Одборници Скупштине општине у Малом Зворнику на редовној 2. седници локалног парламента, у петак, 10. маја, размотрили су и подржали 39 тачака дневног реда.

Извештај о раду Општинског већа и руководства општине Мали Зворник од 01. јула до 30. октобра 2023. године усвојен је након излагања председника општине, Зорана Јевтића, који је, између осталог, рекао да је Општинско веће у извештајном периоду одржало 3 редовне и 11 телефонских седница, на којима је утврђивало предлоге одлука и акте које доноси Скупштина општине.

Наводећи детаљно активности локалне самоуправе реализоване у другој половини протекле године, он је истакао да је настављена редовна месечна исплата финансијске подршке породицама на име рођења детета, као и додела поклон пакета за бебе и оценио да је повећање износа родитељског додатка на 100.000 динара, уз остале мере популационе политике које спроводи локална самоуправа, очигледно дало резултате, будући да је, како је закључио, евидентан пораст броја новорођене деце у општини.

Јевтић је рекао да је томе сигурно допринело и отварање вртића у Доњем Насељу пре две године, јер од тада нема одбијених захтева родитеља за смештај деце у обданиште и да је општина Мали Зворник међу малобројним локалним самоуправама у Србији које су успеле да одговоре потребама у овом сегменту.

Говорећи о раду руководства општине, он је подсетио да је у наведеном периоду склопљен уговор са Министарством за равномерни регионални развој Републике Србије о суфинансирању изградње кишне канализације у месној заједници Центар, која је у међувремену успешно завршена, те да је министар Един Ђерлек овим поводом 2 пута посетио Мали Зворник.

Успешно је реализована и манифестација „Михољски сусрети села“, у Радаљу, чије спровођење је суфинансирало Министарство за бригу о селу.

Председник општине навео је да је министарство обезбедило новчана средства за ову манифестацију и у текућој години, али да још није одлучено у којој месној заједници ће бити реализована.

Он је најавио да је идуће године у плану организовање манифестације „Цулински мајски сусрети“, која је постојала 80-их година прошког века, те да ће активности бити детаљно планиране у сарадњи са Туристичком организацијом општине Мали Зворник и додао да је иницијатива за оживљавање ових садржаја потекла од грађана, али да је нереалан захтев да то буде у текућој години, јер организација оваквих догађаја тражи озбиљан приступ у раду, који подразумева првенствено довољно времена за планирање и припрему активности, како би манифестација била успешно реализована, због чега је, како је навео, све то изводљиво тек у следећој години.

Јевтић је подсетио да је крајем јула 2023. године одржана централна манифестација „Дани спортско – рекреативног и културног туризма – Дрина је смисао живота“, која привлачи све више посетилаца.

Наводећи остале важне догађаје и активности руководства локалне самоуправе реализоване у извештајном периоду, он је навео да је настављен рад на уређењу локалне путне инфраструктуре.

У Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије потписан је уговор о додели 1,5 милиона евра општини Мали Зворник за уређење локалне инфраструктуре.

Приликом излагања о раду Општинског већа и руководства локалне самоуправе, председник општине најавио је да ускоро планира да посети ово министарство како би се информисао шта грађани могу очекивати у погледу најаве да ће држава обезбедити одређена средства за асфалтирање локалних путева у општини у текућој години.

У извештајном периоду одржан је и састанак са представницима Министарства науке, технолошког развоја и иновација посвећен унапређењу рада Регионалног центра за развој иновација у области заштите животне средине у Малом Зворнику, како би ова организација функционисала још успешније.

Јевтић је подсетио да је такође уприличен пријем за прослављену боксерску репрезентативку Србије, Сару Ћирковић, која је члан малозворничког Боксерског клуба „Обилић 1389 МЗВ“ и председника Боксерског савеза Србије, Ненада Боровчанина, најавивши да би у општини ускоро требало да буде организован нови пријем за Сару, поводом њених најновијих успеха на такмичењима.

Коментаришући останак Фудбалског куба „Јединство“ у Мачванској окружној лиги у августу 2023. године, он је навео да је тим овог клуба тада консолидован захваљујући подршци локалне самоуправе.

Упркос томе, како је рекао, ситуација у клубу и даље је тешка, услед немарности одговорних за његов рад, али да сигурно неће бити угашен и да ће локална самоуправа предузети све што може да оздрави ову спортску организацију.

Међу важним резултатима рада руководства општине Мали Зворник оствареним у другој половини протекле године, председник општине је навео и обезбеђивање финансијских средстава за суфинансирање енергетске санације кућа и станова, које је донирало надлежно министарство, доделу субвенција за самозапошљавање, расписивање Програма подршке руралном развоју, затим обезбеђивање дрвне сечке за потребе топлане, наставак радова на увођењу лед расвете у месним заједницама и реконструкције водоводне мреже у Амајићу, додајући да очекује да би ускоро, уз подршку државе, могла да почне и реконструкција градске и приградске водоводне мреже у Малом Зворнику.

Из средстава добијених од Министарства правде у наведеном периоду обезбеђена је нова дидактичка опрема за Предшколску установу „Црвенкапа“ и ултразвучни апарат за Дом здравља.

Председник општине истакао је да су на почетку нове школске године и овог пута о трошку локалне самуправе набављени уџбеници за све ученике првог разреда основне школе на територији општине.

У извештајном периоду, обележен је Дан општине, у присуству министарке културе, Маје Гојковић и додељена су јавна признања заслужнима за допринос развоју општине.

Он је подсетио и на то да се општина Мали Зворник прошле године придружила Регионалном центру за управљање отпадом „Еко – Тамнава“ д.о.о. Уб, заједно са још три општине Мачванског округа, Лозницом, Љубовијом и Крупњем, који ће, када буде изграђен, збрињавати отпад на савремен начин за укупно 15 градова и општина.

Као значајан резултат, невео је и обезбеђивање куће на селу за четворочлану породицу, преко Министарства за бригу о селу Републике Србије, напомињући да је раније општина на овај начин збринула 4 породице.

Јевтић је овом приликом информисао одборникe да је недавно имао састанак са представницима фабрике ПВЦ столарије „Bauwin decor“, из Брасине, поводом намере ове фирме да у Индустријској зони у Доњем Насељу закупи пословни простор и отвори нови производни погон, што, како је истакао, за грађане значи отварање нових радних места и стварање нових могућности за запошљавање.

У оквиру дискусије о првој тачки дневног реда, поводом излагања одборника Социјалистичке партије Србије, Богдана Дукића, o ситуацији у Фудбалском клубу „Јединство“, одборник Српске напредне странке и председник Спортског савеза „Дрина“, Александар Андрић, рекао је да клуб пролази кроз тежак период, али да ће до септембра добити новог тренера и кренути поново са редовним радом. Он је рекао да су евидентни проблеми везани за функционисање клуба, те да су они повезани са много комплекснијим питањима, као што је број становника у општини и наталитет, али и са недовољним финансијама, будући да клуб годишње добија само 2.000.000 динара из буџета, а да су реалне потребе знатно веће, с обзиром да играчи траже да буду плаћени. Он је рекао да је нереална и политичка прича да општина не чини ништа за ФК „Јединство“, јер је чињеница да је општина једина остала уз клуб у тешким моментима, а да се већина привредника који су позивани да помогну нису одазвали.

У наставку редовне 2. седнице Скупштине општине Мали Зворник одборници су размотрили и усвојили Извештај о раду Библиотеке „17. септембар“ за 2023. годину и Програм рада малозворничке библиотеке за 2024. годину, које је образложила директорка установе, Славојка Спасеновић, рекавши да библиотека поред обављања основне делатности преузима и улогу Дома културе, будући да је носилац свих културних активности на нивоу године.

Она је, између осталог, навела да је у 2023. години, уз подршку локалне самоуправе, набављено 1226 нових издања и да тренутни књижни фонд библиотеке броји 50.126 књига.

Установа има и око 800 вредних уметничких дела насталих на традиционалној Ликовној колонији Малог Зворника, коју, у сарадњи са општином, организује сваке године у јуну.

Као најзначајније резултате у протеклој години, везане за побољшање услова за рад библиотеке, она је навела комплетну реконструкцију сале Дома културе и изградњу савременог галеријског простора, где је, како је истакла, предвиђено отварање музејске збирке за излагање археолошких налаза и осталих вредних експоната који сведоче о богатој историји Малог Зворника.

Извештај о раду за протеклу годину за средства која се финансирају из буџета општине и Програм рада за 2024. годину поднео је и Центар за социјални рад, Мали Зворник.

Документе је пре усвајања образложила директорка, Биљана Којић, наводећи да је у 2023. години у односу на претходну годину дошло до незнатног смањења броја корисника.

У 2022. години број корисника износио је 1132, од чега 90 деце, док је у 2023. години њихов број смањен на 1080, од чега 87 деце.

Према њеним речима, од укупног броја деце на евиденцији Центра за социјални рад у Малом Зворнику 8 деце је под старатељством, 12 деце су са проблемима у понашању и сукобу са законом, 3 деце имају неадекватно родитељско старање, за 23 деце родитељи се споре око вршења родитељског права, 49 деце су из породица које су корисници новчане социјалне помоћи, док је 22 деце са ивалидитетом.

Којић је истакла да у Малом Зворнику нема деце смештене у установе социјалне заштите, односно домове за незбринуту децу.

Нека деца су на старатељству, а није било издвајања деце из биолошке породице.

У 2022. години било је 19 пријава насиља у породици, а 2023. године 16 пријава, од чека 7 случајева физичког насиља и 9 случајева психичког насиља.

Којић је истакла да је насиље веома опасна појава коју треба санкционисати и да у том смислу постоји Група за координацију при Јавном тужилаштву у Лозници, где су представници центара за социјани рад, тужилаштва и полиције из 4 суседне општине, чији чланови се састају и утврђују индивидуалне планове заштите за сваку жртву.

Директорка малозворничког Центра за социјални рад рекла је да је из буџета општине у 2023. години издвојено око 7.804.039 динара за финансирање права у области социјалне заштите, од чега је за једнократне новчане помоћи лицима и породицама које се нађу у изузетно неповољној животној ситуацији утрошено око 4.275.000 динара.

Она је навела да је преко Центра за социјални рад у току године омогућено пружање две врсте услуга грађанима, и то помоћ у кући за стара лица, као и услуга личног пратиоца детета.

Којић је истакла да је сарадња Центра за социјални рад са свим установама на локалном нивоу веома добра, те да ће ова установа, у складу са Програмом рада за 2023. годину, наставити да заједно са осталим установама и институцијама ради у интересу корисника, уз посебну бригу о деци и старима.

Одборници су у наставку заседања размотрили и усвојили и Извештај о раду за прошлу годину и Програм рада за текућу годину Општинске организације Црвеног крста Мали Зворник, које је претходно образложио секретар ове организације, Драган Николић.

Он је, говорећи о активностима које предстоје, рекао да ће 22. маја у Малом Зворнику бити организована нова акција добровољног давалаштва крви и да су позвани сви који могу да дарују крв да се одазову и да учествују.

Локални парламент подржао је и Извештај о раду за 2023. годину и Програм рада за 2024. годину Туристичке организације општине Мали Зворник.

О резултатима рада и плановима у области туризма говорила је директорка Туристичке организације, Марина Глигоревић, истакавши да је Програм рада у протеклој години у потпуности реализован у складу са планом, те да је ове године уведена и успешно реализована манифестација „Тајна камене девојке“, с циљем медијске промоције историјског наслеђа и упознавања шире јавности са туристичком понудом у Малом Зворник и да ће Туристичка организација и убудуће посебну пажњу посвећивати медијској промоцији, будући да је презентација у јавности веома важна у раду на развоју туризма.

На седници Скупштине општине Мали Зворник у петак, 10. маја, размотрен је и усвојен и сет одлука и других аката везаних за рад Јавног комуналног предузећа „Дрина“, које је претходно образложио директор овог предузећа, Драган Крстић.

 Размотрен је и подржан Извештај о раду и финансијском пословању Јавног комуналног предузећа “Дрина“, Мали Зворник, за 2023. годину, као и тромесечни извештаја ЈКП “Дрина“, Мали Зворник, о реализацији Програма пословања за период од 01.01. до 31.03.2024. године.

Утврђен је и усвојен Предлог Одлуке о давању сагласности на одлуку о усвајању финансијског извештаја ЈКП “Дрина“, Мали Зворник, за 2023. годину, Предлог Одлуке о давању сагласности на Одлуку о расподели добити по финансијском извештају ЈКП “Дрина“, Мали Зворник, за 2023. годину, као и Предлог Одлуке о додели текуће и капиталне субвенције ЈКП “Дрина“, Мали Зворник.

Разматрена је и подржана Одлука Надзорног одбора Јавног комуналног предузећа “Дрина“ Мали Зворник о усвајању измене и допуне Програма пословања ЈКП “Дрина“, Мали Зворник, за 2024. годину и Одлука Надзорног одбора Јавног комуналног предузећа “Дрина“, Мали Зворник, о усвајању измене и допуне Посебног програма коришћења средстава и субвенција из буџета општине Мали Зворник за 2024. годину.

Одборници су у наставку седнице усвојили Извештај о извршеној теренској контроли од стране комисије за обраду и контролу захтева поднетих по програму мера подршке за спровођењe пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Мали Зворник за 2022. годину и за 2023. годину, као и годишњи Извештај о раду Савета за здравље општине Мали Зворник за период јануар 2023. године – децембар 2023. године.

На редовном 2. заседању Скупштине општине Мали Зворник усвојен је и Предлог измене Плана детаљне регулације “Ужи центар“, Мали Зворник, који је претходно детаљно образложила руководилац измене Плана и представница обрађивача документа, предузећа „Југинус“, из Београда и „Ист урбан“, из Ниша, Весна Лимић.

Она је, између осталог, рекла да је изменама документа обухваћено укупно 6 локација, ради потребе за усклађивањем са тренутним стањем које је утврђено на терену и подсетила да је важећи План детаљне регулације централне зоне Малог Зворника израђен и усвојен пре 10 година, тачније 2014. године.

Одборници су затим усвојили Предлог Одлуке о изради Плана детаљне регулације “Уређење другог дела Приобаља са пешачком стазом на КО Сакар“, општина Мали Зворник и Предлог Одлуке да се не изради стратешка процена утицаја на животну средину за израду Плана детаљне регулације “Уређење другог дела Приобаља са пешачком стазом на КО Сакар“, општина Мали Зворник.

 Предлог Одлуке о усвајању Програма развоја туризма општине Мали Зворник 2024-2028 усвојен је након излагања директорке Регионалне развојне агенције Подрња, Подгорине и Рађевине, из Лознице, Биљане Филиповић.

Она је истакла да је организација коју заступа заједно са Туристичком организацијом општине Мали Зворник носилац израде овог важног стратешког документа, те да је Програм развоја туризма општине Мали Зворник у целости израђен у складу са Правилником о садржини и начину израде програма развоја туризма, по стандардима и методологији за израду стратешких и планских докумената и усаглашен са актуелним законима и прописима у области туризма и планирања, као и свим релевантним националним, регионалним и локалним развојним и планским документима.

У процесу израде Плана развоја туризма учествовало је више од 40 представника јавног, цивилног и приватног сектора, што, како је истакла, документу даје посебну вредност и основ за успешну реализацију кроз сарадњу са актерима у сектору туризма.

У наставку заседања усвојен је Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о Општинској управи општине Мали Зворник, као и Предлог Одлуке о ангажовању ревизора за екстерну ревизију Завршног рачуна буџета општине Мали Зворник за 2023. годину; Предлог Решења о давању сагласности на Одлуку о приступању Туристичке организације општине Мали Зворник Туристичкој организацији регије Западна Србија и Предлог Одлуке о усвајању Локалног оперативног плана одбране од поплава за воде II реда за подручје општине Мали Зворник за 2024. годину.

Подршку локалног парламента добио је и Предлог Одлуке о покретању поступка отуђења објекта у јавној својини општине Мали Зворник и земљишта за редовну употребу истог на катастарској парцели 365/8, КО Будишић, након умањења почетне процењене вредности утврђене налазом судског вештака за област грађевинарства, број 060-443/1 од 02.08.2023. године и Оглас о спровођењу поступка прикупљања писмених понуда за отуђење непокретности из јавне својине општине Мали Зворник – стамбеног објекта са земљиштем за редовну употребу, катастарска парцела 365/8, КО Будишић; Предлог одлуке о усвајању годишњег Програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Мали Зворник за 2024. годину; Предлог Решења о образовању Комисије за спровођење поступка јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини; Предлог Решења о давању сагласности на статут о првим изменама и допунама статута Предшколске установе “Црвенкапа“, Мали Зворник; Предлог решења о измени решења о образовању Комисије за реализацију мера енергетске санације; Предлог Решења о разрешењу члана Школског одбора основне школе “Стеван Филиповић“, Радаљ; Предлог Решења о именовању члана Школског одбора Основне школе “Стеван Филиповић“, Радаљ; Предлог Решења о разрешењу члана Школског одбора Основне школе “Никола Тесла“, Велика Река, као и Предлог Решења о именовању локалног Савета родитеља општине Мали Зворник.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић