Драган Аметовић (38) из Радаља, самохрани отац са троје деце, којем ће општина Мали Зворник обновити породичну кућу потписао је јуче у Центру за социјални рад у Малом Зворнику са представницима ове установе и извођачем радова, Самосталном занатском радњом „Градња“ из Радаља уговор о градњи куће.

Извођачу радова који има рок од 60 дана да изврши санацију, реконструкцију и доградњу куће данас је авансно уплаћено 1.000.000 динара, које је Аметовић наменски добио из буџета општине.

Према речима грађевинског инжењера, Зорана Бркића, који је у име Општинске управе присуствовао потписивању уговора, извођач је у обавези да почне са радовима најкасније 16 дана од уплате аванса.

Он је рекао да је важно да радови на објекту буду обављени у предвиђеном року, али да је још важније да посао буде обављен квалитетно, додајући да су временски услови такође веома битни и да се нада да ће потрајати лепо време и погодовати овим пословима.

Бркић је навео да предстоји комплетна реконструкција и санација куће, уз изградњу нових око 28 квадрата за потребе уређења купатила и терасе, који тренутно не постоје у оквиру куће.

Предвиђена је целокупна обнова зидова и подова, замена кровног покривача и столарије, постављање термоизолације и израда фасаде на кући.

Постојећи објекат заузима површину од 78, 50 м2 бруто, док ће будућа кућа имати бруто 105,74 м2.

Ако се радови буду одвијали по плану и не буде прекида услед падавина, Аметовићи би у нови дом могли да се уселе око Нове године.

До тада они ће боравити у привременом смештају у стану Основне школе „Стеван Филиповић“, који је општина Мали Зворник обезбедила и уредила према потребама чланова породице.

Председник општине, Зоран Јевтић, рекао је да је протеклих дана о трошку општине извршена санација мокрог чвора и обнова купатила у стану, као и кречење и опремање комплетног простора, те да се породица Аметовић преселила у школски стан, пошто се ближи почетак радова на обнови куће.

Он је рекао да је општина такође обезбедила надзор над извођењем радова који предстоје на реконструкцији, санацији и доградњи породичне куће Аметовића.

Драган Аметовић је потврдио да су он и његово троје деце сада добро након отпуштања из болнице где су били неколико дана на лечењу због удисања угљен диоксида, додајући да су то показали и здравствени прегледи које су он и деца недавно обавили.

Аметовић је рекао да деца тренутно имају све што им је неопходно за живот, довољно хране, одеће и огрева, те да зиму дочекују збринути, захваљујући општини и суграђанима који су се одазвали и помогли, после трагедије која га је задесила пре месец дана, када је од тровања гасом преминуо његов деветогодишњи син Немања.

Најстарија међу децом, девојчица Милка (11), иде у 5. рарзред Основне школе „Стеван Филиповић“ у Радаљу, седмогодишњи Александар иде у 1. разред основне школе у Липовом Брду, док најмлађа ћерка има само 3 године.

Будући да су одлични ученици и да воле школу, какав је био и Немања, отац деце каже да му је након изградње куће најважније да се деца одшколују и постану добри људи, те да ће сви његови напори у будућем периоду ићи у том правцу.

Директорка Центра за социјални рад у Малом Зворнику, Биљана Којић, рекла је да ће ова установа наставити да брине о четворочланој породици Аметовић из Радаља и у сарадњи са локалном самоуправом и школом чинити све да омогући и подржи правилан развој и одгој деце.

Она је подсетила да је општина Мали Зворник обезбедила 1.000.000 динара из буџета локалне самоуправе за уплату аванса извођачу за изградњу куће породице Аметовић, те да је трансакција обављена преко Центра за социјални рад.

Којић је рекла да је ова установа спровела процедуру набавке извођача радова и да није оглашавана јавна набавка, већ да су послате понуде на 3 адресе локалних грађевинских фирми.

Према њеним речима, јавиле су се 2 фирме са територије општине Мали Зворник, а понуда СЗР „Градња“ из Радаља изабрана је као најповољнија.

Наводећи да процењена вредност укупних радова на обнови породичне куће Аметовића према пројекту износи 3.122.486 динара, директорка Центра за социјални рад рекла је да очекује да ће локална самоуправа, осим уплаћеног аванса од 1.000.000, обезбедити и остатак потребних средстава, те да верује да ће део средстава бити прикупљен и из хуманитарних акција које спроводе грађани.

Она је подсетила да је локална самоуправа сугерисала свима који прикупљају новчану помоћ за Аметовиће да сакупљена средства ради сигурности донирају породици преко Центра за социјални рад и допринесу да чланови ове породице што пре добије свој дом.

Директорка је саопштила да Центар за социјални рад намерава да позове и окупи правна и физичка лица која су реализовала хуманитарне акције за помоћ породици Аметовић да помоћ коју су сакупили уруче Драгану Аметовићу и позвала суграђане да наставе са прикупљањем помоћи за ову породицу, будући да ће након обнове куће бити потребно опремање просторија намештајем.

Којић је подсетила да је захваљујући добровољним новчаним прилозима запослених у органима локалне самоуправе, установама и јавним предузећима, као и прилозима осталих грађана прикупљена помоћ за измирење дуга за утрошену електричну енергију од око 330.000 динара који је породица Аметовић имала према Електропривреди Србије, те да је касније прикупљено још 330.000 динара за помоћ у изградњи куће.

Акције су подржали локални функционери, чланови Општинског већа, одборници у Скупштини општине, запослени у Општинској управи, школама, Предшколској установи „Црвенкапа“, Библиотеци „17. септембар“, Дому здравља и Туристичкој организацији општине Мали Зворник.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић