Мали Зворник, 19.06.2020. године 

Уговор о изградњи топлане на биомасу у Малом Зворнику представници локалне самоуправе са извођачем радова, конзорцијумом предузећа „Јужна Бачка“ из Новог Сада, потписали су у среду, 17. јуна, у Београду. 

Вредност уговорених радова, који представљају прву фазу пројекта и обухватају изградњу котла на биомасу, је 1.617.000 евра. 

Након изградње котларнице, уследиће склапање уговора о ревитализацији топловода, у дужини од 1800 метара. 

Изградњом нове топлане и обновом топловодне мреже, житељи Малог Зворника добиће квалитетно двадесетчетворочасовно грејање, по повољнијој цени. 

Модернизација топловодног система у општини Мали Зворник подржана је од стране Владе Републике Србије, преко Министарства рударства и енергетике и Министарства финансија, средствима из кредита добијеним од немачке KFW банке, са којом наша земља развија пројекат тржишта биомасе у систему даљинског грејања, вредан више од 20.000.000 евра. 

Према речима државног секретара у Министарству рударства и енергетике Зорана Предића, Мали Зворник и Прибој су прве локалне самоуправе у Србији обухваћене овим пројектом, а у наредном периоду биће их још. 

Он је навео да су ове општине биле најефикасније у реализацији припремних радњи и избориле се за реализацију пројекта у својим срединама. 

Предић је рекао да су за Мали Зворник и Прибој најпре расписани тендери за набавку и испоруку неопходне опреме, за шта су склопљени уговори са изабраним извођачем радова о изградњи котлова на биомасу. 

У наредних месец или два уследиће уговори за ревитализацију топловодних система и модернизацију подстаница у ове две локалне заједнице, након чега ће, како је истакао, имати у потпуности ревитализован, модернизован и осавремењен систем грејања. 

Поводом склапања уговора о изградњи топлане на биомасу, председник општине Зоран Јевтић рекао је да је то веома важан догађај за Мали Зворник и да су бројни бенефити који ће бити остварени овим пројектом, а првенствено тај што ће грађани добити квалитетну целодневну услугу грејања, по повољнијој цени. 

Он је навео да општина Мали Зворник тренутно најскупље у Србији плаћа гас, будући да га добија преко гасовода из Републике Српске, односно Босне и Херцеговине, те да ће након изградње топлане на биомасу, која ће као енергент користити дрвну сечку, бити остварене значајне уштеде новца у буџету за ову намену, као и да ће новац предвиђен за грејање остајати убудуће у општини, јер ће набавку енергента добити нека од шест локалних пилана. 

 Драган Чикарић, директор Јавног комуналног предузећа „Дрина“, које ће управљати топланом, навео је да ће извођач радова након потписивања уговора приступити изради пројекта за изградњу котларнице. 

За око месец или два уследиће обнова целокупног топловода, која укључује реконструкцију подстаница у свим стамбеним зградама. 

Он је истакао да ће Малозворничани овим пројектом добити нов и савремен систем грејања, који ће бити аутоматизован, при чему ће значајно бити смањени губици на мрежи и емисија штетних гасова у атмосферу, односно загађење животне средине. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2020/2020-06-20_toplana{/gallery}