Мали Зворник, 01.06.2018. године 

На подручју општине Мали Зворник јуче је почео попис имовине грађана, у оквиру реформе пореза на имовину који спроводи локална управа. Попис ће на терену вршити четири овлашћена пописивача, наредних шест месеци, ради ажурирања базе података пореских обвезника Локалне пореске администрације, у циљу праведније наплате пореза у будућности. 

Поводом почетка пописа, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изјавио је да је задовољан досадашњим степеном наплате пореза на имовину, која износи око 80 посто. Он је истакао да од реформе пореза на имовину очекује позитивне ефекте у погледу увођења у систем оних обвезника који из неког разлога до сада нису били задуживани на име пореза на имовину или су неадекватно задужени, те да се нада повећању обухвата наплате за 10 до 12 посто.

Јевтић је навео да ће то потенцијално у будућности омогућити смањење стопе пореза на имовину, а уз то и већа улагања у инфраструктурне пројекте на локалу и да је посебно значајна компонента програма реформе пореза на имовину везана за унапређење дијалога са грађанима, од којих се у будућности очекује значајније учешће у одлучивању о трошењу прихода од пореза на имовину.

Мали Зворник је једна од 40 општина у Србији у којима ће, од 2018. до 2021. године, бити спроведен програм реформе пореза на имовину, који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ), у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Министарством финансија и Сталном конференцијом градова и општина. 

Активности на имплементацији програма у Малом Зворнику почеле су средином фебруара текуће године, низом радних састанака, након којих су обављене припреме за  спровођење пописа имовине и направљен одабир будућих пописивача. 

Лицима овлашћеним за попис имовине грађана пре изласка на трен уручена су решења, легитимације и дате инструкције за рад. 

У Локалној пореској администрацији наводе да ће пописивачи приликом рада на терену власницима објеката које не затекну на адреси остављати обавештења да се јаве у Општинску управу, ради ажурирања података о непокретностима које имају. 

Из ове службе подсећају да је обавеза сваког пореског обвезника да у законском року сам пријави промене на непокретностима, било да некретнину купи, наследи, прода или догради. 

Учешћем у програму реформе пореза на имовину, Општина Мали Зворник ушла је у конкуренцију за  освајање наградног фонда од миллион швајцарских франака, који ће поделити пет локалних самоуправа  у Србији које, након спровођења програма, остваре најбољи резултат у погледу повећања обухвата наплате пореза на имовину, сразмерно оствареном успеху. 

Освојени новчани износ општине ће моћи да уложе у побољшање инфраструктуре, за коју се одлуче у дијалогу и договору са грађанима. 

Укупна подршка пројекту реформе пореза на имовину у Србији, који ће трајати до 30. априла 2021. године, износи 5,9 милиона швајцарских франака.

Љиљана Ристановић