Општина Мали Зворник преко месних заједница консултоваће суграђане о трошењу средстава из локалног буџета, који се, између осталог, пуни приходима од пореза на имовину грађана. Они ће на тај начин моћи да се изјасне о потребама насеља у којем живе и дају предлоге шта је неопходно да општина приоритетно уради, како би услови за живот у том делу општине били квалитетнији. Анкетирање суграђана на ову тему планирано је већ на јесен, приликом креирања нацрта буџета за наредну годину.

Према речима председника општине Зорана Јевтића, ово је новина у раду локалне самоуправе коју општина намерава да примени како би што праведније распоређивала средства из буџета, односно улагала у оне области за које грађани сматрају да постоји потреба и да их треба развијати.

Он је позвао суграђане да се одазову анкетирању и предлажући радове или набавке у својим месним заједницама узму учешће у одлучивању о трошењу буџетских средстава и развоју свог места.

Наводећи да је проценат наплате пореза на имовину у Малом Зворнику преко 80 посто, он је захвалио суграђанима што редовно измирују своје обавезе по овом основу и истакао да, захваљујући редовним уплатама, општина може да финансира многе услуге и набавке које су директно на корист грађана, као што је бесплатан превоз ученика, старих и инвалидних лица, набавка аутоседишта за децу и организовање обуке о правилној употреби тих система, те куповина кућа и окућница на селу за младе брачне парове.

Јевтић је навео да је на основу већих прихода у буџету омогућено и суфинансирање покушаја вештачке оплодње за парове без деце, суфинансирање програма и пројеката локалних удружења грађана, спортских клубова и верских организација, уређење школских игралишта, те набавка спортске опреме и реквизита, као и бројне друге потребе.

Он је рекао да ће општина наставити са интензивним улгањима у различитим секторима и убудуће, али да ће то чинити уз више дијалога са грађанима у вези коришћења прихода од пореза на имовину, који, како је истакао, треба да буду укључени у одлучивање о трошењу сопствених средстава и осете како им се новац од плаћеног пореза враћа.

Председник општине Мали Зворник подсетио је да је наведени модел рада, уз повећање обухвата наплате пореза на имовину и уређење базе података пореских обвезника, један од три кључна сегмента реформе пореза на имовину, коју Влада Србије, уз финансијску подршку Владе Швајцарске, од 2018. године, спроводи у оквиру пројекта „Програм реформе пореза на имовину – подршка унапређењу пореза на имовину и добре управе“ у 45 локалних заједница у Србији, међу којима је и Мали Зворник.

Он је истакао да се ефекти овог програма огледају и у увођењу у систем оних обвезника који из неког разлога до сада нису били задуживани на име пореза на имовину, или су неадекватно задужени, те да се нада да ће до завршетка пројекта, 2021. године, обухват наплате пореза у Малом Зворнику бити увећан за 10 до 12 посто.

Јевтић је истакао да би то условно могло да доведе до смањења пореске стопе убудуће и омогући већа улагања у инфраструктурне пројекте на локалу.

Према његовим речима, на подручју општине Мали Зворник, током пописа имовине, који је у оквиру наведеног пројекта спроведен од 01. јуна до 30. новембра 2018. године, поднето је укупно 1340 нових пореских пријава пореза на имовину.

Од наведеног броја 506 пореских пријава поднето је за предмете опорезивања који нису били евидентирани у електронској бази Одељења Локалне пореске администрације, што значи да за ове објекте раније није утврђиван порез на имовину.

У оквиру прошлогодишњег пописа имовине, услед разуђене конфигурације породичних кућа на сеоском подручју, ангажовани сарадници извршили су контролу на око 1/3 територије општине Мали Зворник, због чега је донаторима упућен захтев за орагнизовање новог круга пописа.

Према извештају Одељења за локалну пореску администрацију општине Мали Зворник о обрачунатим пријавама имовине физичких лица, укупан број непокретности које су обухваћене опорезивањем имовине у 2018. години износио је 5816, док у 2019. години износи 6210, при чему за 232 пореске пријаве још није извршен обрачун.

Укупно утврђен порез на имовину за физичка лица на подручју малозворничке општине у 2018. години износио је 11.661.737,02 динара, док у 2019. години износи 14.868.401,17, без 232 пореске пријаве за које је поступак утврђивања пореза у току.

Љиљана Ристановић