Мали Зворник, 25.09.2014. године

У оквиру програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у општини Мали Зворник средствима Европске уније биће финансирана изградња једног стамбеног објекта и обнова 15 кућа оштећених у мајским поплавама. На исти начин биће обезбеђена и економска помоћ и подршка домаћинствима која су, услед штете од поплава на пољопривредним газдинствима, изгубила своје основне приходе, саопштено је јуче на конференцији за новинаре коју су, у сарадњи са Општином Мали Зворник, одржали представници организације АСБ и Фондације „Ана и Владе Дивац“, поводом почетка пројекта „Обнова кућа и економска ревитализација за угрожене породице погођене поплавама у Србији“.

Координатор пројекта Mauro Mascioli рекао је да је избору корисника помоћи претходила процена штете на терену која је вршена протеклих месеци у сарадњи са Општином Мали Зворник. Према његовим речима, изабраним корисницима помоћи, поред изградње и санације кућа, биће обезбеђена и помоћ у виду намештаја и кућних апарата. Mascioli је истакао да се сада интензивно ради на ораганизовању и спровођењу тендера и других припремних радњи како би радови на изградњи и санацији објеката почели што пре. Као могући рок за отпочињање радова на терену он је навео половину октобра, додајући да ће тада, након спроведених тендера, бити позната и вредност радова на обнови у Малом Зворнику. – У општини Мали Зворник у плану је изградња једне монтажне куће и санација 15 оштећених кућа – рекако је Mascioli.

Представник Фондације „ Ана и Владе Дивац“ Урош Делић рекао је да је ова фондација усмерена на такозвану Економску компоненту пројекта, те да се паралелно са стамбеним збрињавањем најугроженијих суграђана, који су претрпели штету од поплава, ради на пружању економске помоћи њима. – Циљ је да породицама које су живеле од малих породичних послова или од пољопривредних газдинстава помогнемо да санирају штете од мајских поплава, како би могли да наставе са својим послом и да буду економски независни, рекао је Делић. Он је истакао да су представници ове фондације у Општини Мали Зворник обишли око 30 потенцијалних корисника помоћи и да ће се приликом избора корисника руководити главним циљем, а то је пружање подршке породицама које искључиво живе од пољопривреде и породицама са већим бројем чланова. Њима ће бити обезбеђена накнада штете кроз набавку садница малине и других материјала који су неопходни за садњу овог воћа, набавку пластеника и система за наводњавање, а у плану је и помоћ за неколико рибњака који су оштећени у поплавама на подручју ове општине. Делић је најавио да би дистрибуција помоћи могла да крене половином новембра и истакао да пројекат осим овога потпомаже и мала и средња предузећа која ће добити могућност да поново успешно послују.

Председник општине Мали Зворник Драган Богићевић рекао је да је протеклих месеци заједничка комисија, односно стручни тим, формиран од представника свих учесника у пројекту, обишао сва домаћинства са списка поплављених на подручју општине Мали Зворник, захваљујући чему има потпуни увид у стање на терену и потребе становништва. Богићевић се захвалио свим донаторима у пројекту обнове и санације кућа, који је од великог заначаја за Мали Зворник. Он је истакао да је веома значајна и помоћ организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), која је житељима ове општине до сада испоручила 91.5 тона сточне хране.

Пројекат „Обнова кућа и економска ревитализација за угрожене породице погођене поплавама у Србији“, чији је циљ пружање подршке у успостављању нормалних животних услова за породице погођене поплавама, спроводи се у осам општина, а финансиран је средствима Европске уније у оквиру Програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији. Вредност пројекта износи три милиона евра и обезбедиће поплавом најугроженијим грађанима Шапца, Шида, Бајине Баште, Лознице, Малог Зворника, Ваљева, Љубовије и Осечине обновљене домове, али и шансу за поновно покретање бизниса. Организација “Arbeiter Samariter Bund“ (ASB) ће, заједно са партнерима Housing центром, Иницијативом за развој и сарадњу и Фондацијом “Ана и Владе Дивац”, обезбедити куће за 200 породица, односно обнову 170 и изградњу 30 нових стамбених јединица уз намештај и кућне апарате.

Поред овога, тим који чине ове четири организације ће, омогућити пољопривредним газдинствима и малим и средњим предузећима реконструкцију 34 оштећених објеката као и доделу 100 грантова за поновно покретање бизниса. Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице (ДРЦ) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.


{gallery}2014asb_divac{/gallery}