31.05.2017. године

Планинари и бициклисти Малог Зворника и Лознице заједничким снагама промовишу туристичке потенцијале Подриња. У недељу, 04. јуна, организују бициклистичку туру Борања – Доња Трешница и пешачку туру Доња Трешница – Читлук, на којој ће учествовати више од 100 бициклиста и планинара из Подриња. Манифестацију подржава Општина Мали Зворник, у чије име учешће су најавили председник општине Зоран Јевтић и његов заменик Милош Радојчић.

 Да су планинарење и планински бициклизам у Малом Зворнику и Лозници међу најатрактивнијим спортовима, за које, узгред речено, две општине имају одличне природне услове, потврђују све масовније пешачке, планинарске и бициклистичке туре у организацији локалних удружења, вољних да допринесу промоцији овог атрактивног спорта у Подрињу. Једна од таквих је и бициклистичка тура Борања – Доња Трешница, у организацији лозничког удружења „БицикЛО“, најављена за недељу, 04. јуна, коју ће, организовањем пешачке туре, истог дана у Доњој Трешници, подржати чланови Планинарско – бициклистичког удружења „Шарена буква“ из Малог Зворника.

Секретар удружења Предраг Спасојевић каже да ће бициклистичка тура бити вожена на релацији Радаљско језеро – Борања – Шарена буква – Планина – Чавчић – Доња Трешњица, а у повратку Планина – Липово брдо – Радаљско језеро, док је пешачка тура предвиђена на потезу Доња Трешница – Читлук. Према његовим речима, осим дружења и боравка у природи, циљ заједничких акција удружења јесте да промоцијом својих активности покажу сјајне природне услове које Мали Зворник и Лозница имају за планинарење и бициклизам и тако допринесу промоцији туристичких потенцијала ових општина. 

За туре у недељу пријавило се преко 100 учесника, међу којима ће бити око 30 бициклиста, 40 планинара из Зворника, планинари из Лознице и Малог Зворника. Подршку манифестацији личним учешћем пружиће представници општинског руководства, председник општине Зоран Јевтић и његов заменик Милош Радојчић, који ће се тог дана придружити бициклистима и планинарима. 

Поводом догађаја, из кабинета председника општине саопштено је да Општина Мали Зворник, у складу са могућностима, тежи да подржи акције удружења које доприносе промоцији локалне туристичке понуде. 

„Окупљања планинара су све чешћа и масовнија. Претходно је било пре око месец и по дана. На њима се упознајемо, дружимо, размењујемо искуства, упознајемо околину у којој живимо, њене природне, историјске и друге одлике, и све то на леп и хуман начин“, каже Спасојевић, истичући да су ове активности вишеструко корисне, првенствено по здравље појединца, али и на плану локалне заједнице. 

Спасојевић је дугогодишњи просветни радник, учитељ у основној школи у Доњој Трешници, са обиљем различитих корисних интересовања, па не чуди што се у ове и сличне акциије у природи, поучена добрим примером свог педагога, укључују и деца, која тако усвајају позитивне животне навике и одговарајући однос према природи. 

„Према плану акције у недељу, окупљање је у 10.00 часова, код школе у Доњој Трешњици. На потезу од Спасеновића до Читлука, посетићемо видиковац на брду Збир, изнад Зворничког језера. Успутно, учесници ће бити у прилици да сазнају локалне легенде, као што је она о пореклу назива брда Збир и Соколине, а биће речи и о причи везаној за пећину Радашницу, чији улаз ће моћи и да виде”, објаснио је Спасојевић, напомињући да је пут до Читлука најзахтевнији. 

“Тих непуних три километра пешачићемо уз велики успон. После тога стаза иде врховима (тзв. венцима) и много је лакша, што је важно знати због учешћа деце.Стаза даље наставља према локалитету Пољане, где се налази четинарска шума и букве необичног изгледа, а потом поред ловачке кућице, све до Пајића и школе”, каже учитељ Спасојевић, додајући да је дужина маршуте око 14 километара. 

Према програму акције, по повратку предвиђено је окупљање учесника код школе у Доњој Трешници, између 14 и 15 часова, када се очекује долазак бициклиста. На крају туре предвиђен је заједнички ручак и дегустација локалних специјалитета од домаћих производа. 

Након пешачке туре, Планинарско – бициклистичко удружење „Шарена буква“ из Малог Зворника за следећи месец припрема нову активност. У питању је несвакидашњи и по много чему јединствен научно – истраживачки камп, у трајању од седам дана, који, такође, треба да допринесе презентацији и промоцији природних карактеристика општине Мали Зворник, а жеља организатора је да он постане редовна општинска манифестација, која ће се одржавати сваког лета.  

Љиљана Ристановић