Мали Зворник, 29.07.2019. године

Под слоганом „Дрина је смисао живота“, у Малом Зворнику је, од 25. до 28. јула, одржана традиционална, 9. по реду, манифестација „Дани спортско рекреативног и културног туризма“. Током четири дана, уз богат забавно – музички програм и обиље пратећих садржаја, уприличено је 22. такмичење у лову сома бућком на Зворничком језеру, чувена малозворничка „Сомовијада“, надметање у припремању рибље чорбе „Златни котлић Сомовијаде“ и 9. Малозворничка регата. Манифестација је организована под покровитељством општине Мали Зворник, у сарадњи локалне самоуправе, Спорстског савеза „Дрина“, Клуба спортских риболоваца „Дринско језеро“ и Библиотеке „17. септембар“.

На овогодишњем риболовном такмичењу „Сомовијада“, међу 77 такмичара, из различитих крајева Србије, највише успеха имао је риболовац Ненад Вучетић, из Малог Зворника, са уловом од 8.140 грама, који је прво место освојио упецавши два сома, од 4.105 грама и 4.035 грама.

Другопласирани такмичар је Бранислав Станковић из Шапца, са уловом сома од 2.640 грама, док је Павле Спасојевић, из Мачванске Митровице, освојио треће место на Сомовијади 2019, уловивши сома од 2.620 грама.

Најуспешнији такмичари, на име награде, од општине Мали Зворник добили су пехаре, медаље, дипломе и вредну риболовачку опрему.

Награду у виду опреме за риболов добио је и Савезни судија, Бранко Пеша, вишедеценијски члан KСР „Дринско језеро“, сада његов секретар, за посебан допринос спортском риболову.

Најстарији такмичар овог пута био је Миодраг Белић, а најмлађи Михајло Јевтић, обојица из Малог Зворника.

Од 33 сома, колико је укупно уловљено на 22. Сомовијади, 29 примерака је било ван мере и одмах су враћени у воду Зворничког језера.

Највећа упецана риба на такмичењу је штука, тешка 6.780 грама, а уловио ју је Милан Kојић из Малог Зворника.

Најукуснију рибљу чорбу припремила је екипа „Ролопласт“ из Сремске Митровице и освојила прво место на такмичењу „Златни котлић Сомовијаде 2019“. Другопласирана је екипа „Kotlić from Komirić“ из Комирића, док је треће место заузела екипа „Бунтовници“, из места Радаљ, у општини Мали Зворник.

На такмичењу у кувању рибље чорбе учествовало је укупно 13 екипа из Србије и Босне и Херцеговине, а најуспешнији су, на име награде, од организатора добили пехаре, медаље, дипломе и котлиће за кување. 

У оквиру пратећег програма манифестације, одржан је традиционални концерт народних песама и игара, у извођењу локалних фолклорних друштава, као и дводневни изложбено – продајни сајам домаћих производа, хране, пића и рукотворина, на којем су, и овог пута, учешће узела бројна удружења, предузетници и пољопривредна газдинства из окружења. 

За децу и младе уприличена је креативна радионица и обука за вожњу скутера на води, коју је, у извођењу Мотонаутичког клуба „Мотоџет“ из Новог Сада, овог пута прошло више од 100 полазника. 

Акцији добровољног давања крви, у организацији Института за трансфузију крви Србије и Општинске организације Црвеног крста у Малом Зворнику, која је традиционално саставни део манифестације „Дрина је смисао живота“, одазвало се око 30 давалаца. 

Манифестација је ове године отворена концертом певача Аце Лукаса, који је пратило неколико хиљада посетилаца, док је уочи недељне регате и затварања програма, на бини у центру Малог Зворника, наступила певачица Ивана Селаков. 

Малозворничку регату, на релацији Велика Река – Сакар, у дужини од 22 км, која је, у недељу, 28. јула, уз учешће неколико стотина пловила, одржана 9. пут заредом, отворио је министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић. 

Међу учесницима и гостима манифестације било је још званичника и представника друштвено-политичког живота општина и градова у окружењу. 

Спуст регате језером до циља пратили су трубачи Бошка Крџавца, а остаће упамћен по рекордном броју учесника и изузетно веселој атмосфери. 

Љиљана Ристановић

 

 {gallery}/2019/2019-07-30_drina{/gallery}