Мали Зворник, 19.03.2019. године 

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, гостујући, 09. марта ове године, на редовној годишњој скупштини Удружења пчелара „Матица“ из Малог Зворника, изјавио је да Мали Зворник има одличне услове за бављење становништва пчеларством и да поменута грана пољопривреде представља једну од развојних шанси ове локалне заједнице. 

 Он је саопштио да је у складу с тим у протеклој години, на име подршке пчеларима, из буџета општине издвојено око 2,5 милиона динара и најавио даљу пуну подршку локалне самоуправе развоју пчеларства у општини. 

Према Јевтићевим речима, у 2018. години, путем субвенција за пољопривреднике, у износу до 150.000 динара по газдинству, општина Мали Зворник за 17 пчелара доделила је укупно 1.865.181 динара бесповратних средстава, на име рефундирања 70 % трошкова инвестиција уложених у унапређење пчеларске производње. 

По овом моделу, подршка локалне самоуправе пчеларима превиђена је и у 2019. години. 

За суфинансирање пројеката и програма Удружења пчелара „Матица“, које окупља око 80 регистрованих пчелара из Малог Зворника, протекле године из локалног буџета издвојено је 504.500 динара. 

Наведеним средствима финансирани су пројекти заштите пчела, набавке и садње медоносног биља, као и редовне активности удружења. 

Председник општине рекао је да локална самоуправа и у текућој години намарава да, путем конкурса за суфинансирање пројеката од јавног интереса, подржи рад овог, за сада јединог, удружења пчелара у Малом Зворнику. 

Он је истакао да ће општина подржавати рад пчелара и убудуће, јер је пчеларство сектор који има веома важну улогу у обезбеђивању квалитетне хране и очувању здраве животне средине, а може значајно да допринесе економском оснаживању и напретку заједнице. 

„Предели на територији наше општине обрасли су разноврсном вегетацијом, погодном за обављање пчелиње паше, у чијој близини нема индустријских загађивача, што представља одличне предуслове за гајање и очување пчелињих друштава и добијање квалитетног меда“, рекао је Јевтић. 

На подручју Малог Зворника, према незваничним подацима, око 150 домаћинстава има пчеле. Од тог броја, око 100 њих су регистрована пољопривредна газдинства, која се баве пчеларством. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2019/2019-03-20_pcelari{/gallery}