Мали Зворник, 31.05.2019. године 

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је у петак, 31. маја, Мали Зворник где је, након разговора са грађанима ове општине, обишао реконструисани културно-историјски објекат Подземни град Карађорђевића, у чију обнову је држава уложила 32 милиона динара, а општина преко 5 милиона динара. 

Обраћајући се мештанима и представницима медија, који су га сачекали испред улаза у комплекс, Вучић је најавио већа улагања у Мали Зворник и Подриње, првенствено у саобраћајну инфраструктуру, развој туризма и сточарства, али и остале привреде. Он је навео да очекује да ће „Подземни град Kарађорђевића“ привући 5.000 до 6.000 туриста годишње и да ће то обезбедити више новца за буџет општине. 

– Надам се да ћемо читавом Подрињу и Малом Зворнику моћи да понудимо много више, а данас имамо више новца. Осим већих плата и пензија за грађане, желимо Подрињу да понудимо више у свим сегментима – рекао је Вучић, додајући да ће се више улагати у путеве у овом крају, да ће бити рекостурисан стари мост, као и да турски инвеститор у овој општини до краја године треба да запосли 300 радника. 

Разговарајући са грађанима који су се интересовали за довођење турских инвеститора и могућности формирања бесцаринске зоне у Малом Зворнику, он је рекао да ће разговарати са Турцима о новим инвестицијама, али да најпре треба реално да сагледамо сопствене потребе у погледу запошљавања. 

„Не можемо свуда да имамо слободне зоне. Такође, плашим се да када дође Турчин и отвори за 300 људи посао, да за све које после тога доведемо неће бити људи које ће моћи да запосле. Има ту и других ствари, о којима нећу јавно да говорим, али спреман сам да размотримо идеју о формирању бесцаринске зоне и да разговамо са Ердоганом о томе, да видимо шта је то што можемо заједно да направимо“, рекао је Вучић, додајући да је свестан да људи са обе стране Дрине неће остајати, ако не буде радних места. 

Он је рекао да очекује да ће председник Турске Реџеп Тајип Ердоган у наредних месец и по или два доћи у Србију и да ће тада вероватно бити одржана трилатерала Турске, БиХ и Србије, истичући да верује да би Ердоган и раније дошао у нашу земљу да није предвиђено понављање избора за градоначелника Истанбула. 

„Иначе би Ердоган још мало па дошао у Србију, али га очекујем за једно месец и по или два месеца у Србији и он ће тражити трилатерални сусрет са представницима и БиХ – рекао је Вучић. 

На питање мештана везано за могућности већег улагања у сточарство у општини Мали Зворник, конктретно у говедарство, за шта овај крај има велики потенцијал, Вучић је одговорио да управо сада држава највише субвенцијама подстиче развој сточарства. Додао је да би општина могла да тражи од Министарства пољоприведе да са додатних 20 или 30 милиона динара подржи субвенцијама развој сточарства. 

„Ако ће због тога људи да остану да живе и раде у Малом Зворнику, онда то урадите, то је ситан новац за нас“, рекао је он. 

Пре уласка у Подземни град Карађорђевића, Вучић је позвао окупљене мештане и све остале грађане да након њега и они посете ову знаменитост. 

Приликом обиласка унутрашњости комплекса, председник Вучић био је видно имресиониран резултатима реконструкције објекта. 

У посети Подземном граду Карађорђевића, у делегацији са председником Републике Србије, био је и министар трговине и туризма Расим Љајић. 

По завршетку посете, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић изјавио је да је од председника Вучића и министра Љајића добио обећање и најаву да ће Република Србија обезбедити средства за наставак радова на уређењу Подземног града, за сређивање капеле и још неколико просторија у оквиру комплекса. 

Он је навео да је општина Мали Зворник у уређење ове знаменитости, у првој фази радова, уложила преко 5 милиона динара, да је 2014. године, за почетну електрификацију простора, из локалног буџета уложено око 2 милиона динара, те да ће ускоро издвојити још око милион динара за пројектовање следеће фазе радова. 

„Oпштина је већ уложила 1,2 милиона динара за пројектовање, а сада ћемо уложити још око милион динара, јер смо добили обећања да ћемо добити финансијску помоћ за наставак радова на реконструкцији Подземног града“, рекао је Јевтић. 

Јевтић је истакао да је почаствован данашњом посетом и у име грађана Малог Зворника захвалио председнику Александру Вучићу, министру Расиму Љајићу и целокупној Влади Републике Србије на помоћи у реализацији пројекта који ће обогатити туристичку понуду не само Малог Зворника, већ и читаве Србије, и свеукупној подршци коју пружају на плану развоја општине Мали Зворник. 

Он је позвао посетиоце да дођу у Мали Зворник и обиђу објекат који сведочи о дешавањима у Србији и на Балкану између два светска рата. 

У оквиру прве фазе реконструкције и опремања Подземног града Карађорђевића, грађеног тридесетих година прошлог века, по налогу краља Александра Првог Карађорђевића, као склониште за чланове династије и владе и тајно краљево командно место, уређене су неке од главних просторија у објекту – сала за седнице владе, административна канцеларија, краљев апартман, први ходник и сувенирница. 

Радови су, између осталог, обухватали санацију зидова и подова, хидроизолацију и електрификацију просторија, изградњу водоводне и канализационе мреже, уз уређење постојећег бунара и обнову краљевих чесми, увођење система вентилације простора, набавку и постављање клима уређаја, као и система видео надзора и противпожарне заштите. 

Просторије су опремљене у аутентичном стилу, комадима намештаја и предметима израђеним по угледу на оригиналне, из времена Kраљевине Југославије, а међу њима су слике, униформе, примерци оружја, карте, државна обележја и сл. Поставку под називом „Камена девојка“, што је била шифра под којом је објекат грађен, извршио је Зоран Тошић, кустос из Лознице. 

У оквиру спољашњих радова, изграђена је надстрешница на улазу у објекат и прилаз за инвалиде. 

До потпуног окончања прве фазе реконструкције објекта преостало је још неколико ситних грађевинских радова и постављање вањских тоалета за посетиоце, што је посао који би требало да буде окончан у наредних неколико дана. 

Подземни град Карађорђевића налази се у самом центру Малог Зворника, у стени, на око 5000 м2 и састоји од 75 просторија и 1,5 км ходника.

Љиљана Ристановић

{gallery}/2019/2019-05-31_Vucic_podzemni_grad{/gallery}