01.08.2017. године

Мост на реци Равнаји у малозворничком селу Радаљ, за чију обнову су средства обезбедили радници Народне банке Србије, данас је свечано отворен и пуштен у употребу. 

Нови мост подигнут је на месту оног који је 2014. страдао у поплавама. Изградња моста коштала је 4,5 милиона динара, а финансирали су је запослени у Народној банци Србије (НБС), који су тај износ прикупили солидарним издвајањима од својих зарада. 

У име колектива Народне банке Србије на церемонију отварања моста стигао је Бранко Черевицки, који је, у присуству представника општинског руководства, обавио симболично пресецање врпце, чиме је мост званично отворен за саобраћај и пуштен у употребу. 

У обраћању новинарима он је рекао да су запослени у Народној банци задовољни што су учествовали у хуманитарној акцији за обнову моста и што су за око 100 породица из оближњег засеока решили велики проблем и омогућили бољу саобраћајну комуникацију са остатком општине. 

Он је рекао да се запослени у НБС труде да помогну кад год могу, да намеравају да организују још оваквих акција, а да су до сада помогли укупно 5 општина. Према његовим речима, у акцијама које ораганизују они помажу установе од јавног значаја, најчешће предшколске установе и школе. Издвајања су била добровољна, а за прикупљање средстава за обнову моста у Радаљу запослени су издвојили од једне до седам дневница. 

„Видели смо како људи овде живе и одлучили да помогнемо. Све се одвијало под контролом Народне банке Србије. Разматрали смо сваки пројекат, контролисали сваку јавну набавку. У овој хуманитарној акцији учествовали су сви запослени, укључујући и гувернерку Јоргованку Табаковић, којој се овом приликом захваљујем“, рекао је Черевицки. 

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић такође се захвалио гувернерки Јоргованки Табаковић и свим запосленима у Народној банци Србије на донацији за изградњу моста. Он је рекао да је за њега велики гест у данашњем времену када се неко одрекне дела своје зараде да би другом помогао. 

На свечаном отварању моста, Јевтић је Черевицком предао захвалницу коју  је Општина Мали Зворник доделила гувернерки Др Јоргованки Табаковић и запосленима у Народној банци Србије, на име исказане хуманости и часног примера, који су својим гестом дали будућим покољењима. 

Јевтић је истакао да је веома захвалан што се општина Мали Зворник нашла међу пет општина у Србији, којима су запослени у НБС одлучили да помогну и додао да је на овај начин успешно настављен рад на уређењу бујичних река и превенцији  од поплава, започет уз помоћ Владе Србије и Канцеларије за јавна улагања, која је претходно финансирала обнову пет мостова у општини порушених у поплавама. 

„Следећи корак је уређење речног корита на овој деоници, која се показала као врло критична услед јаких падавина. Тренутно радимо на припреми пројектно техничке документације, која би тебало да буде завршена за око месец дана, након чега ћемо покушати да пронађемо средстава за уређење овог дела корита реке. Осим тога, планирали смо и уређење атарских путева према насељима Липово Брдо и Јездимировићи, како би читав овај простор знатно боље функционисао“, објаснио је Јевтић. 

Он је најавио да ће се општина потрудити да, иако река Радаљ, као водоток прве категорије, није у њеној недлежности, у сарадњи са предузећем „Србија воде“ изнађе начин за уређење још једног преосталог моста на тој реци. 

Представница извођача радова, фирме „Стобекс“ из Лознице, Милица Тадић, иначе, руководилац радова на изградњи моста на Равнаји, саопштила је да су радови завршени у року. 

„Градна је трајала 45 дана. Све се одвијало без проблема, уз подршку општине, кад год је била потребна нека помоћ. Једино су се припремни радови одвијали уз одређене тешкоће, због недостатка прилаза, али је и то у сарадњи са општином врло брзо превазиђено“, испричала је Тадић. 

Говорећи о техничким  карактеристикама објекта, она је рекла да су његове димензије  4,5 м ширина и  7,9 м дужина, те да је саграђен од изузетно квалитетног  бетона, који може да издржи велика оптерећења. 

Током градње поштована је сва процедура, укључујући и период мировања од 28 дана након последње бетонаже, због чега се на званично отварање моста чекало месец дана. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-08-01_most_ravnaja/{/gallery}