Мали Зворник, 11.02.2020. године  

Поводом нарушавања јавног реда и мира у протекла два дана у селу Брасина, услед масовне туче миграната и упада у дворишта мештана овог села, у Малом Зворнику данас је одржан хитан састанак општинског Савета за безбедност. 

На седници је закључено да ће локална самоуправа од МУП-а Републике Србије и Полицијске управе у Шапцу затражити појачано ангажовање полиције на територији општине Мали Зворник, због све масовнијег прилива миграната у великим групама и инцидената које неретко изазивају. 

Осим тога, локална самоуправа обезбедиће увече и ноћу осветљење свих села на територији општине дуж државног пута, поред којег се мигранти у највећој мери крећу. 

 На грађане је апеловано да буду подршка органима реда и својим присуством, савесним и одговорним понашањем, помогну полицији у решавању критичних ситуација, без мешања у њихов посао, као и да не потпадају под утицај оних који ситуацију са мигрантима желе да искористе у политичке сврхе. 

Од надлежних судских институција у Лозници биће затражено да у састав Савета за безбедност општине Мали Зворник делегирају адекватне представнике и тиме овом телу помогну у раду у области питања које се тичу суда и тужилаштва, уз напомену да су таква питања све чешће на дневном реду овог савета, посебно у вези ситуације са мигрантима. 

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић рекао је да ће локална самоуправа у сарадњи са Полицијском станицом учинити све што је у њеној надлежности да одржи јавни ред и мир у свим месним заједницама на територији општине, напомињући да то, у погледу ситуације са мигрантима, није и неће бити лако, ако се има у виду да се на пролеће очекује нови, већи талас пристизања миграната, преко Грчке и Македоније. 

„Ситуација коју смо имали у Брасини није пријатна. Међутим, сматрам да не треба да дижемо тензију, али ни да минимизирамо оно што се дешава“, рекао је Јевтић, наводећи да има пуно разумевање и саосећање за људе који долазе из ратом захваћених подручја, с обзиром да смо и сами, како је навео, не тако давно, осетили све страхоте рата, али да не можемо да дозволимо да се дешавају туче и други инциденти, јер то узнемирава и угрожава домаће становништво и онемогућава нормално функционисање заједнице. 

Јевтић је рекао да ће општина Мали Зворник предузети све законом прописане мере да заштити грађане и њихову имовину, да ће полиција наставити да врши непрекидну контролу миграната и разбијање великих група у којима се крећу, јер су, као такве, како је истакао, потенцијално веома опасне. 

Према његовим речима, од Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Полицијске управе у Шапцу биће затражено да у Мали Зворник пошаљу испомоћ и ангажују већи број полицијских службеника, јер је тренутни број недовољан и чини да у патроли, пред око 50 миграната, често буду само два полицијска службеника. 

Као веома важан сегмент рада у односу према мигрантима, он је навео потребу за удруженим деловањем свих у локалној заједници и позвао институције и грађане на сарадњу у заједничком циљу пружања адекватног одговора на мигрантску кризу. 

Начелник Полицијске станице Мали Зворник Раденко Петровић чланове локалног Савета за безбедност детаљно је информисао о актуелној безбедносној ситуацији у општини. 

Наводећи да је станица полиције у Малом Зворнику задужена за реадмисију, он рекао да су 742 страна држављанина у протеклој години били предмет рада малозворничке полиције, те да тај податак довољно говори о обиму посла у овој области. 

Он је истакао да дневно у општину Мали Зворник пристигне од 20 до 50 миграната, те да се на пролеће очекује нови, већи талас и прилив. 

С тим у вези, начелник је навео да је малозворничка полиција од надлежних затражила појачање, у виду ангажовања већег броја службеника. 

Он је констатовао да је очување јавног реда и мира превасходно задатак и обавеза органа реда, али да је са присуством миграната неминовно суочена целокупна зеједница, те да је, у том смислу, неопходно успостављање система договора и размене информација, уз подршку и сарадњу свих чинилаца на локалу, укључујући и грађане, као и већа безбедносна култура сваког појединца. 

Данашњем састанку Савета за безбедност у Малом Зворнику присуствовало је и неколико мештана Брасине, који су сведоци обрачуна међу мигрантима и у чија су дворишта и куће они упадали том приликом. 

Мештани Брасине упознали су чланове Савета са свим детаљима овог немилог догађаја и осталим искуствима која су имали са мигрантима, са којима се већ неколико година свакодневно срећу. 

Они су истакли да је живот у овом селу доста отежан откако кроз њега пролазе мигранти, да су многи мештани у страху и да због присуства странаца лети не одлазе на оближњу плажу, а неки су престали да обрађују њиве у деловима села у којима се мигранти задржавају. 

Изражена је и бојазан од потенцијалног угрожавања здравља локалног становништва, због могућег преношења заразних болести, у јавном превозу и на другим местима, услед недостатка хигијене код миграната и других околности. 

По завршетку дискусије, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић замолио је представнике Месне заједнице Брасина да својим суседима пренесу закључке са седнице Савета за безбедност и најавио да ће ускоро у том селу локална самоуправа организовати састанак са мештанима ради договора о даљем поступању у околностима појачаног прилива миграната. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2020/2020-02-11_savet_za_bezbednost{/gallery}