У Малом Зворнику јуче је и званично почела са радом нова топлана на биомасу, вредна око 2.000.000 евра.

Отварање топлане обављено је истовремено у Малом Зворнику и Прибоју, где је, такође, изграђен нови систем грејања на дрвну сечку.

Топлане у Малом Зворнику и Прибоју изграђене су кредитним средствима добијеним од немачке KFW банке, преко Министарства енергетике Републике Србије.

 Церемонији свечаног отварања новог топловодног система у Малом Зворнику потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић, која се налазила у Прибоју, присуствовала је преко линковске везе, путем које је и комуницирала са представницима локалне самоправе у Малом Зворнику.

Она је изјавила да је циљ државе повећање енергетске ефикасности топлана и коришћење горива која не утичу на здравље животне средине.

„Драго ми је да данас могу да кажем да два града у Србији, Прибој и Мали Зворник, имају топлане које користе биомасу. Поносна сам јер је све урађено на време, није било кашњења. Ово је важно за све грађанке и грађане, не само јер се ради о енергетској самодовољности, пошто ће топлане користити локалну дрвну сечку као гориво, већ и због чињенице да ће имати грејање 24 часа, рекла је Михајловићева, додајући да је важна и еколошка слика, јер ће заштита животне средине од сада бити другачија.

„За Прибој то значи за више од 90 одсто мање сумпор-диоксида и око 90 одсто мање угљен-диоксида, што је важно за град који је годинама имао проблем са квалитетом вадуха. У структури топлана у Србији 10 одсто користи угаљ, а 10 мазут. То морамо да променимо, да пређу на обновљиве изворе енергије. Поред Прибоја и Малог Зворника, где су данас истовремено пуштене у рад топлане, очекујемо наредне године и топлану у Мајданпеку и Новом Пазару“, рекла је министарка.

Владан Красавац, начелник Мачванског округа, захвалио је министарки Михајловић на подршци у реализацији пројеката који се реализују на територији свих општина.

„Усвајањем сета закона, Министарство је дефинисало нову енергетску политику и створена је основа да све локалне самоуправе имају помоћ и корист од изградње нових топлана. Наша топлана једна је од две које користе биомасу, дрвну цечку. Све контроле су урађене. Хвала Влади и Министарству и на подршци овом пројекту, али и на свему што радимо да постанемо први зелени округ“, рекао је Красавац.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, захвалио је потпредседници Владе и Министарству на досадашњој сарадњи и истакао да општина и даље рачуна на помоћ државе.

„У случају изградње нове топлане, види се да општина не би могла да функционише сама без помоћи дрђжаве. Ово је доказ да Влада води рачуна о малим општинама“, рекао је Јевтић.

„Велики је дан за обе општине. Највећи бенефит је што ће сада грејање бити 24 сата. Биомасу добијамо из наше општине, што ће додатно унапредити локалну привреду“, изјавио је Јевтић.

Љиљана Ристановић