У Подземном граду Карађорђевића у Малом Зворнику у петак, 12. априла, по први пут одржана је културна манифестација „Тајна камене девојке“.

Догађај је организовала Туристичка организација општине Мали Зворник, под покровитељством локалне самоуправе, у циљу представљања и промоције овог културно – историјског и туристички атрактивног локалитета.

Манифестацију је отворио председник општине, Зоран Јевтић, рекавши да је Мали Зворник уз подршку државе успео да обнови Подземни град Карађорђевића.

„Велико је моје задовољство данас када видим да смо успели и да овај пројекат из дана у дан расте. Велики је труд уложен да нешто што је било запуштено и заборављено вратимо у живот. Уз помоћ Владе Србије и Министарства туризма, а од 2018. године до сада, у две фазе, обновили смо Подземни град Карађорђевића. Велику помоћ нам је пружио тадашњи министар туризма, Расим Љајић и председник Републике Србије, Александар Вучић, који је у мају 2019. посетио и званично отворио Подземни град. Помоћ очекујемо и у будућности за завршетак треће фазе радова, која обухвата уређење капеле посвећене Светом Андреју Првозваном и краљевске винарије. Ово je јединствени војни објекат из прошлости, који заслужује да буде велика атракција и развојна туристичка шанса Малог Зворника и читаве Западне Србије. Данашњи програм осмишљен је да га промовише, да укажемо на нашу културу, историју и туризам“, рекао је Јевтић, захваливши на крају свог обраћања свима који су дошли на манифестацију.

Директорка Туристичке организације, Марина Глигоревић, навела је да је манифестација уприличена ради очувања сећања на догађаје из 1941. године, када је у ноћи између 09. и 10. априла у Подземном граду одржана последња седница Владе Краљевине Југославије, у присуству краља Петра II Карађорђевићa, који је тада последњи пут боравио у овом скровишту и након тога заувек напустио Србију.

 „Назвали смо манифестацију „Тајна камене девојке“, јер је изградња комплекса од почетка била обавијена велом тајне“, рекла је Глигоревић, додајући да је циљ да јавност сазна више о историјским чињеницама везаним за овај објекат.

Она је навела да интересовање посетилаца за обилазак Подземног града непрекидно расте, те да је број посета у првом кварталу текуће године утростручен у односу на претходни период и да се нада да ће нова манифестација допринети већој промоцији и популаризацији локалитета.

У жељи да догађај обогати већим бројем садржаја, Туристичка организација општине Мали Зворник, у сарадњи са ПТТ музејом и Музејом технике и технологије из Београда, приредила је у оквиру манифестације изложбу под називом „Радио у Подземном граду“, посвећену обележавању стогодишњице радиофоније у Србији, на којој су посетиоци могли да виде раритетне примераке радио апарата.

Директор ПТТ музеја, Марко Јелић, рекао је да је ова установа прошле године обележила стогодишњицу од оснивања, те да је пре месец дана представљена поштанска марка објављена поводом тога.

Подсетивши да су 01. октобра 1924. године кренули први таласи и радијски програм, он је казао да је радио био веома важан за преношење информација, важнији него данас, у време модерних технологија, те да су за ову прилику донете фотокопије оригиналних оснивачких аката Радио Београда.

Аутор изложбе и колекционар, Миодраг Глигорић, посетиоцима је говорио о историјату радиофоније у Србији.

Он је захвалио домаћинима и свим сарадницима на успешно реализованој поставци.

Извођењем монодраме „Краљев пут“, глумац Владимир Балашћак подсетио је посетиоце на историјске чињенице из живота краља Петра II Карађорђевића, укључујући детаљ везан за долазак у Зворник и одлазак у избеглиштво.

У завршном делу програма, историчар, професор Зоран Тошић, окупљене је повео у обилазак Подземног града, откривајући им тајне Камене девојке.

Kултурно – историјски споменик из 1930. године чини комплекс просторија у стени, у центру Малог Зворника, површине од око 3000 метара квадратних.

Грађен је по налогу краља Александра I Kарађорђевића, као краљево тајно командно место и склониште за чланове династије и гарду у случају рата, а изградња је обустављена након његовог убиства у Марсеју, 1934. године.

Аутентичним изгледом и причама које сведоче о давно прошлом времену, овај јединствени чувар сећања на збивања на Балкану у доба између два светска рата данас привлачи многе туристе, који радо долазе да га посете.

Како би га учинила доступнијим посетиоцима, Туристичка организација општине Мали Зворник увела је ново радно време по којем ће Подземни грда Карађорђевића од 1. априла бити отворен сваким радним даном од 10 до 15 часова, а викендом од 09 до 17 часова. 

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић