Мали Зворник, 12.12.2018. године

У оквиру унапређења сарадње и јачања капацитета субјеката регионалног развоја у мачванском и колубарском региону, Регионална развојна агенција Подриња, Подгорине и Рађевине (РРА ППР) у Малом Зворнику, 10. и 11. децембра, одржала је завршну радионицу пројекта, на тему писања и имплементације пројеката, које заједнички финансирају РРА ППР и Развојна агенција Србије (РАС). У обуци су учествовали представници града Лознице, Туристичке организације града Лознице, општина Мали Зворник, Крупањ и Љубовија, као и запослени у РРА ППР доо Лозница.

Први дан радионице био је посвећен припреми пројеката, која подразумева утврђивање циљева и задатка пројекта, одређивање партнера на пројекту и дефинисање циљних група и активности, као и очекиваних резултата и одрживости пројекта.

Овом приликом учесници су могли да сазнају више и о мониторингу, евалуацији и ревизији, као битним елементима пројекта, док је на крају радионице било речи о изради буџета и логичке матрице.

Други дан радионице обухватао је теме везане за спровођење пројеката, у складу са водичем, односно смерницама донатора за реализацију пројекта, које подразумева формирање пројектног тима, израду уговора, спровођење јавних набавки, као и промоцију пројекта, те наративно и финансијско извештавање, уз прилагање документације о реализацији пројекта.

О процедурама припреме и спровођења пројеката на завршној радионици у Малом Зворнику говорио је Леополд Ролингер, пројект менаџер и консултант, са вишегодишњим искуством у овој области и преко 30 успешно написаних и спроведених пројеката.

Претходне сличне радионице, по пројекту ,,Унапређење сарадње и јачање капацитета субјеката регионалног развоја у мачванском и колубарском региону“, на тему привлачења инвестиција и подршке развоја микро, малих и средњих предузећа одржане су недавно у Крупњу и Љубовији. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-12-13_obuka_rra{/gallery}