Тужна вест о смрти протојереја ставрофора Милете Товаровића (59) дочекала је вернике у недељу, 14. новембра 2021. године.

Вољени малозворнички прота, вишегодишњи парох и старешина храма Сабора свих Срба светитеља преминуо је у 59. години живота, у Здравственом центру „Др Миленко Марин“ у Лозници, где је примљен пре неколико дана.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, породици преминулог протојереја, свештенству и верницима Српске православне цркве у Малом Зворнику изразио је искрено саучешће и жаљење због његове преране смрти.

„У име руководства општине Мали Зворник, запослених у Општинској управи, суграђана и у своје име, изражавам најискреније саучешће и жаљење због смрти протојереја Милете Товаровића, који нас је дубоко растужио својим изненадним и прераним одласком. Одласком оца Милете, наша локална заједница изгубила је много и то је чињеница коју ћемо, много више него данас, осетити у времену које долази. Иако је својим преданим службовањем и проповедањем у протекле две деценије међу парохијанима учврстио православну веру и обичаје, његов одлазак остаће ненадокнадив губитак за све становнике Малог Зворника“, навео је Јевтић и кратко додао: „Почивајте у миру, оче Милета“.

Пореклом из места Букор, у Поцерини, из побожне фамилије Товаровића, прота Милета службовао је у Малом Зворнику више од 20 година.

Под његовим старешинством завршена је изградња цркве у центру Малог Зворника, која је донедавно била једина православна богомоља у овом месту.

Заслужан је и за подизање и уређење цркве у стени „Мали Острог“, недалеко од моста краља Александра I Карађорђевића, која је саграђена, како је у својим беседама волео да истиче, уз подршку верног народа са обе обале реке Дрине.

Отац Милета неуморно је и са радошћу служио Богу и људима.

У Малом Зворнику, након више деценија, вратио је прославу градске крсне славе, Светог Прокопија, и храмовних слава, са литијама, увео редовна богослужења у црквама и покренуо верске манифестације, као што је „Пливање за богојављенски крст“ и сваке године на празник Крстовдан „Избор најлепшег славског колача“ у Србији и Републици Српској .

Вољен и цењен од својих парохијана, отац Милета остаће упамћен по преданом раду и многим богоугодним делима које је чинио.

Захваљујући поклоничким путовањима и ходочашћима у земљи и иностранству, које је често организовао, многи верници посетили су манастир Острог и друге светиње и одлазили на поклоњење моштима Свете Петке, у румунском граду Јаши.

Свештеник Милета Товаровић иза себе је оставио супругу Наду, четворо деце и десеторо унучади.

Молитва у цркви Сабора свих Срба светитеља у Малом Зворнику, поводом упокојења свештеника Милете Товаровића, биће уприличена у понедељак, 15. новембра, у 09 часова, а опело у 11 часова.

Отац Милета биће сахрањен код храма у родном Букору, у 14.00 часова.

Љиљана Ристановић