Мали Зворник, 11.06.2018. године

Риболовац Милан Деспотовић из Доње Борине победник је 7. Скобаљијаде, која је протеклог викенда одржана у Малом Зворнику. Он је остварио укупни улов од 10 килограма и 850 грама рибе и победио у конкуренцији од 100 риболоваца, колико их је учествовало на овогодишњем такмичењу. 

Други по успеху на малозворничкој Скобаљијади био је Бојан Аврамовић из Београда, са уловом од 8.400 грама, а трећи Мирослав Гвозденовић из Звечана, са уловом од 8.295 грама. 

У другом делу манифестације, на 7. малозворничкој Гурманијади, у категорији припреме рибље чорбе најуспешнији били су чланови екипе „Липово брдо” из Радаља. Друго место освојио је тим „Резерват Засавица” из Засавице, док је треће место припало екипи „Котлић фром Комирић” из Осечине. 

Најбољи чорбаст пасуљ скувао је тим „Печењара код Јове” из Ваљева. Друго место освојила је екипа „Благо чиче” из Комирића, а треће „Котлић фром Комирић” из Осечине. 

Међу кулинарима, најбољи гулаш, скуван на ловачки начин, спремиле су чланице Уније жена Српске напредне странке из Малог Зворника. Друго место освојила је екипа „Гулашијада” из Чачка, а треће „Екипа са 1. маја” из Брасине. 

На Гурманијади 2018 у Малом Зворнику припремљено је укупно 18 котлића. Припремљена јела оцењивао је стручни жири, који су чинили чланови Асоцијације кувара Србије. 

На име награде за остварени пласман риболовцима и кулинарима у завршници манифестације уручени су пехари, медаље, диплома, вредна риболовачка опрема и котлићи за кување, дар општине Мали Зворник, организатора и покровитеља догађаја. 

Најмлађем риболовцу, дванаестогодишњем Његошу Кубатлији из Братунца уручена је диплома за учешће на такмичењу. 

Задовољство да заједно са председником општине Мали Зворник Зораном Јевтићем отвори седму Скобаљијаду и Гурманијаду и победницима уручи награде и захвалнице имао је народни посланик Србислав Филиповић, који је том приликом истакао значај манифестације за унапређење туризма у општини. 

Међу гостима овогодишње манифестације били су и председник општине Коцељева Душан Илинчић, председник општине Љубовија Милован Ковачевић и помоћник градоначелника Лознице Љубинко Ђокић. 

Такмичења на Скобаљијади и Гурманијади 2018 у Малом Зворнику пратио је богат културни програм.

Одржана је музичка приредба, на којој су наступили чланови фолклорног ансамбла Ветерана фолклора Малог Зворника, фолклорне секције Библиотеке „17. септембар”, солисткиње, сестре Анђелија и Стефанија Бабић, а премијерно су гостовали чланови дечје певачке групе “Јуниори”, зворничког Омладинског хора „Изворник”. 

Организована је и традиционална продајна изложба старих заната, рукотворина, сувенира, домаће хране и пића, као и представљање туристичких организација из Подриња. Учешће у овом делу манифестације, који има за циљ да промовише и подстакне развој малог предузетништва, узело је више од 20 излагача из Србије и Босне и Херцеговине, међу којима су била различита удружења, предузетничке радње, мала пољопривредна газдинства и индивидуални проивођачи у области домаће радиности, који су на овај начин добили прилику да представе и промовишу своје производе. 

За најмлађе посетиоце, децу до 11 година, уприличена је дечја креативна радионица, у оквиру које су малишани сликали и писали на задате теме, везане за риболов, реку Дрину и њену околину. 

Посебна атракција на манифестацији и овог пута био је туристички возић Хотела „Royal Spa” из Бање Ковиљаче, који је посетиоце бесплатно возио обалом Дрине. 

Општина Мали Зворник наведене садржаје у оквиру манифестације организовала је уз подршку предузећа, установа, удружења и других организација са подручја општине. 

Промоција манифестације и део послова организације риболовног такмичења обављени су у сарадњи са Клубом спортских риболоваца „Дринско језеро” из Малог Зворника, док је припрема културно – уметничког дела програма била поверена малозворничкој библиотеци. 

Подршку и помоћ у припреми и реализацији манифестације пружила је Хидроелектрана „Зворник”, ЈКП „Дрина”, Спортски савез „Дрина”, Ловачко удружење „Црни врх”, „Удружење жена Малог Зворника”, Удружење жена „Незаборав”, као и бројни суграђани појединачно. 

Спонзори појединих награда биле су фирме „Хомнет” и „Мамац” из Лознице. 

Одлуком Општине Мали Зворник, учешће на Скобаљијади, трећу годину заредом, било је бесплатно. 

Сваки такмичар, уз фонд вредних награда, имао је обезбеђен доручак, флашу воде, ручак и такмичарску мајицу. 

Такмичење у риболову било је појединачно и одвијало се у атмосфери потпуне регуларности, уз надзор судија Клуба спортских риболоваца „Дринско језеро” из Малог Зворника, а окупило је такмичаре из више градова Србије и Босне и Херцеговине. 

Међу учесницима Скобаљијаде били су риболовци из Ваљева, Звечана, Зворника, Братунца, Београда, Пожеге, Лазаревца, Узовнице, Лепосавића, Милића, Обреновца, Невесиња, Прибоја на Лиму, Љубовије, Добановаца, Новог Сада, Власенице, Косјерића, Чачка… 

И малозворничка Гуманијада, која је била екипно такмичење, традиционално је привукла бројне љубитеље кулинарства из Србије и Босне и Херцеговине, пруживши им прилику да још једном одмере снаге и тестирају своје умеће. 

Занимљив детаљ са почетка такмичења је тај да је малозворничанин Горан Симић, иначе члан овогодишњег стручног жирија за оцену припремљених јела на Гурманијади, промовисан у Витеза кулинарства, од стране свог колеге, председника жирија Драгана Митић, члана војвођанске секције Краљевских кувара аматера из Бачке Тополе.                

Једнодневна манифестација “Скобаљијада и Гурманијада”, којом општина Мали Зворник отвара летњу туристичку сезону на Дрини и Зворничком језеру, завршена је у поподневним сатима, дружењем такмичара и посетилаца уз богату трпезу и договор о новом сусрету у Малом Зворнику, крајем идућег месеца на манифестацији “Дрина је смисао живота”, на јубиларној 20. Сомовијади и 8. регати на Зворничком језеру. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-06-13_7_skobaljijada_i_gurmanijada{/gallery}