Делегација Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), предвођена Александром Грунауером, шефом пројекта „Реформа пореза на имовину и добре управе“, који Влада Швајцарске, до 2021. године, финансира у 44 општине у Србији, међу којима је и Мали Зворник, посетила је данас ову општину, иначе првопласирану у резултатима оствареним у наведеној области, на име чега је недавно награђена са 400.000 швајцарских франака.

Представнике донаторске агенције угостио је председник општине Зоран Јевтић у присуству најближих сарадника, међу којима су били: заменик председника општине Милош Радојчић, председник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић, начелница Општинске управе Маризела Андрић, шеф Одељења за општу управу и друштвене делатности Милан Јевтић, те представници Одељења локалне пореске администрације.

Председник малозворничке општине изјавио је да је састанак са представницима Швајцарске агенције за развој и сарадњу, између осталог, прилика за оквирно представљање плана трошења средстава добијених из наградног фонда, креираног кроз дијалог са суграђанима.

Он је рекао да анкетирање грађана још није завршено, али да се из одговора, који су дo сада стигли, види да су суграђани у највећој мери заинтересовани за уређење вртића и дечјих игралишта.

Јевтић је рекао да је захваљујући попису имовине у оквиру пројекта, који је спроведен на трећини територије општине, степен наплате пореза на имовину увећан за око 20 посто, те да је донатору упућен захтев за обезбеђење средстава за ангажовање пописивача и наставак пописа.

Он је рекао да ће са представницима донатора разговарати и о могућностима да се из наградног фонда, у договору са грађанима, финансира наставак пописа, који је важан како би у евиденцију били уведени обвезници који из неког разлога до сада нису евидентирани, односно опорезовани.

Шеф пројекта „Реформа пореза на имовину и добре управе“ Александар Грунауер изјавио је да му је драго што је поново у Малом Зворнику, две и по године након што се општина пријавила за пројектат и недавно освојила прво место у такмичењу у ефикасној наплати пореза на имовину.

Он је истакао да је у оквиру овог пројекта најважније остваривање дијалога са суграђанима о коришћењу средстава од пореза на имовину, јер је то њихов новац и они треба да одлуче у шта ће бити уложен, односно шта ће њиме бити финансирано.

Грунауер је навео да је став донатора по питању трошења средстава из наградног фонда од 400.000 швајцарских франака тај да њиме могу бити финансирани само развојни пројекти.

Он је као пример навео да то, између осталог, може бити куповина опреме у здравству, као што мамограф или слични уређаји, те пројекти који доприносе развоју туризма.

Након састанка, одржаног у сали Општинског већа Мали Зворник, за госте је уприличен туристистички обилазак општине, ради упознавања локалне туристичке понуде.

Организована је вожња катамараном на Зворничком језеру и обилазак културно – историјског комплекса „Подземни град Карађорђевића“. 

Програм „Реформа пореза на имовину и добре управе“ је програм швајцарске владе, који општине у Србији спроводе од 2018. до 2021. године, у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу Републике Србије, Министарством финансија и Сталном конференцијом градова и општина, у циљу унапређења стања у овој области.

Активности које предстоје до завршетка пројекта тичу се даље едукације запослених у локалним пореским администрацијама и заједничког дијалога ради постизања што квалитетнијих законских решења у области пореза на имовину.

Љиљана Ристановић

{gallery}/2019/2019-09-25_poseta_sdc{/gallery}