16.08.2017. године

Камион за одвожење смећа и 50 контејнера за сакупљање отпада, које је општини Мали Зворник донирала Влада Јапана, јуче су званично предати на употребу Јавном комуналном предузећу “Дрина”. Нову комуналну опрему, вредну 63.400 евра, представницима малозворничког комуналног предузећа предао је први секретар амбасаде Јапана у Београду Масајоши Јамато. 

На конференцији за новинаре, која је уследила након примопредаје донације, Јамато је рекао да веома цени напоре које општина Мали Зворник улаже у побољшање услова живота у локалној заједници и честитао ЈКП „Дрина“ на успешно реализованом пројекту набавке комуналне опреме.

,,ЈКП „Дрина“ имала је два стара камиона за одвожење смећа који су се често кварили и због тога је предузеће имало проблема у обављању својих обавеза. Овим пројектом обезбеђени су нови камион и контејнери и очекујемо да ће то допринети побољшању јавне хигијене у општини“, рекао је Јамато, поручивши да је Влада Јапана решена да настави са подршком локалним самоуправама реализацијом пројеката за остваривање основних људских потреба.

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић истакао је значај који донација има за унапређење заштите животне средине у локалној заједници. Он је захвалио Влади и народу Јапана на подршци коју су на овај начин пружили грађанима малозворничке општине, подсећајући да то није први пут и да је Влада Јапана и раније помагала овој општини, финансирајући пројекте као што је замена крова на основној школи у Малом Зворнику, односно набавка службеног аутомобила за Општинску управу.

Јевтић је најавио да ће општина и убудуће конкурисати за средства која обезбеђује јапанска влада, како би решавала потребе становништва у другим сегментима, као што је здравство или школство.

На крају свог обраћања, он је позвао представнике Јапана да у септембру, за Дан општине, буду гости Малог Зворника.

Директор ЈКП „Дрина“ Драган Чикарић такође је захвалио јапанској влади на пруженој подршци, истичући да ће набављена опрема комуналном предузећу умногоме олакшати посао сакупљања и одвожења смећа.

Набављени камион је марке „Ивеко“, мањих димензија, погодан за прикупљање смећа у уским градским улицама, док су контејнери запремине 1,1 м3. 

Пројекат опремања ЈКП „Дрина“ у Малом Зворнику камионом за одвожење смећа и контејнерима реализован је у оквиру програма ПОПОС донација, које имају за циљ да подрже социјални развој локалних заједница кроз пројекте за основне потребе становништва.

Од 1999. године у Србији је реализовано 207 ПОПОС пројеката у укупној вредности од око 12,4 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији током истог периода премашује 500 милиона евра. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-08-16_japanska_ambasada/{/gallery}