Мали Зворник, 06.07.2019. године

У месним заједницама на подручју општине Мали Зворник у току је испорука калка пољопривредницима, материјала за поправку бонитета киселих земљишта, који је локална самоуправа набавила уз финансијску подршку Републике Србије, ради побољшања квалитета тла и приноса на усевима. За регистрована пољопривредна газдинства, на којима је, контролом плодности земљишта, утврђена потреба за калцизацијом земљишта, обезбеђено је укупно 275,6 тона калка. Поделу калка пољпривредницима, уз стручни надзор примене наведене агротехничке мере, врши предузеће „Пољосавет“ доо из Лознице, које је претходно обавило контролу плодности земљишта. 

Према речима Драгана Крстића, дипломираног агронома, иначе, стручног сарадника овог предузећа, који у Малом Зворнику руководи акцијом испоруке материјала за калцизацију земљишта, у питању је први круг набавке и испоруке калка, у оквиру којег је предвиђена његова подела у пет села на подручју малозворничке општине, у Брасини 50,1 тона, у Доњој Борини 58,7 тона, у Великој Реци 11,6 тона, у Радаљу 140 тона и у Сакару 15,2 тоне.

 

Он је навео да је набавка и подела калка, укључујући и анализе земљишта које су претходно обављене, у потпуности бесплатна за пољопривреднике и да је Република Србија ову активност подржала са 75 посто учешћа у финансирању, док је локална самоуправа из буџета обезбедила преосталих 25 посто средстава. 

Крстић је захвалио привредницима са подручја општине Мали Зворник који помажу испоруку калка домаћинствима, тако што својим виљушкарима врше претовар материјала на тракторе пољопривредника, наводећи да су међу њима: предузеће „Жарковићи“ Мали Зворник, власника Михајила Несторовића, предузетници Михајило Цвијић из Брасине, Косан Вукосављевић из Доње Борине и Богољуб Мићић из Велике Реке, као и Хидроелектрана „Зворник“ из Малог Зворника.

 Љиљана Ристановић

{gallery}/2019/2019-07-07_zemljiste{/gallery}