Мали Зворник, 19.01.2019. године 

Поводом великог православног празника Богојављења, на Зворничком језеру у Малом Зворнику одржано је 12. витешко надметање у пливању за Часни крст. Међу 53 учесника традиционалне манифестације, најуспешнији је био Шапчанин Саша Јовановић, из Словеније, који је први допливао до знамења и победио у категорији учесника старијих од 20 година. У групи млађих од 20 година најбржи је био Марко Бучић (18) из Лешнице, док је међу 4 девојке највише успеха имала Зворничанка Јована Кркаловић (18), такмичарка која је већ дванаесту годину редовна учесница овог такмичења.

Победник овогодишњег богојављенског надметања у Малом Зворнику пливао је по први пут на Зворничком језеру, а иначе је спортистста и учесник са искуством, који је за Часни крст пливао чак три пута на Дрини, у етно селу Врхпоље, као и на Сави.

Најмлађи учесник такмичења био је Срђан Томић (12) из Малог Зворника, а његова сестра Ана (13) најмлађа међу такмичаркама. 

Пливао је и њихов отац Миленко Томић (40) из Малог Зворника. 

Фамилијарно су наступили и Петровићи из Лознице, браћа Милоје (36) и Никола (28), иначе прваци света у кик боксу, као и њихова сестра Марија (38), вицешампионка света у кик боксу. 

Традиционално су учествовале сестре Кркаловић, Зворничанке Јована (18) и Маријана (21). 

Такмичењу, које је почело у 13.00 часова, претходила је молитва у цркви Сабора свих Срба светитеља и литија, уобичајеном путањом од храма до хидроелектране у Малом Зворнику. 

У литији и молитви, која је, уз саслужење више свештеника, обављена и на језеру, непосредно пре почетка пливања, учествовали су бројни верници, са обе обале реке Дрине. 

Пливање за богојављенски крст на Зворничком језеру одржано је традиционално у организацији Управе парохије малозворничке и Пливачког клуба “Делфин” из Лознице, под покровитељством општине Мали Зворник. 

Према речима свештеника малозворничког Милете Товаровића, који се верницима обратио на почетку манифестације, овогодишње пливање за крст у Малом Зворнику једно је од масовнијих, после такмичења оргнизованих 2008. и 2009. године. Он је проценио да је овогодишња манифестација окупила 53 учесника. 

Председник општине Зоран Јевтић, који је пливању за Часни крст присуствовао са сарадницима, замеником председника општине Милошем Радојчићем и председником Скупштине општине Мали Зворник Радованом Тадићем, у име руководства општине, поздравио је окупљене вернике и честитао им празник, са жељом да се лепа традиција пливања за крст на Богојављење настави и убудуће. 

Представницима општинског руководства, овом приликом, организатори догађаја уручили у захвалнице на име вишегодишње подршке и доприноса манифестацији. 

Програм на језеру завршен је музичким наступом чланова фолклорне секције Библиотеке “17.септембар”, након чега је свечана прослава Богојављења настављена у парохијском дому у Малом Зворнику.

Љиљана Ристановић

{gallery}/2019/2019-01-19_bogojavljenje{/gallery}