09.11.2016. године

Захваљујући доброј сарадњи Општине Мали Зворник и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у Малом Зворнику у току је реализација пројекта унапређења енергетске ефиканости зграде ОШ „Бранко Радичевић“, вредног 250 хиљада евра. Залагањем општинског руководства ова школа изабрана је као једна од укупно пет школа у Србији у којима ће бити спроведен програм побољшања енергетске ефикасности.

Средства за реализацију пројекта обезбеђена су из наменског кредита немачке KFW банке, док је Општина Мали Зворник из сопственог буџета издвојила 25 хиљада евра на име подршке пројекту.

Према речима председника општине Зорана Јевтића, општина је одлучила да помогне са износом од 10 % од укупне вредности пројекта, што су средства која ће омогућити замену дотрајалог паркета у фискултурној сали и уређење неколико учионица.

„Радови обухватају спољашњу изолацију зграде, замену и изолацију таванског дела и крова, уз уклањање преосталих азбестних елемената на крову“, каже директорка школе Стојанка Бугарин. Према њеним речима у главне радове спада и реконструкција инсталација грејања, постављање подстанице, као и увођење новог, тзв. ЛЕД, осветљења.

Пројекат укључује и постављање нових гипсаних плафона у неколико кабинета, замену комплетне столарије на згради и изградњу надстрешнице, која повезује главни хол школе са фискултурном салом.

Директорка школе истиче да ће у оквиру радова у сали за физичко бити уграђен нови паркет“, за шта је средства обезбедила Општина Мали Зворник из локалног буџета.

Пројектом је планирано да радови на уређењу школе буду окончани до краја године. „До сада је обављено више од 60 посто посла и радови полако улазе у завршну фазу, каже директорка, додајући да је задовољна квалитетом и динамиком радова, те да ће по завршетку пројекта услови за рад у овој школи бити веома побољшани.

Бугарин је истакла да је веома задовољна и због чињенице да су родитељи деце показали изузетно разумевање за отежане услове у којима се настава одвијала од почетка нове школске године.

Према њеним речима, главни део посла, везан за реконструкцију грејања, завршен је недавно, што је омогућило враћање на уобичајени режим наставе, без скраћених часова, који су, због недостатка грејања, ниских температура и безбедности били на снази две недеље.

Настава у ОШ „Бранко Радичевић“ у Малом Зворнику у текућој школској години одвија се у оквиру прве и међусмене, од 07:45 до 15:00 часова. Школу похађа 351 ученик, што је за десетак мање у односу на прошлу годину.