У Малом Зворнику је у петак, 14. јула, одржана 24. редовна седница Скупштине општине.

На овом заседању локалног парламента одборници су размотрили и подржали 20 предложених тачака дневног реда.

Извештај о раду Општинског већа и руководства општине Мали Зворник у периоду од 01. јануара до 30. јуна 2023. године усвојен је након образложења председника, Зорана Јевтића, који је, између осталог, рекао да је Општинско веће у наведеном периоду одржало 3 редовне и 13 телефонских седница, на којима је утврђивало предлоге одлука и акте које доноси Скупштина.

Општинско веће непосредно се старало и о извршавању одлука и других аката Скупштине општине.

Наводећи резултате рада руководства општине у првој половини 2023. године, Јевтић је подсетио да је у овом периоду набављена амфибија за чишћење Зворничког језера и приобаља и истакао да је у току набавка косилице, те да ће обе машине олакшати рад екипама ЈКП „Дрина“ на уређењу јавних површина и допринети уреднијој и чистијој средини, а тиме и бољим условима за туризам.

Он је рекао да је у извештајном периоду систем за детекцију саобраћајних прекршаја, који се налази у центру Малог Зворника, код зграде општине, предат на коришћење полицији и пуштен у рад, те да је његова употреба веома значајна за безбедност у саобраћају, посебно најмлађих учесника.

Подсетивши да је од почетка године редовно месечно вршена додела беби пакета за новорођену децу и исплата родитељског додатка, Јевтић је истакао да мере поршке породици које пружају Република Србија и локална самоуправа постепено дају резултате и да је број новорођене деце у овој општини у порасту од прошле године, напомињући да је председник Александар Вучић недавно најавио нове мере државе у овој области и да верује да ће све скупа утицати на значајније побољшање демографске слике у земљи, као и у локалној заједници.

Успешно је реализована и додела субвенција за спровођење мера енергетске санације на објектима за становање на територији општине, при чему је око 50 корисника искористило овај вид подршке за стављање изолације, замену столарије, набавку соларних панела, котлова и сличне потребе предвиђене овим мерама.

Истакавши да је локална самоуправа и у текућој години конкурисала по позиву надлежног министарства за средства за енергетску санацију објеката, председник општине Мали Зворник саопштио је да већ у наредној седмици предстоји потписивање уговора о додели поменутих средстава општини, те да очекује да ће убрзо након тога уследити и расписивање позива за доделу средстава крајњим корисницима, најпре правним лицима, а затим и грађанима.

Наводећи хронолошким редом активности руководства општине од јануара до јуна текуће године, он је подсетио одборнике да је за Богојављење епископ шабачки Јеротеј по први пут посетио Мали Зворник и да је том приликом, као и приликом неких каснијих сусрета са челницима општине, рекао да ће доћи у Мали Зворник и поводом општинске славе, Светог Прокопија, те да ће, у складу с тим, локална самоуправа ових дана упутити епископу званичан позив на обележавање крсне славе, 21. јула.

Као важне резултате рада у протеклих 6 месеци, Јевтић је издвојио и обезбеђивање нових 6.300.000 динара из буџета Републике Србије за наставак уређења Подземног града Карађорђевића и набавку експоната за музејску поставку у оквиру ове знаменитости.

Преко Министарства туризма обезбеђено је 300.000 динара за отварање сувенрнице у Подземном граду Карађорђевића и промоцију објекта, при чему ће општина Мали Зворник, како је истакао, за ове намене из сопственог буџета обезбедити још толико средстава.

Обављено је и потписивање уговора за реализацију наставка активности на унапређењу управљања локалним јавним финансијама, у оквиру Релоф 3 пројекта, који подржава Влада Швајцарске.

 Он је навео да је у извештајном периоду вршено и уређење локалне путне мреже и да општина настоји да обезбеди наставак ових радова и значајније уређење путева, будући да услед јачих падавина често долази до великих оштећења на путевима, те да ће преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарства финансија покушати да добије средства неопходна за нове радове у овој области.

Обављено је и потписивање уговора са Кабинетом министра за развој недовољно развијених општина у Влади Републике Србије, Новице Тончева, за суфинансирање набавке новог камиона за Јавно – комунално предузеће „Дрина“, које ће бити 7. по реду ново возило које је општина обезбедила у циљу унапређења услова за обављање комуналне делатности.

Јевтић је рекао да ће ЈКП „Дрина“ нови камион моћи да користи, између осталог, за насипање путева и да на тај начин оствари додатне приходе.

Он је навео да је за раднике ЈКП „Дрина“ недавно организована обука за руковање новим камионом за чишћење канализације, те да је и ово возило веома значајно за рад предузећа, као и за локалну заједницу, јер више нема потребе за набављањем ове врсте услуге, као и да проблеми на канализационој мрежи сада могу бити отклоњени знатно брже.

Председник је навео и то да је ЈКП „Дрина“ од Министарства за заштиту животне средине недавно добило 57 контејнера и 4 канте за сакупљање и рециклажу отпада, те да ће нова опрема бити распоређена на локацијама где је најпотребнија и допринети унапређењу јавне хигијене у општини.

Подсетивши одборнике да је у наведеном периоду обављено и потписивање уговора са компанијом „Playwood“ из Египта о давању у закуп простора у индустријској зони за покретање фабрике фурнира, председник општине је саопштио да ће ових дана контактирати инвеститора како би утврдио због чега још увек нема активности на покретању фабрике, те да ће, уколико у скоријем року не дође до испуњења уговорених обавеза затражити раскид уговора о давању у закуп поменутог простора како би општина могла да га уступи другој заинтересованој фирми, наводећи да је једна од њих фабрика за производњу столарије „Bauwin decor“ из Брасине, која има намеру да шири производњу и запосли одређени број радника.

Међу осталим важним резултатима рада општинског руководства, оствареним од почетка текуће године, Јевтић је навео обезбеђивање средстава преко надлежног министарства за ангажовање геронтодомаћица за помоћ у кући старим лицима и инвалидима на подручју општине до краја 2023. године и ангажовање личног пратиоца за особе ометене у развоју, као и обезбеђивање средстава у износу од око 4.000.000 динара из буџета Републике Србије за уређење и опремање кабинета Средње школе у Малом Зворнику.

Јевтић је рекао да је преко Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије обезбеђено 2.500.000 динара за израду Просторног плана општине и позвао заинтересоване стране да прате процедуре током доношења овог документа, на време реагују и ако постоји потреба у остављеном року дају сугестије и предлоге, напомињући да то неће бити могуће касније када План буде завршен.

Подсетивши да је у првој половини године општина спровела процедуру јавног увида у План детаљне регулације за водовод Цулине – Велика Река, Јевтић је упутио молбу грађанима од чијих сагласности зависи пролазак трасе водовода кроз поменуте месне заједнице да не отежавају поступак и да давањем потребних сагласности помогну и омогуће бржу реализацију пројекта.

Констатујући да ће у наредном периоду бити много активности и радова у општини, председник је навео да је од почетка текуће године потписан и уговор о додели 16.800 швајцарских франака из Фонда за функционално-организационе моделе Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије за јачање капацитета локалне самоуправе и боље коришћење ресурса на локалном нивоу, у циљу ефикаснијег пружања услуга грађанима и привреди.

Преко Министарства културе обезбеђена су средства за унапређење библиотечкo – информационе делатности у Библиотеци „17. септембар“, као и за изградњу галеријског простора и уређење музејске поставке у библиотеци, док ће Министарство за равномерни регионални развој финансирати изградњу кишне канализације у делу месне заједнице Центар, код зграде библиотеке, чиме би у овом делу општине требало да буде решен дугогодишњи проблем изливања канализације услед јаких падавина.

Јевтић је информисао одборнике да су у наведеном периоду члановима породице Аметовић уручени кључеви новоизграђене куће, чију обнову и доградњу је омогућила локална самоуправа, средствима из буџета, у сарадњи са Центром за социјални рад и уз подршку хуманих грађана, који су донирали новчане прилоге за обнову куће.

Он је истакао да је локална самоуправа такође платила дуг породице за утрошену електричну енергију и трошкове поновног прикључења куће на електричну мрежу и да захваљујући свему томе породица сада има одговарајуће услове за живот и да је и даље под надзором Центра за социјални рад.

У извештајном периоду у општини су одржавани и различити важни састанци, пријеми и манифестације.

Јевтић је навео да је, између осталог, уприличен пријем за прослављену боксерку Сару Ћирковић, која је на такмичењима светског ранга учествовала и побеђивала као репрезентативка Србије и чланица боксерског клуба из Малог Зворника.

Успешно је реализована 13. спортско – туристичка манифестација „Скобаљијада и Гурманијада“, уз учешће рекордног броја такмичара и гостију.

Председник општине Мали Зворник рекао је да је овај догађај увод у главну летњу манифестацију „Дрина је смисао живота“ која ће бити одржана од 27. до 30. јула и позвао одборнике и остале суграђане и посетиоце да у што већем броју дођу и пропрате њене овогодишње садржаје.

Јевтић је истакао да су сви наведени резултати рада и планиране активности засноване на доброј сарадњи, контактима и конекцији коју локална самоуправа има са републичком влашћу, додајући да у прилог томе говори и чињеница да су општину Мали Зворник у протеклих 6 месеци посетила 3 министра и да је амбасадор Швајцарске, који је на дужност ступио пре само годину дана, већ два пута био у Малом Зворнику поводом пројеката које у овој општини подржава швајцарска Влада.

Извештај о раду Општинске управе општине Мали Зворник за 2022. годину, поднела је Маризела Андрић, начелник Општинске управе општине Мали Зворник, рекавши да је задовољна резултатима рада запослених у овом колективу и честитала им на још једној успешној радној години.

Она је истакла да су квалитетно и у року обављени сви предвиђени послови, упркос чињеници да је све мање запослених у општини услед одласка радника у пензију, а да при томе нема нових запошљавања.

Укупан број запослених на неодређено и одређено време, постављених и изабраних лица, који је Општинска управа имала на дан 31. децембар 2022. године је 43.

Андрић је истакла да је Извештај о раду Општинске управе за 2022. годину урађен према подели послова по одељењима, а међу важним пословима реализованим у наведеном периоду навела је припрему великог броја нацрта подзаконских аката и усклађивање са позитивним правним прописима донетим на нивоу државе.

Донет је између осталог и нови Правилник о систематизацији радних места у Општинској упраави и Општинском јавном правобранилаштву, Правилник о личном пратиоцу детета, као и Правилник о условима и начину коришћења и одржавања службених возила, нацрт Кадровског плана за 2023. годину, као и решења о субвенционисању комуналних услуга.

Пружена је подршка у спровођењу процедуре пописа становништва, домаћинстава и станова, референдума ради потврђивања акта о промени Устава Републике Србије, избора за председника Републике Србије и народне посланике и избора за чланове националних савета националних мањина.

Према речима начелника општине, након извршене екстерне контроле рада Општинске управе од стране управног инспектора и Државне ревизорске институције, која је контролисала и поступање по ранијем налазу ревизије, утврђено је да у раду Општинске управе нема неправилности које у међувремену нису отклоњене.

Предлог Одлуке о усвајању Плана детаљне регулације за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода на катастарским парцелама у Великој Реци, као и Предлог Одлуке о усвајању Плана детаљне регулације за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода на катастарској парцели у Цулинама и Предлог Одлуке о усвајању Плана детаљне регулације за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода на катастарској парцели у Радаљу усвојени су у наставку седнице након образложења представника обрађивача, Привредног друштва за просторно планирање, инжењеринг и пројектовање „ИСТ урбан” доо Ниш и „План урбан”, Дејана Рајчића.

Овом приликом одборници Скупштине општине Мали Зворник усвојили су и Решење о именовању вршиоца дужности директора Јавног комуналног предузећа „Дрина” Мали Зворник на основу којег је Драган Крстић, дипломирани агроекономиста из Доње Борине, нови директор овог предузећа.

Локални парламент подржао је и предложени Програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Мали Зворник за 2023. годину, као и Решење о образовању Комисије за обраду и контролу захтева поднетих по Програму мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за општину Мали Зворник, Решење о образовању Комисије за израду годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта, Решење о именовању Изборне комисије за спровођење избора за чланове савета месних заједница и Решење о именовању Другостепене изборне комисије за спровођење избора за чланове савета месних заједница.

На 24. редовној седници Скупштине општине Мали Зворник, након које следи двомесечна летња пауза у раду локалног парламента, одборници су усвојили и Решење о измени и допуни Решења о образовању Комисије за планове општине Мали Зворник, Одлуку о мрежи јавних основних школа,Решење о давању сагласности на Одлуку о измени и допуни Статута Библиотеке „17. септембар”, Одлуку о усвајању Студије оправданости придруживања Колубарском региону за управљање отпадом града Лознице и општина Мали Зворник, Љубовија и Крупањ.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић