Дом здравља у Малом Зворнику позвао је родитеље деце узраста од 09 до 14 година да се јаве изабраном педијатру у установи ради добијања информација о значају вакцинације деце против хуманог папилома вируса (ХПВ), који је одговоран за настанак рака грлића материце код жена.

Према речима директорке Дома здравља, Валентине Ристић, на основу сагласности за вакцинацију деце коју родитељи приликом одласка педијатру могу дати у писаној форми биће вршена набавка одговарајућих количина вакцина против ХПВ-а.

Она је навела да је активна имунизација против хуманог папилома вируса препоручена деци узраста 9 година и старијој деци, а пре првих сексуалних односа, ради заштите од рака грлића материце.

Препорука је да вакцину приме деца од 9 до 14 година старости.

Вакцинација се врши деветовалентном вакцином против ХПВ-а, Гардасил 9, која је одобрена за примену код деце мушког и женског пола, узраста 9 година и старијих, за превенцију премалигних и малигних лезија цервикса, вулве, вагине и ануса и превенцију аногениталних брадавица изазваних специфичним типовима ХПВ.

Вакцина је од стране надлежних у области здравства оцењена као високо, екстремно безбедна.

Ристић је навела да Дом здравља позива родитеље да своју децу, ћерке и синове, вакцинишу овом препорученом вакцином.

„Lotel Media Group“ Лозница/Љ.Ристановић

Илустрација: Designed by vectorjuice / Freepik