Реконструкција топловодне мреже у месној заједници Центар у Малом Зворнику одвија се тренутно у Дринској улици, на деоници према згради Полицијске станице.

Радове изводи фирма „Конвар“ из Београда, у оквиру изградње топлане на биомасу.

Према речима Драгана Чикарића, машинског инжењера у Јавном комуналном предузећу „Дрина“ у Малом Зворнику, предвиђена је изградња укупно 1800 метара новог цевовода за дистрибуцију топлотне енергије до крајњих корисника.

Након радова у Дринској улици, уследиће изградња остатка топловодне мреже у Рибарској улици, до зграде V8.

Он је навео да су поменути радови једини преостали у оквиру изградње топлане, те да је у протеклој години изграђен, опремљен и пуштен у рад објекат топлане са котларницом, као и нове подстанице и 300 метра топловода на деоници од топлане до почетка Рибарске улице.

Вредност актуелних радова износи око 536.000 евра.

Завршетак топловода предвиђен је до 01. септембра текуће године, чиме ће реализација пројекта изградње топлане на биомасу званично и у потпуности бити завршена.

Модернизација топловодног система Малозворничанима је омогућила квалитетно двадесетчетворочасовно грејање, по повољнијој цени.

Подржана је од стране Владе Републике Србије, преко Министарства рударства и енергетике и Министарства финансија, из кредита добијеним од немачке KFW банке, са којом наша земља развија пројекат тржишта биомасе у систему даљинског грејања, вредан више од 20.000.000 евра.

У изградњу топлане на биомасу у Малом Зворнику уложено је укупно 2.350.000 евра.

Део кредита, у износу од 390.000 евра, или 16,45 %, представља бесповратна средства, која су топлани опредељена као донација Републике Србије, док ће остатак топлана враћати 20 година, на 36 полугодишњих рата, уз 2 године грејс периода.

Изградња новог система грејања у Малом Зворнику почела је потписивањем трилатералног уговора о изградњи топлане, 26. септембра 2019. године, док су грађевински радови стартовали новембра 2020. године.

 „Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић