Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић и његов колега из Љубовије Милован Ковачевић протекле седмице у Малом Зворнику угостили су представнике Америчке агенције за заштиту животне средине (US EPA) и Регионалног центра за животну средину за Централну и Источну Европу (REC), захваљујући чијој подршци ће до краја године на подручју две општине бити реализована пилот акција за процену еколошког статуса реке Дрине и њених главних притока.

У делегацији су били Лек Кадели, први заменик помоћника администратора за управљање у US EPA, Канцеларија америчке Агенције за заштиту животне средине истраживање и развој (ORD), Хосе Замбрана координатор US EPA за Балкан и регионална директорка Регионалног центра за животну средину за Централну и Источну Европу (REC) и в.д. директорка REC-а у Србији, Канцеларије у Београду, Гордана Кожухарова.

У оквиру састанка који је одржан на тему потреба и подршке у области унапређења и заштите животне средине речи је било о општем стању и приликама које владају у локалним заједницама у Малом Зворнику и Љубовији. Председници двају општина говорили су о стању у погледу привреде, могућностима и предностима, али и оном што су проблеми са којима се суочавају у раду. 

Истакнуто је да постоји свест о томе да су прилике као и проблеми у комшијским општинама врло слични, те да је адекватно управљање водним ресурсима питање које је од заједничког интереса и стратешког значаја. Сусрет са представницима водећих организација у области заштите животне средине у Европи и свету председници двају општина искористили су да представе оно што се у општинама ради на плану заштите и унапређења животне средине, али и да укажу на кључне проблеме, као што је недостатак средстава за побољшање управљања отпадним водама и проблем плутајућег отпада.

Представник Америчке агенције за заштиту животне средине господин Лек Кадели на састанку је рекао да је интерес Америке да подржи заједнице да се окрену ка изазовима који су од животног значаја, напомињући да кључни фактор за успех неког пројекта, осим новца, представља ниво интереса, укључености и спремности локалне заједнице за рад. Истичући да га посебно радује када види да постоје локалне заједнице које су препознале потребу да раде заједно и уче да примене средство направљено у Америци, Кадели је закључио да му је веома драго што је  US EPA партнер таквим организацијама, те да се веома радује будућој сарадњи.

На крају састанка уследило је потписивање уговора о реализацији еколошке пилот акције „Value Drina“, коју ће општине имплементирати у сарадњи удружењем „Еко Дрина“ Мали Зворник и Омладинско еколошким удружењем „Наша Љубовија“ из Љубовије. 

Задатак акције, која ће бити спроведена средствима ЕПА-е и по најновијој методологији (SVAP2), патентираној од стране њених стручњака, је да промовише иновативни приступ у оцени стања и мониторингу притока реке Дрине и иницира сарадњу међу општинама у њеном сливу, у циљу унапређења еколошког статуса реке. 

Пилот акција „Value Drina“ биће спроведена у склопу програма “CRESSIDA – Изградња капацитета локалних заједница за одрживи развој у међународним сливним подручјима река Дрине и Дрим”, који имплементира Регионални центар за животну средину за Централну и Источну Европу (REC).

Током боравка у Малом Зворнику експерти US EPA, за чланове пројектног тима и све локалне заинтересоване стране, одржали су тродневни тренинг посвећен примени иновативне методе у процени еколошког статуса река.

Након теоретског упознавања са новим методолошким приступом, његовом практичном применом и искуствима уследио је излазак на терен, на две локације на реци Радаљ, где је вршено визуелно оцењивање еколошког статуса водотока са различитих аспеката. 

Иницијални тренинг, који су водили стручњаци US EPA Кетрин Бојер и Клејтон Кокс, послужио је као вежба за употребу методологије у реализацији пилот акције „Value Drina“, у оквиру које ће бити вршена процена еколошког статуса 4 водотока у сливу Дрине, у општинама Мали Зворник и Љубовија.

На овај начин иновативна методологија у области оцене и мониторинга речних токова по први пут биће примењена у Србији.

Током боравка у Малом Зворнику, од 13. до 15. јула, гости из US EPA и REC-а били су у прилици да боље упознају општину Мали Зворник, њено културно наслеђе и околину. По завршетку радног дела посете, организован је обилазак културно – историјског комплекса “Краљево склониште” у Малом Зворнику и локалитета Кула град у суседној општини Зворник.

{gallery}2016/07-20_value drina{/gallery}