Поводом трагедије у селу Радаљ у којој је у ноћи између петка и суботе у породичној кући настрадао деветогодишњи дечак, највероватније од последица тровања угљен диоксидом, председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, потрешен вешћу о смрти детета, рекао је да веома жали због несрећног случаја који се догодио и изразио саучешће породици.

Он је навео да су, према информацијама које има, отац и једанаестогодишња сестра преминулог дечака након збрињавања у болници у Лозници у стабилном стању, те да ће званични налази обдукције показати тачан узрок смрти дечака.

Потврђујући да су у питању чланови петочлане породице Аметовић ромске националности, Јевтић је рекао да су чланови ове породице, о којој се брине самохрани отац, вишегодишњи корисници Центра за социјални рад из Малог Зворника, те да је подршку породици континуирано пружала и локална самоуправа.

Јевтић је рекао да синоћ, када је око 17 часова разговарао са оцем породице, ништа није указивало на овај страшни догађај и да је пуком срећом избегнута већа трагедија, будући да су сви чланови породице спавали у истој просторији у којој се дечак угушио.

Млађи брат преминулог дечака, који има 7 година и најмлађа сестра, која има само три године, су неповређени у овој несрећи.

Према незваничним информацијама, несрећа се догодила током ноћи услед квара на агрегату који су Аметовићи користили јер им је искључена струја услед дуговања.

Председник општине Мали Зворник каже да му Аметовић раније није причао о томе да има дуговања за струју.

„Тек у синоћњем разговору пожалио се да су му у децембру прошле године искључили струју због дуга од око 100.000 динара, да се након тога нелегално прикључио на мрежу и да је екипа Електродистрибуције синоћ поново долазила и искључила им струју“, испричао је Јевтић.

Јевтић каже да је због тога позвао Аметовића да у понедељак дође у његов кабинет и исприча о свему како би општина покушала да са Електродистрибуцијом пронађе решење.

Он је навео да је лично до детаља упознат са ситуацијом породице Аметовић и истакао да општина увелико ради на решавању стамбеног питања породице, те да је оцу ове породице дао свој број телефона и да је могао у сваком тренутку да му се обрати.

„Замолио сам директора школе да прати стање у тој породици и да јави ако је потребно да им помогнемо, а и оцу настрадалог дечака стално сам био доступан. Нудили смо оцу да му, уместо обнове трошне куће, нађемо други смештај, али није хтео, јер је, како је рекао, везан за ту локацију, где му је отац имао ковачку радњу, а и он сам се такође бави тим послом. Онда смо урадили препарцелизацију, па озаконили постојећу кућу, јер су се и земља и кућа водили на неколико власника, односно на његовој браћи  и сестрама и спремали се да извршимо санацију и реконструкцију куће, уз доградњу купатила и још једне просторије“, рекао је Јевтић, додајући да је локална самоуправа у буџету определила 1.000.000 динара за решавање стамбеног питања породице Аметовић.

Он је такође рекао да је пројектна документација у процесу израде и да би требало ускоро да буде завршена, чим Електропривреда Србије (ЕПС) изда услове непходне за градњу.

Председник општине навео је и то да је општина у више наврата обезбеђивала огрев и храну за породицу Аметовић.

Према његовим речима, и предшколска установа из Малог Зворника укључила се да помогне и прикупила око 180.000 динара на име помоћи овој породици.

„Нема говора о занемаривању породице. Напротив, чинимо све да им помогнемо. И таман када смо привели крају све активности везане за решавање имовинских односа на парцели на којој се налази трошна кућа у којој Аметовићи тренутно живе, без чега није било могуће започети радове на обнови куће, десила се страшна несрећа“, рекао је Јевтић и закључио да ће општина наставити са активностима у намери да уреди породични дом Аметовића, али да губитак младог живота који се догодио нажалост ништа неће моћи да надомести.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић