19.01.2018. године

Победник традиционалног богојављенског пливања за Часни крст у Малом Зворнику, које је данас по 11. пут одржано на Зворничком језеру, је Александар Андрић (33) из Малог Зворника. Победник је раздаљину до крста, од симболична 33 мерта, препливао за мање од минут, оставивши иза себе 24 учесника, међу којима су биле и две девојке. Друго место освојио је Ведран Илић (30), док је трећи био Дражен Старчевић (31), обојица из Бијељине. 

Победник такмичења, коме је ово друго учешће на манифестацији, по изласку из воде прокоментарисао је да је веома узбуђен и срећан што је учесвовао, да је велики верник, те да му учешће на овом догађају веома много значи.

На име награде Андрићу је уручен Часни крст, који је он предао најмлађем учеснику такмичења, са жељом да га подстакне да и следеће године учествује. У питању је једанаестогодишњи Срђан Томић из Малог Зворника, који је ове године по први пут пливао за крст. 

 

Сестре Кркаловић, Јована (17) и Маријана (20) из Зворника, редовне учеснице богојављенског пливања у Малом Зворнику, које ниједно такмичење у протеклих 11 година нису пропустиле, храбро су запливале и овог пута и бориле се да међу првима стигну до циља. 

Пливању за богојављенски крст на Зворничком језеру, које почело око 13.00 часова, претходила је литија од храма Сабора свих Срба светитеља до плаже Понтон, код хидроелектране у Малом Зворнику. У литији и молитви, која је уследила на језеру непосредно пре почетка пливања, уз саслужење више свештеника, учествовали су бројни верници, са обе стране реке Дрине. 

Манифестација је и ове године одржана у организацији Управе парохије малозворничке, уз подршку и покровитељство Општине Мали Зворник. 

Председник општине Зоран Јевтић, који је пливању за Часни крст присуствовао са сарадницима, међу којима је био и председник Скупштине општине Радован Тадић, у име руководства општине поздравио је окупљене вернике и честитао им празник, са жељом да се лепа традиција пливања за крст на Богојављење настави и убудуће. 

Програм на језеру завршен је песмом, тачније краћим музичким наступом чланова малозворничке фолклорне секције, док је свечана прослава Богојављења настављена уз ручак за вернике у парохијском дому у Малом Зворнику. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-01-19_bogojavljenje{/gallery}