Командант општинског Штаба за ванредне ситуације у Малом Зворнику и председник општине, Зоран Јевтић, сазвао је у уторак, 07. децембра, хитну седницу Штаба на којој је од чланова овог тела затражио да у најкраћем року доставе податке о спремности комуналних служби и осталих субјекта за укључивање у извођење превентивних и оперативних активности чишћења простора дуж дистрибутивне електричне мреже ради обезбеђивања поузданог непрекидног снабдевања струјом на територији општине у зимском периоду.

У поменутим активностима предвиђено је учешће представника месних заједница, комуналних предузећа, Јавног предузећа „Србијашуме“, Ватрогасно – спасилачке јединице, ловачких удружења и других сличних структура као испомоћ и подршка екипама Електродистрибуције.

Информација о спремности наведених субјеката треба да садржи податке о расположивим људским ресурсима, њиховој обучености за учешће у наведеним активности, броју расположивих возила, механизације и друге опреме и алата за рад на терену.

Од шефа Електродистрибуције у Малом Зворнику затражено је да у најкраћем року са запосленима и надређенима у ЕПС-у састави план рада на терену, који треба да садржи прецизно дефинисане деонице далековода на којима је неопходно извршити раскресивање растиња, као и датуме и термине планираних радова.

Јевтић је рекао да потреба за извођењем наведених радова, како би се обезбедило уредно снабдевање струјом у зимсим условима, не трпи било каква одуговлачења, одлагања и успореност услед бирократских процедура, те да је неопходно поступити по хитном поступку.

Према његовим речима, Штаб за ванредне ситуације учиниће све што је у његовој надлежности да реализација предвиђених активности почне што пре.

Он је навео да су, према подацима које има, радови на раскресивању растиња неопходни на укупно око 5,5 километара далековода на подручју општине, те да је већина мреже у добром стању, будући да је општина Мали Зворник у сарадњи са Електродистрибуцијом у протеклом периоду редовно радила на одржавању нисконапонске мреже.

Јевтић је рекао да ће општина Мали Зворник и Штаб за ванредне ситуације иницирати и организовати сличне заједничке акције и помоћи и осталим секторима којима је неопходна подршка како би отклонили недостатке и унапредили функционисање.

Он је навео да је претходног дана у Лозници одржан састанак Мачванског управног округа на којем је одлучено да се у свим општинама на територији округа данас одрже хитни састанци општинских штабова за ванредне ситуације ради организовања акција чишћења простора дуж далековода у циљу обезбеђења стабилног напајања струјом у зимском периоду, будући да потрошачи у сеоским подручјима редовно остају без струје, услед кварова, приликом јачих киша или снежних падавина.

Председник општине Мали Зворник истакао је да су наведене активности на подручју Мачванског округа инициране са највишег нивоа у држави, од стране председника Републике Србије, Александра Вучића, након недавног састанка са мештанима Горњих Недељица, на којем је у разговору са грађанима утврдио да је један од највећих проблема са којима се суочава становништво Јадра и подрињског краја нестабилно снабдевање електричном енергијом услед лошег стања електродистрибутивне мреже и да је неопходно да електродистрибутивна предузећа у сарадњи са локалним самоуправама хитно предузму мере за решавање проблема.

Јевтић је рекао да је у општини Мали Зворник у протеклом периоду урађено много на санацији и обнови нисконапонске мреже, подсетивши да је радовима у протекле 2-3 године такође претходио састанак на нивоу Мачванског округа на којем су договорене активности на обнови нисконапонске мреже у циљу обезбеђивања уредног снабдевања струјом у општинама, те да је поменутом састанку, одржаном новембра 2018. године, присуствовао лично председник Вучић, који је и иницирао сусрет са председницима општина и градоначеницима у циљу решавања проблема лошег снабдевања струјом у Подрињу.

На данашњем састаку Штаба за ванредне ситуације општине у Малом Зворнику размотрена је и актуелна епидемијска ситуација у општини.

Директорка Дома здраваља, Валентина Ристић, рекла је да у општини тренутно има 20 активно оболелих од заразне болести Ковид – 19 и да је епидемијска ситуација повољнија. У Ковид амбуланти у протеклих седам дана обављено је 96 прегледа, од чега 52 прва прегледа. Регистровано је 16 пацијената позитивних на коронавирус, након 69 антигенских и PCR тестирања. Вакцинација становништва на пункту за Имунизацију у сали Средње школе одвија се редовно. Смањен је број првих прегледа пацијената у Ковид амбуланти, па самим тим и првих доза вакцина. Дневно буде дато око 10 првих доза вакцина, док се примање треће дозе одвија уобичајено.

Љиљана Ристановић