Мали Зворник, 02.12.2014. год

Тродневни тренинг под називом „Планирање управљања ризицима од природног хазарда“ почео је данас на Дивчибарама. На тренингу који се одржава у оквиру пројекта “Дијалог за превенцију природног хазарда”, учествује 35 полазника из Малог Зворника, Љубовије, Крупња и Лознице.

Међу учесницима су представници невладиних организација учлањених у Регионалну мрежу организација цивилног друштва у Подрињу и представници свих локалних заинтересованих страна, укључујући и представнике циљних општина.

Мали Зворник представљају удружење „Еко Дрина“, Канцеларија за младе, пчеларско удружење “Матица”, Одред извиђача “Дрина” и Општинска управа, а Љубовију удружења “Наша Љубовија”, “Љон” и “Вила”, као и представници Општине Љубовија. На тренингу учествују и извиђачи одреда „Рађевина“, чланови планинарског друштва „Соко“ , удружења “Еко бајк” и „Зелено око“ из Крупња као и представници Општинске управе Крупањ и чланови извиђачког одреда “Гучево” из Лознице.

Тренинг има три модула:
– Национална и међународна политика у области управљања природним хазардом, са позитивним примерима из праксе и студијама случаја
– Вештине стратешког планирања у области управљања природним хазардом
– Коришћење ГИС апликације као моћног алата за планирање управљања животном средином и усаглашавања методологије за прикупљање података на терену у циљним општинама и њиховом географском позиционирању

Обука представника организација цивилног друшта (ОЦД) у Подрињу и свих локалних заинтересованих страна за планирање управљања ризиком од природног хазарда је једна од шест кључних активности у оквиру пројекта „Дијалог за превенцију природног хазарда“ које треба да допринесу остварењу постављених циљева пројекта и јачању капацитета и улоге организација цивилног друштва у одлучивању о питањима заштите животне средине.