Мали Зворник, 14.05.2018. године

Представници општина Мали Зворник и Љубовија, на завршној конференцији програма Cressida – Изградња капацитета локалних заједница за одрживи развој у сливу река Дрине и Дрим, 08. и 09. маја, у Будви представили су успешно реализовану пилот акцију за брзу процену еколошког стања водотокова – „Value Drina“, коју су наведене општине, током 2016. и 2017. године, спровеле у сарадњи са удружењима грађана „Еко Дрина“ и „Наша Љубовија“. 

Том приликом закључено је да је акција дала очекиване резултате и да је америчка методологија SVAP 2, за брзу, визуелну оцену стања водотокова, нашла вишеструку примену на рекама у Подрињу. 

Истакнуто је да је метода након тестирања више пута коришћена у сврху различитих научних истраживања и да је у припреми више пројеката, који у основи имају употребу овог врло моћног и ефикасног алата. 

На завршној конференцији програма Cressida у Будви представљене су и пилот акције осталих локалних заједница у сливу реке Дрине, из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, укључених у наведени програм, међу којима су биле општине Богатић, Горажде, Устиколина, Ново Горажде, Бијело Поље, Беране и Мојковац. 

Уводни део првог дана скупа био је посвећен презентацији квалитета вода у Црној Гори, у организацији Института за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе, док су другог дана конференције учесницима представљени резултати пројекта “Подршка управљању водним ресурсима у сливу реке Дрине”, реализованог уз подршку Светске банке, у циљу ефективнијег управљања водним ресурсима у сливу реке Дрине, узимајући у обзир ублажавање последица поплава и суша, одрживу употребу воде и управљање животном средином. 

Тема дводневне завршне конференције програма Црессида у Будви био је интегритет слива, тачније његов капацитет да подржи и одржи лепезу еколошких процеса. 

Програм Cressida – Изградња капацитета локалних заједница за одрживи развој у сливу река Дрине и Дрим, реализован је у периоду од 2014 – 2018. године у сарадњи Регионалног центар за животну средину за Централну и Источну Европу (REC) и Америчке агенције за заштиту животне средине (US EPA), која је, осим стручне, пружила свеукупну финансијску подршку програму. 

Љиљана Ристановић

{gallery}/2018/2018-05-14_cressida{/gallery}