Мали Зворник, 09.09.2019. године

Сезона лова дивље патке на Зворничком језеру, 19. пут заредом, отворена је у суботу, 07. септембра, традиционалном једнодневном манифестацијом „Отвор лова на патке“, под покровитељством општине Мали Зворник, која је окупила 150 ловаца из Србије и Републике Српске. На старту сезоне одстрељено је око 100 јединки ове дивљачи, а најуспешнијим ловцима организатор догађаја, Ловачко удружење „Црни врх“, доделило је награде и признања. Лов на дивљу патку у Малом Зворнику трајаће до 28. фебруара 2020. године, односно до испуњења квоте од 300 примерака, предвиђене за одстрел у овогодишњој сезони. 

Учеснике који су се по повратку из лова окупили за трпезом на обали језера у Цулинама дочекао је и поздравио председник општине Зоран Јевтић. 

Уз речи добродошлице и напомену да је општина Мали Зворник чувена као добар домаћин туристичких и других манифестација, он је ловцима пожелео угодно дружење и позвао их да што чешће долазе. 

Јевтић је истакао да су лов и риболов у Малом Зворнику препознати као изузетни туристички потенцијали општине, те да ће локална самоуправа наставити подједнако да улаже у њихов даљи развој. 

У том циљу, како је навео, у плану је наставак изградње и легализације неколико ловачких објеката на територији општине и стављање у функцију унапређења ловног туризма. 

Овом приликом он је члановима ЛУ „Црни врх“ уручио 260 заштитних прслука, које је општина набавила у намери да помогне и унапреди рад удружења које се стара о ловном подручју Малог Зворника, наводећи да је у следећој години у плану куповина доњих делова униформе и качкета, како би чланови удружења били одговарајуће и препознатљиво одевени и како би се осећали заштићено и безбедно када крену у лов. 

На доброчинство локалне самоуправе удружење ловаца узвратило је доделом златне плакете општини на име подршке коју пружа ловству и обећањем да ће наставити да се одговорно старају о ловишту, што укључује прехрану и другу бригу о дивљачи. 

Подсетивши да је ЛУ „Црни врх“ Мали Зворник основано 1948. године и да тренутно броји 256 чланова, председник удружења Драган Станковић рекао је да се малозворнички ловци истински труде да очувају и унапреде традицију септембарског окупљања на Зворничком језеру, која траје већ 19 година, а коју је установио претходни председник удружења, покојни Раде Деспотовић. 

Према његовим речима, манифестација „Отвор лова на патке“ сваке године окупља већи број учесника у односу на претходну, који желе да својим учешћем подрже манифестацију и допринесу промоцији ловног туризма у Малом Зворнику, а овог пута учествовали су ловци из више градова Србије и Републике Српске, из Барајева, Шапца, Крупња, Руме и других крајева. 

Највише успеха у лову дивље патке имали су ловци из Шапца, са 23 одстрељене птице. На другом месту је удружење ловаца из Барајева, са 9 уловљених јединки, док су на трећем месту ловци из Љубовије са уловом 4 птице. 

Један од учесника манифестације, Момир Обрадиновић, потпредседник ЛУ „Гучево“ из Лознице, навео је да Мали Зворника и Лозница, чија се ловишта физички граниче, имају веома добру сарадњу у активностима везаним за лов, да је лов на дивљу патку релативно тежак, али врло занимљив, те да га практикује око 90 посто ловаца. Траје неколико сати, од раних јутарњих часова, а карактерише га велики број одстрела и добро дружење. 

Пo његовом мишљењу, у ловачка удружења требало би укључивати више младих, јер је, како је навео, просечна старост чланства у удружењима око 50 година, али да то, нажалост, није заступљено у довољној  мери због високих трошкова који прате учлањење. 

Управник ловишта „Подриње“ Мали Зворник, којим газдује ЛУ „Црни врх“, Драгољуб Николић подсетио је да сезона лова на патке на Зворничком језеру традиционално почиње прве седмице у септембру, а завршава се задњег дана фебруара следеће године, односно испуњењем квоте предвиђене за одстрел, што је у случају дивље патке ове године 300 комада, за све три ловне врсте, а то су глувара, крџа и лиска. 

Он је рекао да Мали Зворник, са површином језера од 2000 хектара, спада у први бонитетни разред и има идеалне станишне услове и капацитете за лов дивље патке, дивље гуске, лабуда и других барских птица, које ту живе или су у пролазу у периоду селидбе, те да се сваке године повећава фонд предвиђен за лов ових врста. 

Општина Мали Зворник, чијих је више од 50 посто територије под шумом, идеално је станиште и за бројну другу дивљач. 

Према речима управника ловишта „Подриње“, фонд крупније дивљачи за одстрел сваке године такође је све богатији, што, како је рекао, веома иде у прилог развоју ловног туризма у општини. 

Брдске делове ловишта настањују срна, лисица, дивља свиња, зец, фазан, а у све већој мери присутна је појава шакала, куна, дивљих мачака, па и вука, у последњих неколико година. 

По његовом мишљењу појава шакала и вука повезана је са значајнијим одумирањем села и масовнијим одласком становништва из села у градове. 

У селу Доња Борина, где је примећено највише шакала, који спадају у предаторе и штеточине, ловци већ неколико година традиционално у фебруару организују хајку. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2019/2019-09-07_patke{/gallery}