У Предшколској установи „Црвенкапа“ у Малом Зворнику протекле недеље почели су радови на изградњи и опремању вишенаменске учионице, која ће умногоме омогућити квалитетније услове боравка деце у вртићу.

Дограђена просторија биће површине 58 метара квадратних и служиће за учење, игру, фискултуру и друге сличне садржаје намењене полазницима ове установе.

У оквиру изградње нове учионице, чија вредност износи 5.335.114,08 динара са ПДВ-ом, предвиђено је и проширење кровне конструкције вртића и постављање хидро и термо изолације на дограђеном делу зграде.

Рок за завршетак предвиђених радова је 60 дана од потписивања уговора.

Извођач радова је Самостална грађевинска радња „Станковић Драган“ из Малог Зворника, док ће стручни надзор над наведеним радовима вршити Грађевинско предузеће „Трем градња“ из Ваљева.

Упоредо са почетком грађевинских радова у вртићу „Црвенкапа“ окончана је и набавка реквизита за опремање будуће нове учионице, а испорука опреме очекује се ускоро.

Доградња Предшколске установе „Црвенкапа“ други је по реду пројекат који општина Мали Зворник реализује на основу Уговора о коришћењу средстава из наградног фонда од 400.000 швајцарских франака, освојеног у оквиру програма „Реформа пореза на имовину“, подржаног од Владе Швајцарске.

Претходно одобрени пројекат у оквиру поменутог наградног фонда, чије активности су у завршној фази, јесте реализација друге фазе процеса ажурирања адресног регистра, која се врши обележавањем објеката и улица на терену.

Међу осталим пројектима који ће бити финансирани из наградног фонда Владе Швајцарске, чија реализација би требало да почне ускоро, је изградња 7 дечијих игралишта у неколико месних заједница на подручју општине и вртића у месној заједници Доње Насеље.

За изградњу дечијих игралишта наредни корак је потписивање уговора са изабраним извођачем, док је јавна набавка за радове на изградњи вртића у Доњем Насељу објављена у уторак, 24. новембра.

Прву награду, од 400.000 швајцарских франака, у реформи пореза на имовину општина Мали Зворник освојила је 2019. године у конкуренцији 44 општине из целе Србије, које су се такмичиле у прикупљању пореза на имовину и ажурирању базе података о некретнинама.

Програм Швајцарске Владе „Реформа пореза на имовину“ локална самоуправа спроводи заједнички са Министарством за државну управу и локалну самоуправу Републике Србије, Министарством финансија и Сталном конференцијом градова и општина.

У оквиру наведеног програма, осим Малог Зворника, награђен је и Горњи Милановац, Апатин, Љубовија и Бор, а укупни наградни фонд износио је 1.000.000 швајцарских франака.

Љиљана Ристановић