Књига о голгетеру и прослављеном фудбалеру Црвене звезде Душану Дулу Савићу, аутора Александра Апостоловског, представљена је у четвртак, 09. фебруара, у Малом Зворнику, у присуству легендарног спортисте.

Промоција дела које живописно сведочи о успесима фудбалског аса, људима уз које је стасавао као фудбалер и времену у којем је одрастао и остварио завидну каријеру, одржана је у малозворничком Дому културе, пред бројном публиком и гостима.

Догађај су заједнички организовали: Општина Мали Зворник, Библиотека „17. септембар“ и Спортски савез „Дрина“ из Малог Зворника.

Прослављеног фудбалера, госте промоције и публику на почетку програма поздравила је директорка библиотеке, Славојка Спасеновић, која је навела да је ова установа почаствована да буде домаћин промоције књиге о Дулу Савићу и да је библиотека богатија за изванредно издање, које сведочи о животу и каријери великог спортисте, времену, људима и догађајима који су утицали на његов успех.

У уводном делу промоције, окупљенима се обратио и председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, изразивши задовољство што се прва промоција овог значајног дела дешава у Малом Зворнику.

Током симболичних 90 минута промоције, главни јунак осврнуо се на кључна поглавља књиге, присетивши се многих значајних и занимљивих догађаја из свог живота, од рођења 1955. до данас.

Модератор промоције, новинар Миша Ћирић, вешто је, питањима и коментарима, наводио Савића да пред публиком говори о детаљима из своје биографије и богате каријере, описаним и овековеченим у књизи.

Фудбалер је испричао мање познате, али веома интересантне појединости из времена када је, као младић, заљубљен у фудбал, који се касније испоставио као његов животни избор и позив, свакодневно путовао на тренинге, од родног Уба до Београда, настојећи да усклади школске и спортске обавезе.

Он је овом приликом с поносом истакао да је у школи био Вуковац и да му није тешко падао скроман смештај у којем је, као млад играч, живео у престоници, у жељи да што више времена проводи тренирајући у клубу.

Говорећи о свом одрастању и периоду када је активно играо фудбал и правећи паралелу између тадашњег времена и садашњице и фудбала некада и данас, легендарнни фудбалер рекао је да је прошло време, по његовом мишљењу, било романтичније, са много више емоција него сада, када се све одвија под утицајем технолошког напретка.

С поносом је причао о завичају, брату близанцу, познанству са фудбалером и старијим Звездиним асом Драганом Џајићем, који такође потиче из Уба, истакавши да је овај град изнедрио више великих фудбалера.

Испричао је и неке од догађаја из времена дружења са сликаром Милићем од Мачве, са којим је неговао дугогодишње пријатељство.

Међу анегдотама којих се присетио нашла се и прича о слици коју је Савић тражио да уметник наслика, са намером да му за дело адекватно плати, а коју овај услед немарности није насликао, због чега је фудбалер одлучио да у замену за наручену а неиспоручену слику „поштено отуђи“ и „поштено плати“ неку од оних из сликаревог атељеа које нису биле на продају, захваљујући чему данас поседује дело изузетног сликара.

Представљање књиге протекло је у пријатној атмосфери, уз спонтано излагање од стране протагонисте и његову непосредну комуникацију са публиком, чиме је потврдио свој уравнотежен однос према огромној популарности коју је стекао играјући успешно фудбал.

На ову тему, голгетер Црвене Звезде кратко је рекао да је популарност за њега саставни део живота и спорта којим се бави.

Говорећи врло занимљиво о периоду младости, као и о породичном животу, који је такође описан у њизи, Савић се осврнуо на време пре 45 година, испричавши како је упознао девојку која је убрзо затим постала његова љубав и сапутница кроз живот.

Завршни део промоције протекао је у разговору прослављеног фудбалера са обожаваоцима, који су искористили несвакидашњу прилику да му постављају питања и сазнају више о овом великом спортисти.

 За крај, он је поручио публици да је изузетно важно да прате светосавски пут и живе у том духу.

Уследило је фотографисање за успомену на овај посебан дан и догађај у Малом Зворнику, после чега је прослављени српски фудбалер потписивао књиге читаоцима, који су одлучили да у трајном власништву имају дело о Дулу Савићу.

Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић