Укупно 15 локалних самоуправа у Србији, међу којима и општина Мали Зворник, добиће подршку за укључивање грађана у процес доношења одлука.

Церемонија потписивања Меморандума са Програмом – Одговорне локалне финансије и укључивање грађана одржана је у четвртак, 24. марта, ове године у Београду.

Меморандум о разумевању којим се обавезују да ће у својим општинама и градовима унапредити процес укључивања грађана у процес доношења одлука на локалном нивоу потписали су заједнички Министарство за државну управу и локалну самоуправу, Влада Швајцарске, Стална конференција градова и општина (СKГО) и представници 15 општина у Србији.

Све оно што се општине и грађани заједнички договоре влада Швајцарске ће подржати и суфинансирати у укупном износу од 750.000 швајцарских франака.

Програм ће, у периоду од 2021. до 2025. године, обезбедити стручну, техничку, и осталу сличну помоћ и подршку за пружање и спровођење низа активности усмерених на унапређење укључивања грађана/грађанки у процесе доношења одлука о трошењу средстава из сопственог буџета.

Осим Малог Зворника, локалне самоуправе које су потписале меморандум су Ариље, Бојник, Велико Градиште, Власотинце, Голубац, Лесковац, Љубовија, Нови Пазар, Ужице, Ћуприја, Топола, Рашка, Жабаљ и Зајечар.

„Моја земља има традицију дугу више од 170 година у пружању могућности грађанима да директно учествују, укључујући иницијативе и референдум у доношењу политичких одлука. Уверени смо да ово представља један од најефикаснијих инструмената успешног развоја Швајцарске. Ово је добра пракса коју са задовољством делимо. Зато подржавамо грађане и локалне самоуправе у Србији“, рекао је Урс Шмид, амбасадор Швајцарске у Србији.

Ова врста подршке трајаће до 2025. године и биће спровођена кроз швајцарски програм „Одговорне локалне финансије и укључивање грађана“, швајцарске организације Хелветас.

Програм „Одговорне локалне финансије и укључивање грађана“ вредан је 5,2 милиона швајцарских франака и у потпуности је финансиран од стране Владе Швајцарске.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић