12.06.2017. године 

Манифестација “Скобаљијада и гурманијада”, која је протекле суботе, шести пут за редом, одржана у Малом Зворнику, на шеталишту поред Дрине, била је једна од најпосећенијих до сада. На такмичењу у пецању овог пута учествовало је 100 риболоваца из Србије и Републике Српске, док се у кулинарству опробало чак 27 екипа из ове две земље. 

Најуспешнији у лову скобаља на пловак на овогодишњој малозворничкој “Скобаљијади” био је риболовац Мирко Кнежевић из Лазаревца, са уловом од 2.090 грама. Друго место освојио је Живојило Јовановић из Љубовије, са 1.350 грама уловљене рибе, док је трећепласирани Милош Виријевић из Косовске Митровице, који је имао улов од 1.300 грама. 

Најуспешније такмичаре Општина Мали Зворник, у сарадњи са спонзорима манифестације, наградила је вредном риболовачком опремом, медаљама и пехарима. 

Међу награђенима је и Владимир Јевтић (7) из Будишића, најмлађи учесник такмичења, и Суада Опачић из Лознице, једина такмичарка од стотину учесника на риболовачкој стази. 

Најуспешнији на „Гурманијади“, у припремању рибље чорбе, били су чланови екипе „Засавица“ из Сремске Митровице. Друго место у овој категорији освојио је састав „Опуштено код Боже“ из Панчева, а треће „Котлић фром Комирић“ из Осечине. 

Најбољи чорбаст пасуљ скувала је екипа „Пријатељ и прија“ из Доње Трешњице код Малог Зворника. Друго место у овој категорији освојио је тим „Засавица“ из Сремске Митровице, а треће екипа „Благо чиче“ из Осечине. 

Најбољи гулаш на ловачки начин припремиле су „Мајсторице“ из Малог Зворника. Вицешампиони у кувању овог јела су чланови екипе „Пријевор“ из Чачка, док је треће место припало екипи „Хеба“ из Лознице. 

Квалитет припремљених јела на “Гурманијади” оцењивао је четворочлани стручни жири, који су чинили ,,витезови кулинарства“, Драган Митић, Бата Суботички и Вукашин Марић, на челу са кулинарским судијом Бошком Здјеларевићем, иначе председником Удружења “Етно Бакрач“ из Београда. 

Најуспешније кулинарске екипе Општина Мали Зворник наградила је медаљама, пехарима и котлићима за кување, које је капитенима уручио председник општине Зоран Јевтић. Учесницима и посетиоцима манифестације он је током дана поделио неколико стотина мајица, захвалница и диплома. Говорећи на манифестацији, Јевтић је пожелео да она и убудуће буде посећена и масовна, као шеста, напомињући да је у том циљу Општина Мали Зворник укинула плаћање котизације на свим општинским такмичењима. 

Шеста малозворничка “Скобаљијада и гурманијада” одржана је уз разноврстан пратећи програм,  у оквиру којег је организован сајам домаће хране, пића и рукотворина, на којем се представило 20 излагача из Србије и Републике Српске, међу којима и туристичке организације из Подриња. На манифестацији је организовано и друго по реду тамичење у цртању и сликању за децу до 11 година, под називом  “Сликамо срцем”. Уз наступ фолклора и акробате на штулама, посебна атракција за посетиоце био је туристички возић, који је посетиоце превозио на релацији од такмичарске стазе до моста Краља Александра I Карађорђевића. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-06-12_skobaljijada/{/gallery}