Мали Зворник, 05.01.2019. године 

Кабинет председника општине Мали Зворник, поводом новогодишњих и божићних празника, у петак, 04. јануара, организовао је традиционални пријем за представнике медија у Подрињу, којем је, осим председника општине Зорана Јевтића, присуствовало и неколико чланова најужег општинског руководства, председник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић, начелница Општинске управе Маризела Андрић, стручни сарадник Општинске управе Младен Перић, те директор ЈКП „Дрина” Мали Зворник Драган Чикарић. Уз захвалност на квалитетној сарадњи у протеклој години и жеље да се она настави и убудуће, челни човек малозворничке општине запосленима у средствима јавног информисања честитао је Нову годину и Божић, пожелевши им успех у даљем раду, личну срећу и свако добро. Први сусрет са представницима медија у новој години председник општине искористио је и да јавности предочи рад локалне самоуправе у протеклих 12 месеци и истакне најзначајније резултате остварене у том периоду, као и планове општинског руководства у 2019. години, у којој ће, како је најавио, између осталог, бити настављен интензиван рад на оживљавању привреде, отварању нових радних места и реализацији инфраструктурних пројеката. 

Наводећи хронолошким редом неке од најзначајнијих резултата рада локалне самоуправе у 2018. години, Јевтић је истакао да је већина најзначајнијих пројеката у том периоду реализована уз подршку председника Републике Србије и Владе Републике Србије, без чије помоћи, како је рекао, нема ни опстанка општине. Он је додао да су изворни приходи локалног буџета намењени за капитална улагања врло скромни и да на годишњем нивоу износе око 70 милиона динара, те да тај податак јасно показује значај средстава које општина Мали Зворник годишње добија од државе путем трансфера, додајући да је у протеклој години на тај начин од државе добијено око 135.000.000 динара, што представља значајан удео у буџету, који, без дотација од виших нивоа власти, износи око 480.000.000 динара. 

Јевтић је оценио да је прошла година у Малом Зворнику била година значајних пројеката и да је почела сусретом локалног руководства са потенцијалним страним инвеститорима, заинтересованим за улагање и рад на територији општине, те да је реч о посетама реализованим посредством републичких институција. Он је подсетио да су почетком фебруара долазили привредници из Русије, који су обишли Радаљску Бању, интересујући се за могућности улагања у развој бањског туризма, те да су након тога општину посетили и представници текстилне компаније „Мy Деним текстил“ из Турске, са којом је општина два месеца касније склопила уговор о сарадњи на покретању погона за производњу текстила, у индустријској зони у Доњем Насељу, на локацији некадашње пилане „Ново Гучево“. 

Према Јевтићевим речима, погон би требало да почне са радом на пролеће, највероватније у априлу, а запослиће 500 радника, најпре 200, а до краја 2019. године још 100, док је пријем преосталих 200 радника предвиђен до истека 2020. године. Он је истакао да је општина Мали Зворник уз подршку Републике Србије у протеклој години издвојила значајна новчана средства за адаптацију, санацију и реконструкцију простора будуће фабрике, напомињући да је претходно, такође уз подршку државе, поменути простор прибавила у своје власништво. За потребе инвеститора из Турске, као и потенцијалних нових инвеститора у будућности, простор индустријске зоне у прошлој години увећала је са неколико десетина ари на 5,9 хектара, при чему је купљено и око 8500 м2 пословног простора. Он је истакао да се сређивање наведеног простора одвија према плану, по најсавременијим стандардима, да вредност актуелних радова износи око 50 милиона динара, а раније изведених око 75 милиона динара. 

Према Јевтићевим речима, у наредном периоду у погону предстоји изградња сектора за прање производа, као и друга фаза сређивања погона, за који је држава недавно општини уплатила 21.600.000 динара, док је из локалног буџета за те намене нешто раније извојено око 21.300.000 динара. Реч је инвестицији која је првобитно планирана у завршној фази пројекта, тачније током 2020. године, а која је реализована раније ради потребе за правовременим усклађивањем рада са стандардима Европске уније. Он је подсетио да је у оквиру сектора прања предвиђена и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у погону, којим ће бити обезбеђена одговарајућа заштита животне средине, истичући да ће општина у изградњу система у текућој години уложити 10 милиона динара, док је обавеза инвеститора знатно већа и износи око пола милиона евра. 

Јевтић је рекао да су за општину Мали Зворник наведена улагања вишеструко значајна, јер побољшавају услове за рад привреде и врше се у инфраструктуру која трајно остаје општини, те да је намера локалне самоуправе да у 2019. години додатно увећа простор индустријске зоне, како би створила услове за долазак и рад нових компанија, отварање радних места и веће запошљавање.

Председник општине најавио је да ће ради повезивања са потенцијалним инвеститорима, у циљу доласка нових компанија у Мали Зворник, од 13. до 16. јануара, по други пут у задњих годину дана боравити у Турској, где је предвиђено да се, заједно са још неколико председника општина из Србије, састане са тамошњим привредницима и разговара о могућностима сарадње, напомињући да је у тој земљи претходно боравио средином 2018. године, на позив руководства текстилне компаније, са којом општина сарађује на отварању погона, како би се лично уверио у озбиљност и услове рада фирме у матичној држави. 

Он је саопштио да у првој половни текуће године општину, осим отварања фабрике текстила, очекује још једна значајна новина, а то је завршетак санације и реконструкције културно-историјског комплекса „Подземни град Карађорђевића“ и отварање објекта за посетиоце, које је могуће такође у априлу. Председник Јевтић подсетио је новинаре да је на име обнове и уређења Подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику држава издвојила 32 милиона динара, док је општина са 1.200.000 хиљада динара финансирала израду неопходне пројектно – техничке документације, те да ће у наредном периоду уложити још око 5 милиона динара за уређење простора. 

Истакавши да је реализација овог пројекта иницирана фебруарском посетом министра трговине и туризма у Влади Републике Србије Расима Љајића, који је том приликом обишао објекат, Јевтић је рекао да се нада да ће ова знаменитост након обнове и уређења обогатити туристичку понуду и допринети бољој промоцији општине. Он је најавио да је, у склопу даљег рада на унапређењу туризма у општини, у текућој години предвиђена набавка и постављање туристичке сигнализације, у шта ће бити уложено око 3 милиона динара. Подсећајући да је у фебруару прошле године општина Мали Зворник имала изузетно успешан и запажен наступ на Међународном сајму туризма у Београду, на којем, иначе, редовно учествује, дуги низ година, он је рекао да ће, за разлику од претходних учешћа, у 2019. наступити заједнички са градом Лозница и општинама Крупањ и Љубовија, у циљу ефикасније промоције туристичке понуде.

Братимљењем са неколико општина и градова у окружењу, општина Мали Зворник наставила је да шири круг пријатеља. Након повезивања са Косовском Митровицом и Трговиштем, ова општина од прошле године званично је братска и са општином Херцег Нови и Уб, а документи о братимљењу спремни су за потписивање и са општином Бела Паланка. Према Јевтићевим речима, најзначајније је то што братимљење са наведеним локалним заједницама није остало само слово на папиру, већ је конкретно допринело снажнијем повезивању у различитим областима, од спорта, културе, уметности и туризма, као и у сфери хуманитарног рада. Он је истакао да је општина Мали Зворник недавно, негујући братске везе са Косовском Митровицом, определила новогодишње пакетиће за малишане у три школске установе у у том граду, у жељи да српској деци у тешким околностима и условима живота на Косову празнике учини лепшим и пријатнијим. 

Јевтић се осврнуо и на најзначајније резултате рада у прошлој години у области побољшања локалне комуналне инфраструктуре, истичући, као веома значајну, набавку нове цистерне за воду, радове на побољшању водоснабдевања у Доњој Трешници, Доњој Борини и Брасини, уз најаву да је у 2019. години предвиђен наставак изградње мреже у Цулинама и завршетак преосталих радова на водоводу у Доњој Борини и Брасини, као и уређење водовода у Радаљу. 

Он је рекао да је кроз интензивнији рад стручних служби општинске управе на припреми пројеката и конкурисању за донаторска средства могуће годишње обезбедити до милион евра додатних прихода у буџету, те да је на тај начин, по угледу на основну школу у Малом Зворнику, планирана изградња котларница на биомасу у школама у Доњој Борини и Великој Реци и постизање енергетски ефикаснијег функционисања ових објеката, као и побољшање енергетске ефикасности зграде општинске управе. 

Покретањем процедуре за увођење јавно-приватног партнерства у области изградње и одржавања путева, јавног превоза на подручју општине и изградње и одржавања локалне јавне расвете, општина Мали Зворник, према Јевтићевим речима, жели да обезбеди квалитетније функционисање у овим областима. Он је додао да је на тај начин у наредне две и по године могуће асфалтирање до 150 км локалних путева, што би значило обезбеђење пута до скоро сваке куће на територији општине. 

У области изградње инфраструктуре у спорту, предвиђен је наставак радова на уређењу фудбалског игралишта у Великој Реци. Од осталих значајних новина у овом сектору, он је издвојио оснивање веслачког клуба, које ће општина подржати са 800.000 динара, намењених за опремање клуба. 

Важну новину у протеклој години представља и поновно увођење путничког железничког саобраћаја Мали Зворник – Шабац, у сарадњи са предузећем „Србија Воз“ АД из Београда, после скоро две деценије паузе, захваљујући чему је грађанима омогућен квалитетан и јефтинији превоз новом, савременом композицијом. Јевтић је додао да ће општина радити на томе да поменута линија у што скоријем року буде продужена до Руме, а да полазна станица буде на локацији што ближе некадашњем стајалишту „Зворник град“. 

Међу значајним резултатима рада локалне самоуправе у протеклих 12 месеци, он је навео и формирање адресног регистра општине, за чији предлог је општина Мали Зворник, после града Лозница, који је био пилот град у овом пројекту, прва у Србији добила сагласност надлежног министарства и спровела неопходне процедуре, захваљујући чему су све улице на њеној територији добиле називе, а објекти кућне бројеве. 

Председник Јевтић рекао је и то да ће општина у 2019. години наставити да подржава и финансира све програме који су се у претходној години показали као корисни за грађане, као што је набавка сигурносних ауто седишта за децу и подела родитељима, уз обуку о правилном коришћењу, финансирање покушаја вантелесне оплодње за парове без деце, куповина кућа и окућница за младе брачне парове који желе да остану на селу, подршка удружењима грађана и верским заједницама за реализацију пројеката од јавног интереса, као и друге сличне активности 

Добра праксу у раду локалне самоуправе у 2018. години, коју ће, према речима председника, општина Мали Зворник наставити да примењује и у новој години, јесте и пријем за грађане или тзв. “Дан отворених врата”, једном седмично у кабинету председника општине, јер се испоставио као врло ефикасан начин у комуникацији са суграђанима. 

На крају излагања, он је закључио да све наведено обећава бољи и квалитетнији живот у Малом Зворнику у 2019. години, у којој је грађанима, уз искрене честитке за новогодишње и божићне празнике, и овом приликом пожелео добро здравље, лични успех и срећу. 

Љиљана Ристановић

 {gallery}/2019/2019-01-04_prijem_za_novinare{/gallery}