору него локалној заједници, којој у трајно власништво остаје проширен и уређен простор.

Он је рекао да је до отварања фабрике неопходна и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, вредна око 60 милиона динара, коју ће инвеститор финансирати сопственим средствима.

Јевтић је нагласио да се комплетан посао везан за адаптацију, реконструкцију и санацију објеката у индустријској зони одвија под будним оком државе, те да је један од доказа за то и недавна изјава председника Републике Србије Александра Вучића, који је приликом боравка у Турској, на отварању новог аеродрома у Истамбулу, између осталог, поменуо Мали Зворник и предстојеће отварање фабрике турске компаније у општини, као један од добрих примера сарадње Србије и Турске у области економије.

У оквиру прве тачке дневног реда одборници Скупштине општине Мали Зворник усвојили су и амандман председника општине којим је подржан захтев Основне школе „Никола Тесла“ из Велике Реке за хитну набавку котла за грејање у школи, јер санација постојећег није могућа, што ће бити извршено у оквиру постојећег финансијског плана школе за текућу годину, без издвајања додатних средстава.

Усвојен је и предлог закључка о одређивању модела финансирања потенцијалног пројекта јавно-приватног партнерства за пројектовање, финансирање, изградњу и одржавање локалне путне инфраструктуре у општини Мали Зворник са јавним плаћањем.

Према речима председника општине Зорана Јевтића, наведени закључак представља први корак у процедури која у наредне 3 године, кроз јавно – приватно партнерство, потенцијално може да омогући асфалтирање око 150 км локалних путева. Он је нагласио да на овај начин могу бити уређени само они путеви који су у власништву општине и позвао становнике, власнике парцела, кроз које пролазе путеви који би могли бити асфалтирани, да се обрате општини ради договора о преносу власништва над деловима парцела на општину, ради уређења и одржавања локалних сеоских путева и улица.

Он је објаснио да овај пројекат пружа могућност да асфалт стигне до сваке куће на подручју општине и нагласио да локална управа неће вршити откуп парцела од грађана како би асфалтирала локалне путеве, већ да ће право на асфалтирање имати само они власници који се договоре и спремни су да се у циљу асфалтирања улице одрекну парцеле у површини дела пута који кроз њу пролази и изврше пренос власништва на општину.

Говорећи о одржавању саобраћајница у предстојећем зимском периоду, за чије функционисање је надлежна и одговорна локална управа, председник је саопштио да ће општина Мали Зворник пре зиме морати да изврши јавну набавку ове услуге, јер локално ЈКП „Дрина“, које је по одлуци скупштине општине у обавези да то чини, ове године није у могућности да одговори потребама због недостатка одговарајуће механизације. 

Он је навео да је возни парк и механизација овог предузећа у прилично лошем стању и да камион који је коришћен за чишћење путева и улица зими неће моћи да буде регистрован због старости, најављујући да ће општина од тог предузећа затражити списак осталих дотрајалих возила и опреме, како би створила јасну слику онога чиме предузеће располаже. 

Јевтић је оценио да би ЈКП „Дрина“ у погледу механизације ове године било у потпуности „на коленима“ да општина у протекле две године није извршила набавку нове скип машине, цистерне за воду и камиона за одвожење смећа. 

Он је закључио да је постојећа ситуација у погледу стања механизације ЈКП „Дрина“ неодржива и захтева хитно реаговање, јер у противном, укидањем једне по једне услуге, може бити доведена у питање потреба за постојећим бројем запослених у овом предузећу. 

Усвајањем предлога одлуке о мрежи јавних основних школа и предшколских установа на подручју општине Мали Зворник, одборници су одлучили да број подручних основних школа и предшколских установа у општини остане исти, уз напомену председника општине да би број особља које ради у подручним основним школама временом могао бити коригован, због рационалнијег рада ових установа услед мањег броја ученика.

Јевтић је у оквиру ове тачке дневног реда навео да општина осим стварања услова за веће запошљавање становништва предузима и друге мере за подстицање наталитета и спречавање исељавања становништва, наводећи да је једна од њих финансирање вештачке оплодње, те да је локална управа недавно израдила правилник по којем ће додељивати поменута средства и да ће ускоро по први пут бити расписан конкурс за давање средстава из буџета општине за те намене.

На 20. редовном заседању Скупштине општине Мали Зворник, којем је председавао Радован Тадић, председник локалног парламента, одборници су разматрали и подржали укупно 21 тачку дневног реда, а седници су, поред председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, присуствовали заменик председника општине Милош Радојчић, начелница Општинске управе Маризела Андрић, руководилац Одељења за финансије, општу управу и друштвене делатности Милан Јевтић, чланови Општинског већа, директори појединих установа са подручја општине, те представници медија. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-10-31_skupstina{/gallery}