13.05.2017. године

Систем за наводњавање „Smart Watering“, којим се управља путем поруке на мобилном телефону, представљен је јуче у Малом Зворнику. У питању је изум младог Малозворничанина Лазара Јовановића (26), студента техничких наука Универзитета у Новом Саду, који је паметни систем развио у жељи да даљинским путем ефикасно управља засадом лешника на породичном имању.

„Идеја патента „Smart Watering“, који у пракси успешно функционише више од годину дана, јесте да пољопривредницима олакша посао, уштеди време и новац и повећа принос“, рекао је Јовановић, напомињући да квалитетно заливање засада доноси повећање прихода у износу од преко 30 посто.

Представљајући свој пројекат, он је објаснио да је систем осмишљен тако да се целокупно управљање и надзор над њим врше даљинским путем, преко SMS-а. Осим што се активира у програмирано време, он константно мери влажност земљишта и ниво воде, уз креирање SMS извештаја, односно добијање повратне информације о свему сто се дешава у оквиру система.

Према његовим речима, вредност инвестиције за увођење овог иновативног начина наводњавања зависи од више фактора, пре свега од површине парцеле која се залива и врсте наводњавања, а може се кретати од 350 до 5000 евра. Јовановић је истакао да се систем може прилагодити потребама сваког купца.

 Уз напомену да је за сваку иновацију потребно време да заживи у пракси, он је проценио да ће систему који је осмислио бити потребно око пет година да уђе у ширу употребу. Да би био што ефикаснији и примењивији свакодневно се ради на његовом унапређивању.

„Тренутно радимо на развоју посебне апликације за мобилне телефоне, увођењу увида у временску прогнозу, креирању аутоматизованог дозера прехране, прилагођавању патента за примену у пластеницима и осмишљавању заштите система од крађе“, рекао је Јовановић.

Одговарајући на питање учесника презентације везано за изворе енерије које систем користи за сопствено напајање, Јовановић је рекао да се, осим класичног напајања електричном енергијом, систем струјом може напајати уз употребу соларних панела.

У оквиру презентације пројекта, Јовановић је са поносом истакао да је, након низа успеха на различитим такмичењима, са иновацијом „Smart Watering“ недавно у Новом Саду освојио треће место на Yоутх Хероес конкурсу у области предузетништва, који организују EXIT Фондација и НИС а.д. Нови Сад.

Подсећајући да је са овим пројектом, уз подршку Општине Мали Зворник, половином марта текуће године у Јужноафричкој Републици учествовао у финалу светског такмичења у области иновација у пољопривреди и агробизнису, Future Agro Challenge (FAC), где се такмичио у конкуренцији националних победника из 50 држава, он је испричао да је пројекат том приликом био врло запажен и заинтересовао иностране инвеститоре, из Немачке и Аустије.

Љиљана Ристановић

{gallery}/2017/2017-05-12_navodnjavanje/{/gallery}